Am profitat de mini-vacanța la Amsterdam, de acum câțiva ani, pentru a explora și împrejurimile. Iar pentru a suprinde într-un timp scurt spiritul Olandei, am ales să facem o excursie de o zi prin trei sate absolut pitorești, situate în apropiere de capitală.
- Marken
Am ajuns în Marken la orele dimineții, când satul abia se trezea din amorțire. Plouase peste noapte și aburi lăptoși lăsau să se întrevadă casele vechi, în nuanțe naturale, între care predomină verdele. De altfel, întocmai casele acestea, cu caracteristicile lor aparte, sunt obiectivul principal al satului. În realitate, Maken a fost separat de continent după o maree înaltă, prin secolul al XIII-lea. Cum satul obișnuia să fie inundat în mod regulat, locuitorii au găsit niște variante ingenioase de a-și construi casele. Acestea au fost ridicate, spre exemplu, pe niște movile artificiale de pământ. După secole de izolare pentru localnici, care își câștigau traiul prin pescuit, satul a fost reconectat la continent abia în 1957. Dar izolarea a avut și partea sa pozitivă, întrucât Marken și-a păstrat farmecul și autenticitatea.
Noi am luat-o la pas pe străduțe, privind cu interes în stânga și-n dreapta, la detaliile caselor. Doar pisicile ori câte un trecător grăbit ne tăiau, din când în când calea.
Foarte interesantă ni s-a părut și vizita la atelierul de saboți. Aici am putut vedea procesul de fabricare a acestora, dintr-un bloc de lemn, dar am admirat și perechile expuse.
În final, ne-am plimbat și prin port, unde am degustat un delicios hering marinat, una dintre specialitățile locului.
- Volendam
Dacă la Marken am rătăcit pe străzile aproape pustii, Volendam s-a dovedit foarte animat. Fostul sat pescăresc era plin de viață, cu promenada înțesată de oameni la cafea și cu tot felul de arome care te îmbiau la un popas. Nu am rezistat tentației și am degustat și noi delicioasele brânzeturi locale, vafe sau chiar un soi de mini-clătite fabuloase.
Am părăsit mai apoi acest epicentru turistic și ne-am abătut pe străzile lăturalnice, prin centrul vechi al localității. Aici ne-au încântat casele tipice, curțile îngrijite și atmosfera liniștită.
- Zaanse Schans
Ceva mai turistic decât celelalte două sate, Zaanse Schans este un muzeu în aer liber, care redă o imagine fidelă a vieții din Olanda secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. Elementul central îl constituie vechile mori de vânt. În secolul al XVII-lea, în zona din jurul Zaanse Schans au fost construite aproximativ 1000 de mori de vânt, creând prima zonă industrială din lume. Morile de vânt erau folosite, printre altele, pentru a măcina mirodenii, a produce vopsea, a tăia lemn și a face ulei. Începând cu anul 1850 tehnologia motoarelor cu abur a câștigat teren, astfel că în jurul anului 1920 mai existau doar 20 de mori de vânt. S-a luat asftel decizia conservării lor și transfărmării în muzeu, pentru a putea fi descoperite de generațiile următoare. Așa am avut și noi ocazia de a vizita vreo două din cele 13 existente și astăzi și de a afla mai multe detalii despre funcționarea lor.
În plus, la Zaanse Schans vizitatorii se pot familiariza cu arhitectura rurală tradițională olandeză și pot afla detalii despre vechile meșteșuguri. Foarte interesant ni s-a părut faptul că oamenii încă locuiesc aici. Ne-am plimbat și noi printre casele acestora, am rămas gură-cască la produsele vândute în magazinele locale și nu am ratat ocazia de a ne îndulci cu niște bomboane artizanale și o ciocolată caldă savuroasă.
Detalii logistice
Am călătorit către cele trei sate cu mașina închiriată, însă acestea sunt accesibile si cu mijloace de transport în comun. Spre exemplu, la Marken și Volendam se poate ajunge cu autobuzul, care pornește de la Gara Centrală din Amsterdam. Între cele două sate există și posibilitatea de a alege un transfer cu vaporașul (detalii aici). De asemenea, la Zaanse Schans se poate ajunge fie cu autobuzul, fie cu trenul.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!