Menu
Olanda

Keukenhof, Scheveningen, Haga și Delft. Farmecul unei zile de primăvară

Dacă aveți planuri să ajungeți la Amsterdam în această primăvară, neapărat să includeți în itinerariu și o zi la Keukenhof. Dacă nu, să ne urmați exemplul să plănuiți în mod expres o călătorie în Olanda pentru a vizita acest minunat parc. Veți fi copleșiți de o feerie de culori! Iar dacă timpul vă permite, puteți extinde călătoria și spre alte locuri încântătoare, cum ar fi Haga și Delft ori către satele pitorești Marken, Volendam și Zaanse Schans din apropierea capitalei Olandei. Partea minunată este că indiferent încotro o veți apuca, pe drum privirile vă vor fi cucerite de lanurile întinse și multicolore de lalele.

  • Keukenhof

Deschis în 1950, parcul Keukenhof cu a sa expoziție florală de primăvară a devenit instant un real succes. Anual, timp de opt săptămâni, Keukenhof arată tot ce are mai bun de oferit sectorul floricol olandez. Dincolo de aspectul comercial și de afaceri ce vizează cultivatorii de bulbi din Olanda, parcul este o atracție turistică de neratat. Varietatea de flori și de culori de la Keukenhof este copleșitoare – aproximativ 7 milioane de bulbi sunt plantați pe o suprafață de 32 de hectare în fiecare an. Este greu de redat în cuvinte sentimentul pe care îl trăiești între atâtea mii de flori, astfel că o să las cele câteva imagini să vorbească de la sine.

În plus, pentru deliciul celor mici, în interiorul parcului sunt amenajate tot felul de locuri de joacă, o mică fermă cu iepurași și iezi, dar și tonete cu tot felul cu bunătăți, între care preferatele noastre au fost “stroopwafels”.

  • Scheveningen

Cu plaja sa largă de nisip și promenada de pe malul mării, Scheveningen este locul ideal pentru turiști în căutare de soare. Orășelul se laudă cu mai multe atracții, între care Kurhaus, o impresionantă construcție Art Nuveau. Noi ne-am refugiat însă pe plajă, cuceriți de atmosfera veselă și de soarele dulce de primăvară. Am savurat apoi un prânz delicios la o terasă cu specific pescăresc și ne-am lungit minute în șir la povești, cu un pahar de vin în față.

Senzația de relaxare era atât de pronunțată încât cu greu ne-am dat duși! Ba chiar am renunțat la unul dintre obiectivele din plan, Madurodam. Dacă aveți însă mai mult timp la dispoziție, nu ezitați să descoperiți acest excelent parc, deschis în 1952, cu replici miniaturale ale celor mai faimoase clădiri din Olanda.

  • Haga

Între noi fie vorba, putem spune că doar am bifat Haga pe harta călătoriilor, nu că am vizitat-o cu adevărat. Dar nu este timpul pierdut!

Ca sediu al Curții Internaționale de Justiție, dar și al guvernului olandez, Haga este un oraș plin de istorie, ce abundă în atracții de tot felul. Am fi vrut să le putem vedea pe toate, dar timpul nu ne-a fost aliat. Am poposit totuși pentru o fotografie în fața Palatului Păcii, o emblemă a orașului ce găzduiește Curtea Permanentă de Arbitraj, Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite și Academia de Drept Internațional de la Haga.

Haga

Ne-am aventurat apoi pe străzile orașului, cu o înghețată în mână, admirând fațadele clădirilor și vitrinele magazinelor. Atât cât să ne convingem că trebuie să revenim!

  • Delft

Asfințitul ne-a prins colindând pe străduțele din Delft, un orășel fermecător renumit pentru ceramica alb-albastră produsă aici încă din vremuri străvechi. Spre exemplu, Royal Delft, ultima fabrică de ceramică din Delft, a fost înființată în 1653. Aici, ceramica este încă pictată manual, respectând tradiția de secole. Noi am ajuns pe înserat și nu am mai găsit deschise atracțiile turistice, dar tare ne-ar fi plăcut să luăm parte la Royal Delft Experience, turul ce introduce vizitatorul în secretele producției celebrelor articole de ceramică.

Însă și dincolo de acest specific, orășelul este unul absolut încântător, cu clădirile tipice din cărămidă roșie, ce se întind de-a lungul canalelor și cu multitudinea de monumente istorice. Plimbarea fără un scop anume pe străduțe ne-a umplut privirile de frumos, iar la final am sărbătorit reușita unei zile cu o tartă delicioasă.

Detalii logistice

Am călătorit către cele patru puncte de interes cu mașina închiriată, însă acestea sunt accesibile și cu trenul. În ceea ce priveste parcul Keukenhof, acesta are chiar o linie de autobuz dedicată, Keukenhof Express, care pornește chiar din Aeroportul Schiphol din Amstardam.

Parcul Keukenhof va fi deschis în perioada 24 martie – 15 mai 2022, prețul biletului pentru adulți fiind de 18.50 €. Pentru detalii actualizate despre program ori achiziționarea biletelor on-line, accesați pagina oficială a parcului aici.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!