Menu
Bulgaria

Bulgaria de week-end. Peșteri, cascade şi așezări pitorești

Dacă până acum v-am povestit de evadările noastre de week-end spre litoralul bulgăresc, iată că de această dată am schimbat puțin macazul şi ne-am avântat mai spre centru, într-o zonă dominată de relief carstic şi înconjurată de mult verde. Despre mireasma discretă de soc ce învăluia atmosfera, nici nu mai vorbesc. Iar salcâmii vă zic sincer că înnebuniseră de-a dreptul, atât de albi şi de parfumați i-am găsit.

Prima oprire am făcut-o tot la Seven Generations Winery, care tocmai se pregătea pentru sezonul estival. Piscina au umplut-o sub ochii noștri, trandafirii erau şi ei în floare, iar vinul savuros! Aici ne-am recăpătat forțele după o săptămână istovitoare de muncă, iar a doua zi, dis-de-dimineață, am pornit la drum.

  • Peştera Orlova Chuka

La numai 40 de kilometri de Ruse am descoperit o peșteră destul de atipică, mai ales datorită presupusului mod de formare. Astfel, aceasta ar fi luat naștere ca urmare a unei eroziuni verticale, produsă de ascensiunea jeturilor de apă de la niște izvoare termale. O altă teorie ar fi aceea a unei eroziuni complexe, atât verticale cât şi orizontale, cea orizontală fiind cauzată de apele mării ce odată acopereau aceste ținuturi.

Oricare ar fi originea lor, suita valurilor de piatră, cu formele netede iluminate discret, îi conferă o anumită eleganță pe care nu am mai regăsit-o la alte peşteri. Un alt aspect interesant ni s-a părut faptul că nu se cunoaște adâncimea peșterii, fundul acesteia fiind acoperit, de-a lungul anilor, de straturi succesive de aluviuni. De altfel, ghidul ne povestea că, în cazul unor noi inundații, există riscul ca peștera să se închidă total. Evident, mai este cale lungă până la acel moment, dar zic să nu amânați prea mult momentul vizitei.

Doar 3 kilometri sunt vizitabili din totalul de aproximativ 13 kilometri, peștera constituind un habitat natural pentru mai multe specii de lilieci. Noi ne-am plimbat curioși prin sălile de diverse dimensiuni, pe alocuri strecurându-ne cu mersul piticului, am cântat la stalactite şi stalagmite şi am încercat să surprindem în câte un cotlon liliecii despre care citisem pe panoul informativ de la intrare. La final, după ce am urcat cele 124 de trepte ce conduc la peșteră, ne-am tras sufletul admirând priveliștea ce se deschide asupra defileului râului Cherni Lom.

  • Peştera Devetashka

Am continuat traseul în același registru, următoarea oprire fiind la o peșteră de suprafață, cu adevărat spectaculoasă. Elementul de unicitate al peșterii este dat de cele șapte găuri din plafon, adevărate ferestre către cer, care permit razelor solare să își croiască drum şi să inunde cu lumina lor ușor difuză întreaga sală principală. Iar pârâul ce șerpuiește lent şi vegetația de pe marginea acestuia completează imaginea şi scot din anonimat peștera. Dacă vă mai spun că se presupune că aceasta ar fi fost locuită încă de acum 70 de mii de ani, doza de mister atinge cotele maxime.

Ca şi în cazul primei peșteri, şi Devetashka oferă adăpost coloniilor de lilieci, motiv pentru care cele două tuneluri ce se ramifică din sala centrală sunt închise publicului.

  • Cascadele Krushuna

Probabil cea mai frumoasă reprezentare a reliefului carstic bulgăresc este dată de curgerile de ape de la Krushuna. Combinația dintre perdelele fine de apă, ce se pierd într-un albastru aproape ireal în bazinele din travertin, şi vegetația în nuanțe diverse de verde, creează un tablou delicat, ce ne-a amintit de peisajul mult îndrăgit de la Plitvice. Accesul către cascade se face pe două trasee distincte. Primul, circular şi cu grad redus de dificultate, urmează cursul râului până la baza celei mai înalte cascade, fiind amenajat cu mai multe podețe de lemn. De altfel, acesta oferă cele mai spectaculoase cadre.

Cel de-al doilea traseu, cu grad de dificultate puțin mai ridicat, vine la pachet cu o plimbare agreabilă prin pădure, până la peștera de unde izvorăște râul pe cursul cărora se înlănțuie cascadele, dar şi până la o altă cascadă misterioasă, acoperită de mușchi şi licheni. Singurul inconvenient este că de la această cascadă accesul pe traseul circular este restricționat, fiind necesar să faci cale întoarsă.

  • Lovech (Loveci)

Vă spun din start că la Lovech trebuie să revenim. Am avut prea puțin timp la dispoziție pentru a explora acest orășel, unul dintre cele mai vechi din Bulgaria, ridicat pe ruinele unei foste așezări tracice. În timpul ocupării otomane, orașul a devenit un important centru comercial, dar şi simbol al rezistenței bulgare, prin figura lui Vasil Levski, cel care a luptat intens pentru libertate. De altfel, statuia acestuia tronează impunătoare asupra întregii așezări, chiar de lângă Cetatea Hisarya, unul dintre principalele obiective.

Bulgaria

Spre cetate se ajunge în trepte, pe străduțele pietruite ale vechiului cartier Varosha, la fiecare cotitură călătorul fiind întâmpinat de case cu arhitectură specifică. Iar pe măsură ce urci, în spate se profilează tot mai clară panorama orașului.

Simbolic pentru Lovech este însă Podul acoperit, structură ce ne-a purtat cu gândul la cele similare din Florența sau Hoi An. Podul face legătură între partea modernă şi cea veche a orașului, ca o punte în timp. Iar atelierele de meșteșugari şi magazinele de suveniruri amenajate la interior vă vor oferi ocazia să plecați acasă cu o amintire palpabilă a călătoriei.   

Podul Acoperit
  • Bojentsi (Bojențite)

Bojentsi pare încremenit, cu casele sale autentice, cocoțate tot mai sus pe coama dealului, printre copacii de un verde crud. Satul este un adevărat muzeu în aer liber, iar sentimentul acela profund de tihnă te însoțește la tot pasul. Doar clichetul paharelor pline cu vin de la cele câteva restaurante te mai trezesc, uneori, din starea aceea de reverie ce te cuprinde odată ce treci dincolo de bariera ce separă, aproape simbolic, lumea contemporană de cea atemporală.

Ne-am învârtit în cerc pe străduțele pietruite, admirând fiecare bârnă de lemn sau piatră ce compun acest ansamblu încântător, am aruncat ocheade suvenirurilor etalate în vitrinele magazinelor, ne-am bucurat de energia benefică a locului, iar la final şi de bucatele delicioase servite la taverna Strannopriemnica.     

Bojentsi
Detalii logistice

Am pornit din Bucureşti vineri seara, iar prima noapte am petrecut-o, aşa cum vă spuneam la începutul articolului, la Seven Generations Winery Hotel. A doua zi ne-am cazat chiar în Parcul Naţional Krushuna, la  Hotel & Relax zone „Cattleya”. Pentru a putea ajunge cu mașina la parcarea hotelului, a trebuit să achităm în prealabil taxa de parc, respectiv 5 leva de persoană. Avantajul a fost că am putut vizita cascadele seara şi dimineața devreme, în afara orelor de acces public în incinta parcului. Astfel, ne-am bucurat aproape singuri de minunățiile acelea.

 Peștera Orlova Chuka se vizitează doar cu ghid local, iar biletul a fost 6 leva de persoană. Turul a durat aproximativ 45 de minute. Singurul inconvenient a fost acela că explicațiile erau furnizate numai în limba bulgară. L-am rugat însă pe ghid dacă ne poate spune şi în engleză câteva detalii şi s-a dovedit foarte amabil, povestindu-ne pe scurt despre ipotezele formării peșterii.

Referitor la Peştera Devetashka, am citit pe site-ul oficial că aceasta ar fi închisă în lunile iunie şi iulie, fiind sezonul de împerechere al liliecilor. Vă recomand să verificați informația dacă doriți să ajungeți în această perioadă.

La Bojentsi am plătit doar taxa de parcare de 3 leva pentru 5 ore. În cazul în care doriți să serviți prânzul la unul dintre restaurantele din sat şi nu aveți numerar în moneda locală, asigurați-vă în prealabil că puteți plăti cu cadrul.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!