Menu
România / România altfel

Dealu Mare. O zi de toamnă pe Drumul vinului

A venit toamna şi, o dată cu ea, ruginiul își reintră în drepturi, iar rubiniul începe să curgă în pahare. Este iarăși vremea pastramei şi a mustului, a dimineților cu ceață şi a pelerinelor de ploaie. Și cum fiecare anotimp are farmecul său, toamna mi se pare cel mai bine pusă în valoare în mijlocul unor podgorii.

În cazul în care o vacanță în regiuni viticole consacrate, precum Toscana sau Bordeaux, nu este tocmai accesibilă, la numai o oră de București puteți întâlni peisaje similare şi puteți degusta cele mai bune vinuri. Este drept, în România turismul oenologic este încă la începuturi, dar din ce în ce mai multe crame își deschid porțile pentru cei dornici să încerce licorile bahice direct din butoaie ori să afle mai multe despre producerea şi aprecierea unui vin nobil. Noi ne-am făcut un obicei din a rezerva o zi de toamnă pentru o incursiune în regiunea Dealu Mare. Vă invit să aflați de ce ar trebui să ne urmați exemplul și ce puteți vizita pe traseu!   

  • Muzeul „Crama 1777”

Aşa cum indică şi numele, Muzeul ”Crama 1777” din Valea Călugărească este o reproducere a unei crame datând din anul respectiv, considerată cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova. Reconstrucția cramei a avut drept scop atât recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova, cât şi găzduirea unui muzeu tematic dedicat viticulturii şi tradiției din zonă legată de producerea vinului.

Drumul Vinului

Crama deosebit de pitorească, amplasată într-o curte plină de flori, adăpostește în principal unelte pentru viticultură şi butoaie ori vase pentru păstrarea vinului. Între exponate se regăsesc și alte elemente specifice vieții la sat, precum costume populare ori obiecte de uz casnic, toate având ca element central vița de vie.

Dincolo de orice expoziție, fie ea cu caracter permanent sau temporar, crama are suflet! Îl regăsiți întrupat în persoana doamnei muzeograf, care sfințește de-a dreptul locul. Cu ochii calzi şi păr bălai, doamna muzeograf te întâmpină pe prispa cramei cu un zâmbet duios şi te însoțește apoi, vreme de aproape un ceas, într-o călătorie imaginară printr-o lume de mult uitată. Cu un har narativ aparte, reușește să capteze atenția fiecărui vizitator căruia îi prezintă, în termeni simpli, povestea omului. Aşa cum decurge ea încă de la începuturile lumii. Dar parcă atunci o afli pentru prima dată. Şi totul oscilează în jurul viței de vie, care se prezintă întocmai ca lăstarul vieții.

Noi am fost deja de trei ori la muzeu, dar nu am ezita să îl şi a zecea oară. Iar când ești întâmpinat cu pastramă cu mămăliguță fierbinte, carafe cu must proaspăt şi cozonac aburind, iar la final primești şi mere rumene din pomul din curte, parcă ai reveni şi a suta oară.  

  • Conacul Bellu

Despre practica viticulturii în regiunea Dealu Mare puteți afla şi în cadrul unei vizite ghidate la Muzeul “Conacul Bellu” din Urlați. Însă motivul principal pentru care nu ar trebui să ratați vizita este conacul în sine. De fapt, întregul ansamblu arhitectural ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea și care a aparținut familiei Bellu.

Drumul Vinului

Casa boierească – în realitate fostă casă de oaspeți, construită în stil românesc şi atent restaurată, cu mobilier autentic şi obiecte de artă din diferite epoci, crama cu elementele ce amintesc de îndeletnicirea principală a localnicilor, dar şi foișorul de tip culă transpun vizitatorul într-o perioadă încărcată de romantism. Ce ne-a plăcut în mod deosebit la conac este atenția la detalii. Parcă te aștepți ca boierul Bellu să locuiască încă acolo şi să te întâmpine în prag, iar servitorii să aducă o carafă cu vin rece din cramă şi să o serviți în liniște, pe pridvorul împodobit cu mușcate roșii. Iar mai apoi să te invite în foișor şi să îți vorbească despre pasiunea lui pentru fotografie!

  • LacertA Winery

Din ce în ce mai multe crame din Prahova şi Buzău s-au aliniat tendințelor turismului oenologic. Acestea propun vizitatorilor diverse pachete de degustare ori tururi de crame. Noi am fost familiarizați cu arta degustării vinurilor de către cei de la LacertA şi îi considerăm inițiatorii acestui trend turistic în România.Trebuie să mărturisesc că aici am încercat, pentru prima dată, un Pinot Noir alb.

Domeniul viticol LacertA, despre care începusem să vă povestesc aici, este amplasat într-un peisaj aproape toscan şi constituie o îmbinare armonioasă între natură, arhitectură şi bun simț. Natura se regăsește în straturile ordonate ale podgoriei, arhitectura în liniile clasice ale Conacului Dorobanțu, opera arhitectului Ion Mincu, dar şi în cele minimaliste ale construcției moderne ce adăpostește crama propriu-zisă. În ceea ce privește bunul simț, acesta se regăsește în atitudinea personalului. Vizita este o delectare a simțurilor şi o recomandăm cu încredere.   

Crama poate fi vizitată pe bază de programare. În funcție de preferințe, se poate alege un pachet standard, ce include degustarea a 3 ori 6 sortimente de vin din cele disponibile ori se poate configura un pachet personalizat.

  • Ferma Dacilor

Am vorbit despre pastramă şi vin, dar ce ați spune despre un adevărat festin, cu produse din bucătăria locală? Dacă şi pe voi vă cuprinde pofta pe măsură ce citiți aceste rânduri, aflați că nu departe de LacertA se întinde un domeniu ideal pentru a prânzi. Şi nu numai, căci la Ferma Dacilor puteți rămâne şi peste noapte.  

Construit în mijlocul naturii, domeniul include, pe lângă ferma propriu-zisă, un restaurant cu bucate tradiționale, dar şi colibe ori căsuțe realizate cu materiale împrumutate din mediul înconjurător. Este locul ideal unde să petreceți o după-amiază liniștită, dincolo de tumultul cotidian sau poate chiar câteva zile. Noi ne-am aniversat ziua de naștere aici şi întregul grup de prieteni a fost plăcut impresionat de alegerea noastră. Mulți dintre ei au revenit ulterior, mai ales pentru copii, căci ferma oferă un spațiu amplu în natură şi activităţi de agrement pentru cei mici.

  • Casa Timiș

Am descoperit conacul din Chițorani în urmă cu mai mulți ani, când era o mică afacere de familie. Proprietarul din acele vremuri își urmase visul de a restaura un vechi conac din mijlocul unor podgorii întinse. Cu ajutorul unor fonduri europene, acesta a achiziționat conacul şi podgoriile din jur. În perioada următoare, a restaurat clădirea, urmând planurile şi fotografiile vechi şi a dedicat întreaga lucrare soției. La acea vreme, locul devenea cunoscut drept Conacul Domniței Ralu.

Conacul își întâmpina oaspeții cu bucate alese, inspirate din rețete vechi boierești şi cu vinul casei, produs din podgoriile salvate de la abandon. Iar micile stângăcii ale personalului păleau în fața amabilității gazdelor şi a preparatelor desăvârșite. Însă pe măsură ce locul a devenit cunoscut, proprietarii păreau tot mai copleșiți de numărul mare de vizitatori. Probabil acesta este motivul pentru care au vândut afacerea celor de la Cris-Tim şi astfel a luat naștere Domeniul Timiș.

În prezent, Casa Timiș oferă cazare, posibilități de servire a mesei ori de organizare a evenimentelor. Chiar dacă ni se pare că s-a pierdut din farmecul inițial al locului şi că totul a devenit mai comercial, nu ezităm să facem un popas la domeniu ori de câte ori ne aflăm în zonă.   

  • Vinalia – Conacul din Ceptura

O altă opțiune pentru a vă caza, a servi masa sau doar pentru a degusta un vin de calitate o reprezintă Vinalia – Conacul din Ceptura. Așa cum afirmă proprietarii înșiși, istoria Conacului din Ceptura e strans legata de vin si pasiunea pentru el. Dornici să împărtășeacă și cu alții această pasiune, aceștia au cumpărat și recondiționat o veche casă, împreună cu podgoria adiacentă. Astăzi își așteaptă oaspeții să dezbată împreună povești despre vinuri și să deguste în tihnă vinul casei. Astfel am făcut și noi, într-o după-amiază oarecare, savurând în cupa de rose tot soarele tomnatic.

Am revenit anul acesta la aniversarea căsătoriei și putem confirma că abilitățile gazdelor legate de producerea vinului s-au îmbunătățit. La fel și varietatea meniului de la restaurant!    

  • Crama Apogeum

Am întrezărit, dincolo de gard, frumosul conac de la Tohani, în urmă cu vreun an, pe când ne întorceam din una din incursiunile noastre prin ținutul Buzăului. Ne încântase de atunci privirile, așa că nu a fost greu să îl alegem ca popas în cea mai recentă escapadă a noastră.

Conacul a fost una dintre reședințele Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea. Principele a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o româncă fără sânge albastru, ba chiar căsătorită la momentul la care s-au cunoscut. Tânăra a divorțat de primul soț și s-a căsătorit cu Principele chiar la conacul din Tohani, presa momentului afirmânda că „A fost o nuntă ca în povești!” Mariajul celor doi contravenea însă legii, așa că actul a fost anulat. Nicolae a renunțat la statutul regal și a luat, alături de aleasa sa, calea exilului. Întreaga poveste o puteți afla la cramă, unde găsiți înrămat și actul de căsătorie al celor doi.

Dincolo de detaliile de culise legate de familia regală, crama merită vizitată pentru bucatele alese servite la restaurant, dar mai ales pentru vinurile excelente. Apogeum este, cum sugerează chiar denumirea, piesa de rezistență a cramei: acea încununare a celui mai nobil vin produs, care vine la pachet cu bucuria de a avea la bază un soi autohton, Feteasca Neagră.

Despre cum este produs și cum ajunge la maturitate Apogeum, puteți afla într-un tur ghidat al cramei. Iar la final, momentul cel mai plăcut: degustarea!

Detalii logistice  

Pentru fiecare dintre cele trei muzee incluse în itinerariu, secții ale Muzeului Județean de Istorie şi Arheologie Prahova, respectiv “Crama 1777”, “”Conacul Bellu” şi “Foișorul Bellu”, taxa de vizitare este de 8 lei/adult. Taxa de ghidaj, care se asigură la cerere, este de 5 lei/oră.

Detalii despre pachetele standard de vizitare şi degustare de vinuri incluse în oferta LacertA regăsiţi aici.

Oferta de cazare şi meniul celor de la Ferma Dacilor pot fi consultate aici, ale celor de la Casa Timiş aici, iar pe cele de la Vinalia – Conacul din Ceptura le regăsiți aici.

Detalii despre Crama Apogeum și ofertele acesteia regăsiți aici. De menționat că dacă rezervați prin booking.com, cel mai probabil veți fi cazați, ca și noi, într-o clădire adiacentă. Construcția frumos renovată ofetă spații de cazare mai mult decât decente ca și condiții, dar camerele sunt de dimensiuni mici. Pentru noi nu a fost un neajuns, ba chiar ni s-a părut intim.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!