Menu
Belgia

Bruxelles. Cum poți petrece o zi în „capitala Europei”

Parlamentul European, legislativul Uniunii Europene, dar și Comisia Europeană şi alte instituții adiacente și-au stabilit cartierul general în Bruxelles, făcând din acesta o adevărată capitală administrativă a Europei. Am avut ocazia să vizitez Bruxelles atât din prisma turistului, dar și într-o vizită de lucru, când am avut ocazia să colind pe culoarele clădirii Parlamentului. Din ambele perspective, orașul mi s-a înfățișat divers, activ și contrastant. M-au încântat o serie de repere turistice, dar mi-a displăcut mizeria. M-au încântat aromele ciocolatei, dar mi-a displăcut monotonia meniului gastronomic, acesta fiind aproape limitat la scoici și cartofi prăjiți. M-a încântat varietatea culturală a rezidenților, dar mi-a displăcut ușoara aroganță a acestora. Privind însă în ansamblu, este un oraș ce merită vizitat și am încercat să creionez, pe baza experienței proprii, un itinerariu de o zi pentru oricine ajunge prima dată în Bruxelles.

Astfel, prima oprire, imediat ce am ajuns în Bruxelles, am făcut-o la Grand Place (Grote Markt), considerată una dintre cele mai frumoase piețe europene. Aici se disting două clădiri maiestuoase, situate vis-a-vis una de cealaltă și marcate de o rivalitate istorică.

Bruxelles

Este vorba despre Primăria din Bruxelles și despre Broodhuis (Casa Pâinii) – cunoscută și ca Maison du Roi (Casa Regelui), un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care găzduiește Muzeul orașului. În secolul al XV-lea, Ducele de Brabant a înlocuit clădirea din lemn a pieței de pâine din secolul al XIII-lea cu o clădire impresionantă care se dorea să fie un simbol al puterii sale și să surclaseze clădirea de pe partea cealaltă a pieței, care simboliza independența orașului. Edificiul a fost distrus în secolul al XVI-lea și reconstruit ulterior în stil neogotic. Am admirat superbele fațade atât de timp de zi, cât și pe timp de noapte și indiferent de lumină sau unghiul din care le privești ni s-au părut la fel de impresionante. Eu am avut ocazia să le revăd și decorate de Crăciun, într-un noiembrie târziu, când mi s-au părut și mai fermecătoare.

Din piața centrală am pornit pe străduțele înguste ale centrului vechi, mărginite de magazine și terase de tot felul. Atenția ne era acaparată în special de vitrinele magazinelor unde maeștrii ciocolatieri se întreceau unii pe alții expunând capodoperele dulci. Din când în când intram pentru câte o degustare și la fiecare final de zi plecam spre hotel cu câteva bomboane în punguță. Alteori, opream pentru o porție tradițională de scoici cu cartofi prăjiți.

La doar o aruncătură de băț de Grand Place se află Galeriile Regale Saint-Hubert, cu arcade elegante acoperite și un spectaculos acoperiș de sticlă. Arcadele sunt mărginite de magazine și cafenele unde puteți poposi la o ciocolată caldă.

O oprire clasică în itinerariul turistic este și la mica statuie cu băiatul ce face pipi, Manneken Pis, devenită simbol al orașului. Încă din secolul al XV-lea, sculptura a împodobit una dintre fântânile publice care alimenta orașul cu apă potabilă, situată la intersecția dintre Rue du Chêne și Rue de l’Étuve. Statuia din zilele noastre este o copie a originalului, care se află în Muzeul orașului. Am citit că statuia originală a fost furată și deteriorată de mai multe ori, dar a fost întotdeauna recuperată și în final s-a ca aceasta să fie expusă într-un muzeu pentru a fi păstrată în siguranță.

Noi l-am găsit pe băiat dezbrăcat, dar acesta are o colecție impresionantă de haine pe care le poartă la diverse ocazii, fiind amenajat chiar un muzeu cu acestea, Garde Robe Manneken Pis. Mai mult, există și o fetiță care face pipi, Jeanneke Pis, dar aceasta abia poate fi zărită pe o străduță lăturalnică și întunecoasă, dincolo de un gard.

Ne-am continuat apoi traseul, cu ochii după clădiri Art Nouveau, până la Mont des Arts. De aici, călătorul este răsplătit cu o priveliște frumoasă asupra centrului orașului, cu turnul splendid al Primăriei atrăgând toate privirile. Pe lângă priveliște, Mont des Arts răsfață vizitatorii și cu o serie de repere culturale precum Muzeul KBR – Biblioteca națională a Belgiei, dar și Muzeul de Arte Frumoase ori Muzeul Instrumentelor Muzicale, situate în imediata apropiere.

Bruxelles

În continuare pașii ne-au purtat prin Cartierul Regal, o zonă care a fost complet reamenajată la sfârșitul secolului al XVIII-lea folosind principiile neoclasice ale vremii. Poposiți pentru o clipă în Place Royale, un ansamblu arhitectural construit pe locul fostului Palat Coudenberg. Aici, cu siguranță atenția vă va fi atrasă către Biserica Saint-Jacques-sur-Coudenberg, a cărei fațadă amintește de templele grecești.

Bruxelles

De aici, am pornit spre Gara Centrală, de unde ne-am continuat turul cu autobuzul turistic. Pe traseul acestuia, ne-au atras atenția o serie de obiective, precum Basilica Koekelberg, cu a sa cupolă de cupru verde. Am citit ulterior că aceasta este considerată cea mai mare biserică Art Deco din lume și a cincea biserică ca mărime din lume. Construită de Regele Leopold al II-lea, aceasta a avut ca sursă de inspirație celebra Sacré-Cœur din Paris.

Bruxelles

Un alt simbol asociat Bruxelles-ului este și Atomium, cu cele nouă bile ale sale ce reprezintă un cristal de fier mărit de 165 de miliarde de ori! Construit pentru Târgul Mondial din 1958, acesta a fost o referință la progres și cercetare în domeniul științei, materiei și energiei nucleare. Ne-ar fi plăcut să avem timp pentru a vizita magnifica construcție, dar și pentru o plimbare prin Parcul Laeken din proximitate, dar acestea ne-au rămas pe listă pentru o călătorie viitoare.  

În fine, nu puteți pleca din capitala Europei fără a vă fotografia lângă clădirea Parlamentului European. Iar dacă aveți ocazia să o și vizitați, veți descoperi un fel de lume paralelă, aceea a funcționarilor europeni. Vă veți trezi prinși într-un furnicar de oameni îmbrăcați formal, cu mape și laptop-uri, grăbiți și foarte vocali.

Detalii logistice

Am zburat la Bruxelles cu Tarom. Biletele le-am achiziționat la o promoție. Există însă și variante de zboruri cu companii low-cost către capitala Belgiei sau către aeroporturi limitrofe. Am combinat excursia în capitala Belgiei cu două excursii de o zi în afara acesteia, despre care am detaliat aici.

Cazarea am rezervat-o la MEININGER Hotel Brussels. După cum vă povesteam și aici, lanțul hotelier oferă tinerilor posibilitatea de cazare atât în camere duble, cât și în dormitoare comune.

În oraș, ne-am deplasat pietonal, dar am făcut și un tur cu autobuzul turistic City Sightseeing Brussels, care ne-a permis să ne bucurăm de cele mai frumoase imagini ale orașului într-un timp restrâns.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!