Menu
România

Dincolo de Brașov – temple mistice, mori de apă şi vulcani

Brașovul își atrage călătorii din cele mai vechi timpuri, astăzi fiind zona preferată a iubitorilor turismului montan din România. Eu vă recomand să priviți, totuși, dincolo de tipare, căci pe lângă traseele montane ori pârtiile de ski, regiunea Brașovului ascunde o mulțime de obiective cu potențial turistic, unele foarte puțin promovate. Poate de aceea sunt şi mai spectaculoase, atunci când le descoperi…

Știați, spre exemplu, că dacă vă doriți cu ardoare să vi se împlinească o dorință, lângă Brașov există un loc unde forțe oculte vă pot ajuta să duceți planul la bun sfârșit? Singura condiție este să aveți inima curată şi credință în divinitate. Este vorba despre Mănăstirea rupestră Șinca Veche, cunoscută şi sub denumirea de „Templul Ursitelor” sau “Templul Dorințelor”.

Se bănuiește că templul ar avea o vechime de câteva mii de ani, având origini dacice sau chiar mai înaintate, deși este atestat documentar abia la 1742, fiind loc de refugiu pentru călugării ardeleni atunci când a avut loc mișcarea de convertire la catolicism a locuitorilor Transilvaniei. Controversele asupra lăcașului de cult sunt legate nu numai de imposibilitatea datării şi a stabilirii originilor sale, ci şi de arhitectura şi însemnele de pe pereți, între care amintesc Steaua lui David sau simbolul Yin-Yang. 

Învăluit în mister, locul parcă întărește legendele populare despre tot felul de fenomene paranormale şi dorințe împlinite. Este suficient să privești prin hornul ce se deschide ca un vortex spre cer, ca să tinzi să le dai crezare. Am citit că dorința s-ar îndeplini dacă o rostești privind spre bolta cerului, prin acest turn interior ce amintește de o turlă fără acoperiș şi că la anumite date din calendar s-ar potența efectul, cum ar fi la sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Iar dacă ești mai sceptic din fire, te poți bucura oricum de drumul prin satele brașovene şi de liniștea din jur, la templu ajungându-se după o scurtă plimbare pe alei și trepte pietruite, amenajate într-o pădure umbroasă. Ce pot confirma este că locul emană, cu adevărat, o energie aparte, pe care am mai resimțit-o şi la Sarmizegetusa Regia. Cumva, parcă timpul se oprește în loc şi nu ai mai vrea să te dai dus de acolo!

În cazul în care te-am convins să ajungi la Șinca Veche, îți recomand să mai faci o oprire în apropiere, la Ohaba, pentru a vedea cea mai veche moară din Țara Făgărașului. Moara cu apă de la Ohaba încă macină, în ciuda faptului că are mai mult de 130 de ani de activitate, pietrele sale fiind aduse din Franța în 1873. Moara funcționează cu ajutorul forței apei, care antrenează întregul mecanism cu role din lemn masiv şi cele două pietre, una fixă şi alta mobilă. Nouă ne-a plăcut foarte mult vizita şi încă o dată s-a adeverit că omul sfințește locul. Vă spun asta pentru că morarul nu numai că ne-a primit după orele de program, dar ne-a povestit calm şi pe îndelete despre istoria şi tradiția locului. Iar de la soția dânsului am cumpărat cele mai bune dulcețuri!

Continuând traseul, spre nord-est, am descoperit un alt loc care ne-a întrecut așteptările. Este vorba despre Complexul Geologic Racoș, ce include Lacul de Smarald, Coloanele de Bazalt şi Vulcanul Racoș. Situat pe un deal din nordul localității Racoș, complexul este accesibil cu mașina. Imediat ce treci de Hoghiz, în direcția de mers spre Rupea, urmezi drumul ce se ramifică la dreapta şi apoi indicatoarele te vor conduce la intrarea în zona protejată. De la parcare, vei mai avea de făcut o mică plimbare către fiecare dintre cele trei obiective.

Vulcanul stins de la Racoș te va întâmpina cu un peisaj cu totul deosebit, culoarea roșiatică şi craterul de pe marginea căruia stau parcă gata să cadă câțiva arbuști, dând impresia de cadru de film SF. Chiar dacă vulcanul a înregistrat ultimele activităţi seismice în urmă cu câteva mii de ani, este considerat vulcanul cu cea mai recentă activitate din România.

Coborând apoi spre Lacul de Smarald, care are o poziție mai ascunsă, fiind înconjurat de formațiuni de bazalt, vei fi surprins de sclipirile verzui ale acestuia – de unde îi provine şi numele. Spre deosebire de vulcan, lacul s-a format recent, prin acumularea, într-o fostă carieră de bazalt, a apelor provenite din precipitații. Dar cum niciodată vârsta nu a stat în calea iubirii, sunt convinsă că tânărul lac te va cuceri şi pe tine!

În partea opusă a lacului, la vreo 500 de metri depărtare, se află Coloanele de bazalt, formațiuni geologice ce au luat naștere prin răcirea rapidă a lavei vulcanice şi care te vor fascina cu ale lor înălțimi de până la 15 metri.

Dar Racoș vine şi cu altă surpriză, de această dată localizată în vatra satului. Este vorba despre Castelul Sükösd-Bethlen, considerat un exemplu timpuriu din Transilvania al tipului de castel cu turnuri circulare la colțuri. Se presupune că la sfârșitul secolului XV – începutul secolului XVII în Racoș exista deja un conac, care a fost transformat ulterior în castelul veritabil, cu turnuri circulare în colțuri. Mai multe însă despre istoria acestuia puteți afla de aici. Eu pot să vă spun că imediat ce am ajuns la castel, venind de la complexul geologic, m-am simțit ca şi cum m-am teleportat în timp şi spațiu, dintr-un viitor apocaliptic către un trecut medieval, cu domnițe şi cavaleri.

Detalii logistice  

Intrarea la Mănăstirea Șinca Veche este liberă, iar pentru vizitarea Morii de la Ohaba se plătește o sumă modică – nu îmi amintesc exact, dar parcă 5 lei de persoană.

Taxa de intrare la Complexul Geologic Racoș este de 15 lei pentru adulți, respectiv 10 lei pentru copii între 6 şi 14 ani (mă întreb, oare de la 14 ani sunt consideraţi adulți?) şi include accesul la Castelul Sükösd-Bethlen.

Pe traseu nu prea am găsit locuri pentru servirea mesei, poate și din cauza că am călătorit în plină pandemie și multe localuri erau închise. Ne-am oprit totuși pentru prânz la Restaurantul Belvedere, situat la marginea drumului ce traversează Pădurea Bogății. Claudiu știa locul de la colegii de serviciu și alegerea s-a dovedit inspirată, mâncarea fiind proaspătă și foarte bună.

  • Am citit că anul acesta Vulcanul stins de la Racoș nu se poate vizita, la fața locului având loc filmări. Dar nu vă lăsați descurajați, puteți vizita celelalte obiective din zonă şi să reveniți în viitor şi pentru vulcan. Vin totuși şi cu o veste bună: VisitRacos anunță că sâmbăta şi duminica, de la orele 11:00, respectiv 15:00, se pot face vizite ghidate cu un geolog.  

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!