Menu
Italia

Cinque Terre, o destinație supraapreciată?

Cu casele colorate cocoțate pe stânci și gata parcă să se prăvălească în mare, Cinque Terre este un real magnet pentru turiștii din întreaga lume. Nu puteam rata ocazia de a descoperi și noi cele cinci sate, așa că în timpul unei vacanțe în Toscana ne-am abătut și prin zonă. Am fost însă ușor deturnați de la traseu, caci am oprit întâi la Porto Venere, de care ne-am îndrăgostit pur și simplu. Nu am mai fi plecat de acolo…

Ne-am încumetat într-un târziu, dar nu am mai apucat să vizităm decât Riomaggiore și Manarola. Vizitat este mult spus, căci mai mult am alergat pe străduțele aglomerate și nu am reușit să ne bucurăm decât de apusul spectaculos care învăluia Manarola în cele mai calde culori. În acest context, cu Porto Venere încă proaspăt pe retină și pe fondul vizitei anterioare pe Coasta Amalfitană, care ni se înrădăcinase și ea în suflet, Cinque Terre nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Cumva, aveam impresia că am greșit destinația…   

Luna trecută am zis să mai dăm o șansă zonei și am extins călătoria pe Riviera Italiană cu o excursie de o zi prin Parcul Național Cinque Terre. De data aceasta am avut timp să ne plimbăm în voie prin toate cele cinci sate. Le-am găsit aproape pustii, scăldate într-o lumină caldă. Turiștii puteau fi numărați pe degete. Ne-am intersectat mai mult cu localnicii ieșiți la plimbare sau întorși “de la oraș” cu cumpărături pentru Crăciun. Cele cinci sate ne-au părut mai mult niște așezări pescărești uitate de lume decât acele obiective turistice atât de apreciate. Ne-am bucurat să le descoperim farmecul autentic, acesta fiind unul dintre avantajele călătoriilor în extra-sezon. Trăgând linie la final, am putea spune că ar fi fost suficientă călătoria inițială în zonă, întrucât Manarola și Riomaggiore au rămas favoritele noastre, iar Porto Venere le eclipsează pe toate cinci.

Vă recomand să vizitați Cinque Terre dinspre Monterosso spre Porto Venere, pentru a putea aprecia satele gradual, fără să faceți comparații mentale dezavantajoase. Dar haideți să povestim despre fiecare în parte!

  • Monterosso

Monterosso este cel mai mare sat din Cinque Terre. Acesta este împărțit într-o zonă veche și una mai modernă, delimitate de Mănăstirea Capucinilor și de Turnul Aurora.

Partea veche atrage turiștii cu aspectul său medieval, cu tipicele “carruggi” (alei înguste genoveze) și casele terasate. Ne-am plimbat și noi printre clădirile vechi, am admirat fațadele alb-negru ale bisericilor și ne-am pierdut printre localnicii ieșiți la un târg de Crăciun improvizat la baza podului de cale ferată.

Cinque Terre

Partea nouă a satului este delimitată printr-o promenadă largă de plaja întinsă care atrage mii de turiști în sezonul estival.

  • Vernazza

Vernazza este cel mai fotogenic sat din Cinque Terre. Particularitatea sa constă în dispunerea sub formă de amfiteatru, cu deschidere spre mare, a suitei de clădiri colorate care înconjoară micul port.

Cinque Terre

Fondată în jurul anului 1000 d.Hr. și condusă de Republica Genova începând cu 1276, Vernazza oferă și o serie de repere istorice. Spre exemplu, cei care doresc să se cufunde în istoria locală, pot condimenta plimbarea cu o vizită la turnul Belforte ori la Castelul Doria. Noi ne-am mulțumit doar să le admirăm din exterior, ambele fiind închise. Chiar și așa, cele două structuri dau o notă de mister satului, amintind de poveștile cu pirați.

Cinque Terre
  • Corniglia

Situată în mijlocul celor cinci “pământuri” și singura fără ieșire la mare, Corniglia se bucură de mai multă autenticitate și de un aflux mai mic de turiști. De la gară, câteva sute de trepte te poartă spre centrul satului, cocoțat pe o stâncă, la o sută de metri deasupra nivelului mării. Odată ajuns, descoperi aceleași clădiri colorate, străduțe înguste și intrânduri de unde te poți bucura de panorama asupra infinitului albastru ce se întinde la baza satului. Corgnilia este mică, astfel că nu îți trebuie mult timp să o parcurgi integral, iar apoi să îți tragi sufletul la o terasă locală, cu un cappuccino în față. Din nefericire, noi le-am găsit pe toate închise, așa că am făcut rapid cale întoarsă către gară, luând din nou în piept sutele de trepte, de această dată la vale.

  • Manarola

Nu știu cum se face, dar în Manarola am ajuns, în ambele dăți, la asfințit. Și nici nu mi-o pot imagina altfel decât învăluită în acea aură roșiatică. De altfel, cred că întocmai lumina aceea feerică ne-a fermecat și ne-a determinat să considerăm Manarola cel mai frumos sat din Cinque Terre.

Ridicat pe o stâncă, satul are un port minuscul cu rampă pentru bărcile pescărești, case pitorești multicolore cu vedere spre mare, o piațetă și câteva restaurante. Mai multe alei pietruite te conduc spre culmile promontoriului pe care este amplasat satul, oferind priveliști spectaculoase către mare.

Dacă ajungi în Manarola iarna, află că începând cu data de 8 decembrie și până la finalul lunii ianuarie, poți admira cea mai mare scenă a nativității. Figurinele luminate se întind pe una dintre colinele ce delimitează satul.

Cinque Terre
  • Riomaggiore

Riomaggiore este considerat unul dintre cele mai liniștite sate din Cinque Terre. Acesta este ca o cascadă de case multicolore, în stil tipic ligurian, grupate în jurul unui mic port natural, sculptat între stânci. Spre deosebire de celelalte, acesta este mai ofertant și din punct de vedere cultural. Astfel, Biserica San Giovanni Battista, Biserica San Lorenzo sau Castelul Riomaggiore, cu aerul lor istoric, sporesc romantismul locului.

  • Porto Venere

Vă spuneam că de Porto Venere ne-am îndrăgostit la prima vedere. Considerat de mulți al șaselea sat din Cinque Terre, acesta te cucerește instant cu imaginea clădirilor înalte și viu colorate, distribuite în trepte pe colina cu priveliști impresionante spre Golful Poeților. Fie că te pierzi la pas pe străduțele medievale înguste, fie că zăbovești ceasuri întregi la una din terasele de pe faleza orășelului, un soi de reverie dulce va pune stăpânire pe tine.

Noi am urcat pe Via Capellini, printre casele vechi, pe lângă Biserica San Lorenzo până la Castelul Doria. Castelul, cu structura sa impunătoare, reprezintă un exemplu minunat al arhitecturii militare genoveze. Însă dacă mă întrebați mai multe despre acesta, vă spun sincer că nu îmi amintesc detaliile. Asta pentru că structura acestuia pălește în fața priveliștii care îți taie răsuflarea și îți golește gândurile. Hipnotizat de acea imagine unică asupra golfului îți croiești mai apoi drum la vale, pe lângă locul de unde poate fi zărită Grota lui Byron până la promontoriul stâncos pe care se înalță Biserica San Pietro.

Ca dintr-o transă plăcută, ne-am trezit la realitate numai după ce ne-am răcorit puțin în apa mării. Porto Venere are și o mică plajă, dar și platforme de unde puteți intra în mare, așa că nu este o idee rea să aveți costumele de baie la voi.

Italia
Detalii logistice

Prima data am ajuns la Cinque Terre cu trenul din La Spezia. De data aceasta am lăsat mașina închiriată la Monterosso, iar de acolo am călătorit tot cu trenul întrucât aceasta este varianta optimă pentru a vizita cele cinci sate. În extra-sezon trenul are o frecvență orară, astfel că ne-am adaptat programul în funcție de mersul acestuia. În medie, am acordat 50 de minute fiecărui sat să ne surprindă. De reținut că în plin sezon, frecvența trenurilor este mult mai mare și pot fi achiziționate abonamente zilnice (vezi Cinque Terre Train Card). Acum a fost mai avantajos să luăm bilet separat pentru fiecare călătorie, suma totală plătită fiind la jumătate față de abonamentul zilnic. În ceea ce privește Porto Venere, acolo am ajuns direct cu mașina închiriată, orășelul nefiind legat feroviar de celelalte.

În Corniglia puteți urca și cu microbuzul care pleacă de la gară la aproximativ 10 minute după sosirea fiecărui tren, biletul fiind inclus în Cinque Terre Train Card.

Între sate se poate călători și pe jos, acestea fiind legate printr-un traseu de drumeție, respectiv Sentiero Azzurro. Porțiunea dintre Manarola și Riomaggiore, cunoscută ca Via dell’Amore, este cea mai renumită.

Ne-am fi dorit să o parcurgem și noi, dar am găsit-o de fiecare dată închisă din cauza unor alunecări de teren. Am citit că abia în iulie 2024 este preconizată redeschiderea sa.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!