Vă povesteam aici că ultima zi a anului trecut am petrecut-o hoinărind prin Amsterdam. Chiar dacă orașul era în plin lockdown, plimbarea a fost una mai mult decât agreabilă și ne-a trezit amintiri din vremurile când nu știam ce este aceea pandemie, iar Amsterdam ne răsfăța cu libertățile ce l-au făcut celebru.
Am ajuns în oraș în jurul orei 10 dimineața și am avut suficient timp să rătăcim de-a lungul canalelor, admirând arhitectura specifică orașului, până ce soarele a apus. Chiar dacă restaurantele și muzeele erau închise din cauza restricțiilor sanitare, ne-am bucurat din plin de un oraș aproape pustiu. Dar haideți mai bine să vă spun ce puteți face pe parcursul unei escale lungi sau chiar al unui city-break în Amsterdam. Evident, itinerariul va trebui să îl rafinați în funcție de timpul avut la dispoziție.
- Plimbare și/sau croazieră pe canale
Cea mai emblematică imagine a Amsterdamului este cea a caselor înguste și multicolore, înșirate de-a lungul canalelor. Așadar, dacă ajungeți pentru prima dată în oraș, nu încape îndoială că ar trebui să începeți turul cu o plimbare pe canale, fie ea pietonală, cu barca sau cu bicicleta închiriată. Veți avea ocazia să admirați paleta variată de culori a clădirilor care se reflectă în apele liniștite ale canalelor.
Priviți pe îndelete în jur și bucurați-vă de micile detalii care dau autenticitate locului, iar când vreți să vă mai trageți sufletul, opriți-vă la una din numeroasele cafenele și savurați o cafea bună alături de patiserii delicioase ori tradiționalele stroopwafel cu caramel.
- Piața Dam
Piața Dam, unul din principalele obiective turistice ale orașului, își încântă vizitatorii indiferent de anotimp. Dacă primăvara găzduiește diverse carnavaluri și vara este înțesată cu artiști stradali, noi am prins-o în plină iarnă, împodobită de Crăciun. A fost ocazia perfectă să ne fotografiem cu bradul uriaș din centru, dar și cu sutele de porumbei. Și, bineînțeles, am admirat fațadele clădirilor istorice precum Palatul Regal, fosta reședință a familiei regale olandeze ori Beurs van Berlage, fostă clădire a bursei, folosită acum ca sală de concert și spațiu expozițional.
Dacă timpul vă permite, puteți face și o vizită la muzeu figurilor de ceară Madame Tussaud, situat într-o clădire superbă din această piață.
- Begijnhof
Un loc atipic în Amsterdam este Begijnhof, o comunitate închisă ce constă în câteva case cu o curte comună. Datând de la începutul secolului al XIV-lea, Begijnhof a oferit locuințe modeste unui grup de femei religioase necăsătorite, care trăiau împreună sub jurămintele de castitate. În prezent, locul se dezvăluie ca o adevărată oază de liniște în mijlocul orașului agitat. Interesant este că și în prezent aici locuiesc femei singure, vizitatorii fiind îndemnați să respecte intimitatea acestora.
- Piața de flori
Un alt obiectiv ce trebuie inclus în orice itinerariu prin Amsterdam este piața de flori, singura piață de flori plutitoare din lume. Fie că vreți să cumpărați bulbi de lalele ca și suvenir ori doar să vă bucurați de explozia de culoare și de miresmele suave, această piață ce își așteaptă cumpărătorii încă din 1862 vă va încânta cu siguranță.
Iar dacă vi s-a făcut și foame între timp, în apropierea acesteia găsiți o serie de restaurante cu specific indonezian merită un popas.
- Coffeeshops
Olanda este una dintre puținele țări care a legalizat consumul de marijuana. Astfel, aceia dintre voi mai aventuroși se pot opri pentru o porție de “fericire” la unul dintre numeroasele “coffeeshops” din oraș. După prima experiență de gen noi ne-am cam lecuit, dar partenerii noștri de călătorie au savurat cu plăcere câte o prăjitură cu canabis la Easy Times Coffeeshop. Iar dacă vă doriți o experiență mai ca în filme, puteți opta pentru Original Dampkring Coffeeshop, locul unde s-a filmat o scenă din celebrul Ocean’s Twelve.
Oricum ar fi, cereți sprijinul angajaților de la cafenea pentru alegerea pachetului de senzații. Aceștia vor face recomandări pe baza trecutului vostru în domeniu, dar și a altor criterii, astfel încât doza să fie potrivită pentru ca experiența să nu devină una neplăcută.
- Museumplein
La prima vizită în Amsterdam nu am ținut cont de sfatul de mai sus, astfel că timpul petrecut la Rijksmuseum și la Muzeul Van Gogh este ușor învăluit în ceață. Îmi amintesc în schimb că am zăbovit timp îndelungat în fața unui peisaj cu floarea-soarelui, semnat de Van Gogh. Eu zic să nu faceți ca mine și să mergeți pregătiți moral la cele două mari muzee, căci merită din plin.
Ca idee, Muzeul Național Olandez, sau Rijksmuesem, este un muzeu grandios pe patru etaje, care conduce vizitatorii într-o călătorie cronologică incitantă prin arta și istoria Olandei. În ceea ce privește Muzeul Van Gogh, acesta găzduiește cea mai mare colecție de lucrări de artă ale celebrului pictor Vincent Van Gogh din lume. Cele două se regăsesc în Museumplein, un spațiu deschis, potrivit pentru cei care doresc să scape de agitația orașului preț de câteva momente.
- Red Light District
Pe lângă consumul de canabis, Olanda a legalizat și prostituția. Drept urmare, Cartierul Roșu din Amsterdam a devenit un reper la nivel mondial în ceea ce privește industria sexului. Numeroasele sex-shop-uri, bordeluri exclusiviste, dar mai ales vitrinele cu prostituate au făcut din acest loc al desfrâului o atracție turistică în sine. Așa se face că nicio vizită la Amsterdam nu este completă fără o oprire în Red Light District. Țineți însă cont că fotografiatul lucrătorilor din industrie nu este permis.
Dacă priviți dincolo de vitrinele roșii sau violet, veți descoperi un cartier pitoresc, cu aceleași case tipice și cu unele repere istorice, precum biserica Oude Kerk, cea mai veche construcție din oraș, care datează de la 1250.
Detalii logistice
Ultima dată am călătorit la Amsterdam la cumpăna dintre ani, cu un zbor KLM. De la aeroport am luat trenul către Gara Centrală. Drumul durează aproximativ 15 minute, iar biletul dus-întors costă aproximativ 8 euro de persoană.
Într-o călătorie precedentă la Amsterdam am fost cazați la Hotel King’s Court, situat în apropiere de aeroport. La vremea respectivă am avut închiriată mașină și am explorat și împrejurimile orașului.
La nivel culinar, amatorilor de bucătărie asiatică le recomand o oprire la un restaurant cu specific indonezian, călătorilor grăbiți o porție de cartofi prăjiți cu maioneză, iar în ceea ce privește cea mai bună cafea, Gabriela de la iamfoodietraveler are o serie de recomandări.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!