Menu
Egipt

Luxor West Bank. Despre imortalitate

Dincolo de Nil, câteva baloane cu aer cald se desprind de linia orizontului şi se profilează din ce în ce mai clar în lumina rozalie a răsăritului. Pornim şi noi în direcția lor, căci astăzi avem de descoperit malul de vest al Nilului, acest tărâm al morților, cu templele sale funerare și cu renumita Vale a Regilor. Luxor este poate cel mai mare muzeu în aer liber din lume, iar pe malul de vest, suita obiectivelor este cea mai ofertantă.

Egipt
Egipt
  • Coloșii lui Memnon

Primii care te întâmpină, imediat ce treci podul peste Nil, tăcuți şi parcă abia treziți dintr-un somn de secole, sunt Coloșii lui Memnon. Cele două statui uriașe, care îl reprezintă pe faraonul Amenhotep al III-lea, flancau intrarea într-un templu ale cărui ruine se mai zăresc timid în spatele coloșilor. Poate că nici nu le-am fi observat dacă Bahgat, ghidul nostru, nu ne povestea că a fost, probabil, cel mai opulent templu din Luxor. În prezent, se fac lucrări de excavare și restaurare în zonă.

Luxxor
  • Valea Regilor

Câteva minute mai târziu ajungem la Valea Regilor. Camera foto ne este oprită la intrare, dar cu telefonul putem fotografia la discreție. Atenția ni se îndreaptă spre muntele de culoarea nisipului, amintind de forma unei piramide, care se conturează foarte clar pe albastrul intens al cerului. Într-o laterală au loc lucrări de excavare – aparent, a fost identificat un nou mormânt.

Ne oprim lângă intrarea într-unul din morminte și Bahgat își începe povestea. Ne explică că mormintele au dimensiuni diferite, unele sunt construite pe o singură axă, altele sunt complexe. O parte dintre ele nu au fost terminate și se pot intui astfel etapele constructive, de la pregătirea suprafeței pereților până la aplicarea stratului colorat al picturii. Ba chiar se pot observa corecturile, care erau făcute cu negru, pe schițele roșii, contrar obiceiurile de astăzi din școli.

Dintre mormintele incluse în biletul standard, Bahgat ne prezintă mormintele KV 16 – Ramses I, KV 11 – Ramses III și KV 14 – Tausert/Setnakht. Ne-ar fi plăcut să putem vizita și KV 34 – Thutmes III, celebrul mormânt unde s-a filmat Indiana Jones, dar acesta era închis publicului. Reușim totuși, prin metode mai neortodoxe, să vizităm și un al patrulea mormânt, KV 47 – Siptah. Toate sunt de-a dreptul uluitoare, iar gardienii, înveșmântați în gălăbii, care te însoțesc și îți indică detaliile, pentru clasicul bacșiș, dau un aer și mai exotic încăperilor uitate în timp. Însă, fără îndoială, cel mai frumos mormânt este KV 9 – Ramses V/VI, cel pentru care am plătit bilet suplimentar. Succesiunea încăperilor intens colorate te poartă către visare și gândul care te însoțește este acela că faraonii au reușit să își atingă, în cele din urmă, țelul nemuririi.

  • Templul lui Hatshepsut

La scurtă distanță de Valea Regilor, descoperim un alt obiectiv faimos, respectiv templul mortuar al reginei Hatshepsut, amplasat strategic sub stâncile abrupte și stâncoase din Deir el Bahri. Platformele în trepte, holurile cu coloane și reliefurile vibrante, așezate pe fundalul deșertului, îl fac una dintre cele mai impresionante capodopere arhitecturale ale lumii antice. Dar poate și mai remarcabilă este femeia care l-a comandat, una dintre primele femei faraon. De altfel, ca o declarație a puterii, multe dintre reprezentările sale o înfățișează în haine bărbătești. Se spune că templul ar fi fost construit de un nobil, îndrăgostit de regină. Nu ar fi de mirare, căci numai iubirea poate ta naștere unor opere atât de monumentale!

Luxor
  • Valea Reginelor și ce a Artizanilor

După o scurtă oprire la un atelier de alabastru, de unde am cumpărat singurul suvenir din Egipt, după o negociere aprigă în urma căreia oricum am ieșit în pierdere, ne-am continuat traseul către Valea Reginelor.

Unii ar spune că mormintele din Valea Reginelor pălesc în fața celor din Valea Regilor. Noi am găsit elemente de noutate și vizita a fost chiar agreabilă, chiar și fără a vizita renumitul mormânt al lui Nefertari. Însă am fost mult mai impresionați de cele câteva morminte vizitate la Deir el-Medina, sau Valea Artizanilor. Picturile, înfățișând scene din viața de zi cu zi a egiptenilor din antichitate, în culori vibrante și contrastante, te hipnotizau parcă și ai fi vrut să vezi tot mai multe și mai multe! Nici nu îmi amintesc câte am vizitat, parcă trei! Dar ar fi putut fi și trei sute, atât de mult mi-au plăcut. Cu atât mai mult cu cât eram singurii vizitatori.

Bahgat ne-a purtat apoi pe străzile orașului artizanilor, sit unde a lucrat ca inspector, și ne arăta ruinele unor scări sau ale unor vile, pe cele ale unui fost tribunal, aici o piramidă, dincolo o casă cu etaj. Povestea amenajării urbane nu diferă cu nimic față de orașele din zilele noastre. Ascultăm cu gura căscată și ne întrebăm din nou cum a dispărut în neant o asemenea civilizație!

  • Medinet Habu

Ultimul obiectiv al zilei este templul mortuar al lui Ramses al III-lea, Medinet Habu, cu ale sale hieroglife adânc sculptate. Se zice că Ramses al III-lea ar fi ales acest mod aparte de a-și scrie povestea, astfel încât aceasta să nu poată fi ștearsă cu ușurință. Astfel că și în zilele noastre putem afla despre pasiunea lui pentru sporturi, spre exemplu. Scenele de vânătoare, de pescuit, sau înfățișându-l la antrenamente sportive stau mărturie nu peste secole, peste milenii.

  • Luxorul de astăzi

După o bine-meritată pauză de masă, ne întoarcem la Egiptul zilelor noastre. Un fel de turnir pe marginea drumului, unde călăreții se întrec ca într-un film medieval, lăsând în urma lor nori de praf, piața din centrul orașului, cu tarabele pline de fructe și legume proaspete, fast-food-urile cu hălci de carne atârnate la intrare și, în final, glasul unor copii ce răsună, într-o limbă angelică, în interiorul Catedralei Copte Sf. Mihail, pun capăt unei zile al cărei sentiment general a fost cel de plecăciune în fața unor înaintași intrați cu desăvârșire în eternitate!

Detalii logistice

Despre cazarea din Luxor am povestit aici.

Biletul standard de intrare în Valea Regilor costă 240 de lire egiptene şi include vizita a 3 morminte, din cele care se deschid treptat, prin rotație. Față de cele trei, se pot vizita, în baza unor bilete suplimentare, alte trei morminte, respectiv mormântul lui Tutankhamon, cel al lui Ramses al VI-lea (de fapt, acesta include mormintele lui Ramses V şi VI) şi cel al lui Seti I. Cel mai scump este biletul de acces la mormântul lui Seti I. Noi am ales să vizităm suplimentar mormântul Ramses V&VI, la recomandările lui Sameh şi ale lui Bahgat, ghizii noștri din Egipt, biletul de intrare la acesta fiind 100 de lire egiptene.

Intrarea la Valea Reginelor ne-a costat câte 100 de lire şi ne-a permis vizitarea a 3 morminte. În Valea Reginelor se regăsește și Mormântul lui Nefertari, pentru care se plătesc suplimentar 1400 de lire egiptene. Am ezitat mult dacă să îl vizităm sau nu, dar cumva atât Sameh, cât și Bahgat au fost reticenți în recomandare, aşa că am decis să îl lăsăm pentru data viitoare. Până la urmă, ne trebuia un motiv să revenim!

Pentru vizita la Templul lui Hatshepsut, cunoscut ca Al-Deir Al-Bahari Temple, am scos din buzunar câte 140 de lire. Biletele de intrare la Deir el-Medina şi la Templul Medinet Habu au costat câte 100 de lire.

  • Înainte de a plănui vacanța în Egipt, verificați condițiile de călătorie consultând pagina Ministerului Afacerilor Externe și pagina Autorității De Turism A Egiptului.
  • Pentru a aprecia la adevărata lor valoare monumentele din Luxor, ai nevoie de un ghid local. Îl recomand cu căldură pe dl. Bahgat, pe care l-am cunoscut prin intermediul agenției locale Egypt Sansimon Travel and Tourism.
  • Nu uitați, la obiectivele turistice, plata se face doar în numerar şi în moneda locală! La data redactării articolului, 100 de lire egiptene sunt aproximativ 26,7 lei.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!