Menu
Egipt

Egiptul „off the beaten track”. Dendera și Utopia Island

Înainte de a decide să plecăm în Egipt pe cont propriu, am cochetat cu ideea unui pachet charter în Hurghada. Oferta era variată, iar pe grupurile cu informații despre vacanțe, recomandările de excursii opționale abundau. În final, după o decizie de moment, am ajuns să facem bagajele pe grabă și să pornim într-un circuit mai extins, despre care am povestit deja în articolele precedente. În cazul în care alegeți totuși pachetul charter, dar vă doriți să schimbați pentru o zi sau două atmosfera din resort, recomand două excursii „off the beaten track”.

  • Templul Dendera

Unul dintre preferatele mele în materie de temple egiptene, templul Dendera, se află la scurtă distanță de Hurghada. Astfel, decât să pierdeți o zi întreagă alergând spre Luxor, unde oricum nu veți înțelege mare lucru în puținul timp avut la dispoziție, recomand să optați pentru o vizită tihnită la Dendera. Sunt convinsă că nu veți regreta!

Egipt

Compus din mai multe edificii, unele datând din perioada romană, complexul Dendera este un loc cu o energie aparte, ce cuprinde unul dintre cele mai bine păstrate temple egiptene. Desenele precum cele care îl înfățișează pe împăratul Traian alăptat de zeițe egiptene sau pe Cleopatra aducând ofrande zeilor, fac din Dendera un loc încărcat de istorie.

Însă cele mai fascinante descoperiri din cadrul complexului mi se par horoscopul și calendarul. Recunosc, nu știam că horoscopul nostru datează de pe vremea Egiptului antic. Ce e drept, nici nu mi-am pus problema originii sale, dar descoperirea m-a frapat. Mi-am identificat cu mândrie semnul zodiacal pe tavanul cu nuanțe azurii al sălii hipostile, cea mai frumoasă parte a templului!

Calendarul, din păcate, nu mai împodobește la acest moment tavanul capelei dedicate lui Osiris. Descoperit în timpul expediției lui Napoleon în Egipt, basorelieful de formă circulară a fost sustras de către un colecționar de antichități, la începutul secolului al XIX-lea și expediat în Franța. În prezent, acesta poate fi văzut în cadrul colecțiilor de la Luvru.

  • Utopia Island

Când mă documentam despre Egipt, am văzut zeci de recomandări despre excursiile la insulele Giftun, în principal la Orange Bay. Nu contest că trebuie să fie un loc superb, dar cumva mi se părea prea comercial. Așa că mi-am dorit să văd Marea Roșie dintr-o altă perspectivă, mai puțin cunoscută. Ca să nu pierdem vremea cu căutările, l-am rugat tot pe Sameh, cel cu care am colaborat la stabilirea traseului prin Egipt, să ne recomande o excursie de o zi pe mare. Fără nicio ezitare, propunerea lui a fost Utopia Island. Ne-am pus din nou soarta în mâinile sale, iar de data acesta, rezultatul a fost cel puțin amuzant…

Astfel, dis-de-dimineață, la recepție ajunge un tânăr care ne anunță că mașina noastră ne așteaptă. Ne îndreptăm hotărâți spre microbuzul alb parcat în fața hotelului, dar tânărul ne îndrumă spre o mașină prăfuită și nu în cea mai bună formă, parcată mai în spate. Tipul de la securitate se uită circumspect către rablă, în timp ce ne cere datele de identificare. Ne luăm inima în dinți și urcăm, doar era trimis de Sameh, nu avea ce să meargă rău!

Mașina pornește pe un traseu deja cunoscut, spre Soma Bay, în timp ce noi, îmbătați de vaporii de benzină, ne întrebam oare cum va fi barca?! Premonițiile se adeveresc și nici barca nu arăta cu mult mai bine. În plus, mare ne-a fost uimirea să vedem că suntem singurii turiști pentru care ambarcațiunea acostează în fața unui mic debarcader, ghidată îndeaproape de un tânăr scund și slab, cu trăsături nubiene. Ghicindu-mi emoția (a se citi „groaza”) din priviri, Claudiu întreabă zâmbind: “Ei, draga mea, te simți precum cpt. Philips?” Da, acel cpt. Philips răpit de somalezi! Îmi fac curaj, mai mult împinsă de la spate, și urc pe barca ce tânjea disperată după un strat proaspăt de vopsea. După cum spuneam, mă așteptam să fie o excursie de grup, nu una privată, dar Egiptul ne-a surprins în fiecare moment!

Îngrijorările mele dispar pe măsură ce barca înaintează agale, către un petic de nisip, lăsând în urmă albastrul intens, albastrul celest, turquoise-ul și întreaga succesiune de nuanțe de albastru ale căror denumiri nu le pot pronunța, dar care mi s-au întipărit adânc pe retină! În apropierea insulei, în realitate un banc de nisip ce se ridică mândru din apele străvezii, echipajul format din „somalez” și tânărul ce ne-a condus, ne invită în cabină. Trecem pe deasupra recifului și varietatea de forme și culori ale coralilor poate fi admirată prin fundul de sticlă al ambarcațiunii. Este unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii la care suntem martori!

„Somalezul” aruncă ancora și ne invită să plonjăm în albastrul utopic. Contrat așteptărilor, apa este caldă și îmbietoare, în ciuda vântului care continuă să adie. Colegul său ne însoțește la sesiunea de snorkeling și ne culege de pe fundul mării cochilii de forme și culori diferite. Mă bucur ca un copil de fiecare în parte și de întregul acvariu din jurul meu. Suntem doar noi, într-o întindere albastră, înconjurați de pești multicolori, într-un moment ce mi-aș dori să nu se sfârșească!

După un timp încep să mai apară vreo două bărci rătăcite, așa că ne continuăm traseul. De menționat că bărcile ce ne-au tulburat liniștea erau într-o stare mult mai bună, dar aveau câte un grup mai numeros la bord – probabil acestea erau excursiile pe care mi le imaginasem! Dar cine mai avea tur privat?! A doua sesiune de snorkeling mă lasă fără interjecții! Coralii multicolori și peștii de toate mărimile și formele, ce se învârteau către un abis violet, sunt imagini ce trebuie văzute cu proprii voștri ochi! După Seychelles eram convinsă că va fi dificil să găsim ape care să le surclaseze pe cele ale Oceanului Indian. Iată însă că Egiptul avea să ne surprindă și la acest capitol! Din păcate, nu am avut la mine o cameră de fotografiat subacvatică, așa că va trebui să ajungeți la fața locului pentru a vă convinge!

Mă întorc pe barcă, năucă de senzații, iar aici am o nouă surpriză. „Somalezul” ne-a gătit prânzul, un amestec de prăjeli și salate delicioase. Cu burțile pline, poposim apoi la soare vreme de câteva clipe, pe bancul de nisip. Suntem ca doi naufragiați, privind în zare către hotelul ce ne-a găzduit în prima noastră noapte pe meleaguri egiptene. Și ce credeți? – nu am avut nici soarta căpitanului Philips!

Închidem în acest mod circuitul prin spectaculosul Egipt, cu speranța să revenim curând în minunata țară a contrastelor!

Detalii logistice

Atât vizita la Complexul Dendera, cât și excursia la Utopia Island le-am organizat prin intermediul agenției locale Egypt Sansimon Travel and Tourism.

Biletul de intrare la Compexul Dendera ne-a costat 120 de lire egiptene, echivalentul a aproximativ 32 lei. În cazul în care timpul vă permite, puteți extinde excursia și la Templul Abydos. Noi nu am mai ajuns, ne-a rămas pentru vizita următoare.

Din păcate nu pot să vă spun un preț orientativ pentru excursia la Utopia Island, aceasta fiind inclusă în pachetul extins negociat cu agenția. Dar sunt convinsă că operatorii turistici locali vă vor răspunde prompt la întrebare.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!