Menu
Malta

Malta. Patru insule în cinci zile şi un conglomerat de culturi

Dintre toate țările vizitate, Malta este singura pe care mi-e greu să o cataloghez în vreun fel. Nici măcar nu pot spune cu certitudine cât de tare mi-a plăcut. Mi s-a părut că seamănă teribil cu vecina sa Sicilia, dar este puțin mai ștearsă. Asta pentru că este secetoasă, lipsită de verde şi ușor prăfuită. Aș fi zis că este comparabilă şi cu Grecia, dar fără a avea autenticitatea acesteia. În schimb, piatra gălbuie ce îmbracă întreg teritoriul îi conferă unicitate.

Lucrurile nu stau diferit nici în privința locuitorilor. Aș fi putut jura că sunt italieni, dacă nu ar fi vorbit o limbă cu accente arăbești, dar şi cu cuvinte preluate din limba engleză. Aceste trăsături multiculturale se regăsesc la toate nivelurile, de la gastronomie la arhitectură ori mod de viață. Explicația constă în conglomeratul de culturi ce au definit identitatea maltezilor, țara fiind condusă, de-a lungul istoriei, de fenicieni, greci, cartaginezi, romani, bizantini, arabi, de cavalerii ordinelor religioase şi chiar de către francezii lui Napoleon. Ba mai mult, până la obținerea independenței, Malta a fost inclusiv colonie a Imperiului Britanic. În mod evident, toate aceste civilizații şi-au pus amprenta asupra locurilor şi a oamenilor, de aici complexitatea acestora.

Dincolo de a fi o lecție de istorie, Malta este însă o destinație de vacanță destul de ofertantă. Cele șapte insule ce constituie arhipelagul maltez (nu toate locuite) surprind cu orașe pitorești, peisaje cu un dramatism aparte, dar şi câteva plaje unde să te răcorești după orele de explorare petrecute sub soarele arzător. Despre toate acestea am ales să vă povestesc în continuare.  

  • Malta

Insula principală care dă şi numele țării, Malta, este şi poarta de intrare în arhipelag. Am aterizat pe înserat şi, în lumina apusului, clădirile de piatră păreau şi mai galbene. Ne-a atras atenția, încă de la început, lipsa vegetației. Noroc cu cele câteva spații verzi amenajate în sensurile giratorii, în care intrai din sens invers (traficul rutier se desfăşoară “pe partea greșită a drumului”, ca în Marea Britanie). Ca o compensare a acestui neajuns, insula abundă în obiective cu farmec istoric, de la temple preistorice la catedrale impresionante. Spre exemplu, capitala Valletta, cu cele 320 de monumente ale sale, este considerată una dintre cele mai concentrate zone istorice din lume, un adevărat muzeu în aer liber.

Malta

Povestea orașului este indisolubil legată de istoria Ordinului militar și caritabil al Sfântului Ioan din Ierusalim – mai simplu, a cavalerilor ioaniți. Orașul este brăzdat de o reţea de străduțe, dintre care unele destul de înguste și cu pante abrupte, care te invită la colindat şi descoperit. Deasupra acestora se înalță dominant cupola Bazilicii Maicii Domnului din Muntele Carmel. Am rătăcit şi noi pe aceste străduțe, intersectându-ne din când în când cu câte o fanfară ori cu artiștii stradali care animau atmosfera. Pe lângă grandoarea clădirilor baroce, precum Co-Catedrala Sf. Ioan, ne-au atras balcoanele colorate, unul din elementele specifice locului.

Malta

Am poposit apoi la Palatul Marilor Maeștri, una dintre primele clădiri din Valletta. Acesta a găzduit mai întâi Cavalerii Maltei, a servit apoi drept reședință a guvernatorului britanic și astăzi găzduiește biroul prezidențial. Palatul adăpostește mai multe opere de artă, dar şi o armurărie impresionantă, iar noi ne-am amuzat la o ședință foto improvizată.

Ne-am continuat plimbarea şi ne-am bucurat de priveliștile minunate de la Grădinile Upper Barrakka amenajate pe foste bastioane de apărare.

Situate fix sub grădini, Lascaris War Rooms te poartă în miezul celui de-al doilea război mondial, aici fiind stabilit sediul comandamentului britanic din Marea Mediterană. Camerele sunt bine conservate și majoritatea obiectelor folosite în acei ani sunt încă expuse.

În fine, ultimul loc unde am poposit înainte de a face cale întoarsă au fost Grădinile Lower Barracca, situate la capătul inferior al Valettei. Dincolo de faptul că prin poziția lor, grădinile oferă o perspectivă superbă asupra portului, acestea reprezintă şi locul ideal pentru relaxare, cu aleile lor îngrijite și pline de flori.

Poate că Valletta abundă în repere istorice, dar orașul meu preferat din Malta este incontestabil Mdina, vechea capitală cunoscută și sub numele de Orașul Tăcut.

Malta

În spatele zidurilor sale fortificate, frumusețea atemporală a orașului nu are cum să nu te impresioneze. Plimbarea pe străzile întortocheate şi înguste şi printre clădirile cu un amestec uluitor de arhitectură barocă și medievală, cu influențe arabe, te va transporta într-un timp al eleganței şi al nobleței. La fiecare colț vei descoperi biserici minunat împodobite, palatele maiestuoase și ziduri fortificate, care transformă acest oraș într-un adevărat muzeu. Mdina a avut diverse denumiri de-a lungul anilor, însă numele său medieval îi cuprinde cel mai complet esența – „Citta’ Notabile”, adică orașul nobil.

În imediata apropiere a Mdinei, dar cu un aer puțin mai rural, Rabat este un alt orășel unde să te pierzi în timp. Se spune că aici ar fi locuit Sfântul Paul, Apostolul, după ce ar fi naufragiat pe insule. Nu am avut timp să vizităm grota în care s-ar fi adăpostit acesta, dar ne-au fascinat clădirile vechi şi priveliștile ample asupra împrejurimilor.

Cu bărcile de pescuit pictate în culori stridente, Marsaxlokk este un alt orășel cu farmec local. Momentul cel mai bun să îl vizitați este duminica dimineață, când acesta devine intens şi vibrant grație pieței de pește. Ne-am plimbat şi noi printre tarabele cu orătănii marine, luând pulsul vieții cotidiene a maltezilor. Mai apoi ne-am retras la una dintre cafenele, unde ne-am bucurat de dimineața însorită şi de sentimentul deplin de vacanță.

Dacă toate locurile descrise mai sus te poartă în trecut, pe insulă există şi un loc care te transformă în copil. Este vorba despre Popeye Village, fostul studio unde s-a filmat pelicula despre îndrăgitul marinar, cu Robin Williams în rolul principal şi care astăzi servește drept parc recreațional. Fie că alegeți doar să vă plimbați printre căsuțele colorate, fie că extindeți vizita şi cu o sesiune de plajă la Anchor Bay, parcul este un obiectiv de neratat.  

Şi dacă tot am atins subiectul plajelor, este momentul să dezvoltăm. Insula nu este tocmai Seychelles, dar are câteva locuri unde vă puteți bucura de soare şi de apa în nuanțe variate, de la cel mai intens turquoise la un verde crud. Una dintre cele mai renumite dintre acestea este situată în Golden Bay, pe coasta de nord-vest a insulei. Aşa cum sugerează şi numele, plaja este caracterizată de nisipul auriu în care abia aștepți să îți cufunzi tălpile goale.

La doar o aruncătură de băț, Ghajn tuffieha Bay este sora mai naturală şi mai seducătoare a plajei de la Golden Bay. De când zărești fâșia aceea de nisip roșu, contrastând puternic cu nuanțele de albastru ale mării, pașii te poartă grăbiți pe cele aproximativ 200 de trepte de acces. Mai mult, la apus locul se transformă în cadrul perfect pentru ședințe foto!

Bineînțeles, sunt şi alte plaje publice amenajate, dar cum mă știți, eu le-am căutat pe cele mai puțin cunoscute. Între acestea, cea care ne-a sedus de-a dreptul este Fomm ir-Rih Bay. Înconjurată de stânci, plaja îi întâmpină pe cei aventuroși cu imagini de neuitat, dar şi cu o apă incredibil de limpede. Accesibilitatea este însă redusă, căci la un moment dat drumul se termină brusc şi poți continua doar pe o potecă îngustă şi destul de abruptă. Mai mult, ultimul tronson îl parcurgi sărind practic din stâncă în stâncă. În ciuda traseului anevoios, aceasta plajă a fost preferata noastră şi de ea ne leagă cele mai frumoase amintiri din Malta. Poate tocmai pentru că a fost doar a noastră!      

  • Gozo

Ziua petrecută pe insula Gozo a fost cea mai intensă. Am încercat să concentrăm în câteva ore o varietate de activități.

Malta

Am început dimineața cu o drumeție până la Wied il-Għasri, unul dintre locurile perfecte pentru snorkelling. Wied il-Għasri este un golf îngust, ca un fel de râu mărginit de stânci abrupte şi care se termină cu o plajă mică cu pietriș. La plajă se poate ajunge pe o scară săpată direct în stâncă.

După ce ne-am bălăcit în apele limpezi, am pornit să explorăm orașul principal al insulei, Victoria. Aici am colindat pe străduțele înguste, admirând arhitectura specifică şi ușile colorate, cu mânere şi încuietori care de care mai ingenioase.

Ne-am îndreptat apoi spre impozanta cetate medievală fortificată, cu ale sale priveliști superbe. Situată pe un deal şi vizibilă din aproape fiecare colț al orașului, cetatea este una dintre atracțiile principale ale insulei. Se presupune că fortificațiile sale ar fi fost construite în urmă cu aproximativ 3600 de ani. În interiorul zidurilor se înalță maiestuoasă şi catedrala din Gozo.

Deși catedrala din Gozo este impresionantă, aceasta pălește în fața unui alt edificiu religios şi anume Sanctuarul Ta Pinu. Se spune că în 1883, o femeie ar fi auzit vocea Maicii Domnului la micul paraclis care ocupa locul pe care acum se înalță sanctuarul. Acesta a devenit rapid centru de pelerinaj și numărul de vizitatori a copleșit în curând bisericuța, astfel că a fost construit sanctuarul de astăzi în fața capelei originale. Dincolo de măiestria arhitecturală, sanctuarul te cucerește prin poziția sa izolată. Lipsa oricăror repere în jur îl face să pară şi mai grandios.

Gozo

Chiar dacă între timp s-a prăbușit în urma unei furtuni, nu pot să nu las aici, drept amintire, o imagine a unei minuni naturale şi simbol al insulei Gozo, respectiv Fereastra Albastră. Pot spune doar că ne bucurăm că am fost între ultimii norocoși care şi-au imprimat pe retină imaginea de un dramatism aparte a arcului, care a servit drept cadru în multe filme celebre.

  • Comino şi Cominotto

Laguna Albastră, situată pe insula Comino, este un loc uluitor cu ape de un turquoise amețitor. Aceasta este şi motivul pentru care am pornit dimineața devreme, într-o excursie de-o zi pe insulă. Să spun sincer, nici nu știu dacă există altceva pe Comino în afară de mica plajă şi rulotele cu mâncare şi băuturi amplasate în imediata apropiere a acesteia. Nici nu am avut curiozitatea să aflăm, atât de îmbietoare era acea apă. Ne-am petrecut întreaga zi bălăcindu-ne şi urmărind peștii colorați.

La un moment dat, am traversat golful până pe insulița vecină, Cominotto, pe care am explorat-o la pas. Problema a fost la întoarcere, când sensul curenților acvatici s-a inversat şi cu greu am făcut cale întoarsă spre Comino. Aş adăuga chiar că unii dintre noi au avut nevoie de intervenția salvamarului, dar nu dau nume!

Orișicum, cele două insule cu golful ce le separă trebuie incluse în orice plan de călătorie în Malta.  

Detalii logistice  

Am călătorit în Malta în urmă cu câțiva ani, cu un pachet charter achiziționat de la Malta Travel (zbor operat de Air Malta şi cazare cu mic dejun inclus). Nu știu dacă să recomand agenția, căci însoțitorul ne-a displăcut total în cele câteva clipe petrecute împreună, pe durata zborului şi a transferurilor către şi de la hotel. Acum este mult mai ușor să vă organizați individual, căci oferta zborurilor directe s-a diversificat.

Nici alegerea hotelului Solana nu a fost foarte inspirată, dar prețul a fost imbatabil. Situat în Mellieha, acesta era amenajat într-o clădire întortocheată, cu mai multe corpuri, mai mult suprapuse decât alăturate. Piscina de pe acoperiș a compensat însă aspectul ciudat şi serviciile ușor mediocre.

Deși citisem despre transportul local facil, la destinație am avut o surpriză neplăcută. Astfel, autobuzul avea un program restrictiv şi ni s-a întâmplat să așteptăm două curse la rând fără să fim lăsați să urcăm. Chiar dacă lumea nici nu își imagina pandemia la acea vreme, se pare că șoferii practicau distanțarea socială. Ca să nu mai pierdem vremea, am închiriat o mașină – cea mai proastă pe care am nimerit-o vreodată – care ne-a purtat prin toate locurile descrise şi nu numai. Dacă vă propuneți să închiriați mașină, rețineți că în Malta se circulă pe partea stângă, după modelul britanic.

Pe insula Gozo am ajuns cu feribotul ce pleacă din Cirkewwa, iar pe Comino cu un fel de taxi-boat ce făcea curse regulate cu plecare din același port. Pe Comino recomand să mergeți dimineața cât mai devreme, căci spre prânz plaja se aglomerează. 

  • Ce ne-ar fi plăcut să vedem, dar nu ne-am încadrat în timp: Templele megalitice din Malta – pe insulele Malta și Gozo se găsesc șapte temple megalitice preistorice, unele fiind chiar mai vechi decât piramidele egiptene. Fiecare dintre acestea sunt rezultatul unei dezvoltări individuale, iar o parte dintre ele au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!