Menu
Regatul Unit

O zi în Liverpool. Pe urmele Beatles-ilor

Ca și Manchester, Liverpool s-a dezvoltat și a prosperat ca urmare a Revoluției industriale și, în special, industria bumbacului este cea care a înscris cele două orașe pe harta lumii. Astfel, bumbacul prelucrat în fabricile din Manchester era transportat la Liverpool și de aici îmbarcat pe nave și livrat în toate zările. Însă acesta este doar un sens al lanțului, căci prin același port treceau și vasele ce transportau mii de sclavi africani către insulele din Caraibe, unde erau vânduți proprietarilor de plantații. Între 1700 și 1807, navele din Liverpool au transportat aproximativ 1,5 milioane de africani peste Atlantic, în condiții greu de imaginat. Peste 10% din totalul de sclavi africani transportați.

În 1780, Liverpool devenise capitala europeană a comerțului transatlantic cu sclavi. Acest comerț funcționa în sens triunghiular. Navele plecau din Liverpool cu textile și alte mărfuri către Africa de Vest. La sosirea pe coastă, căpitanii vindeau aceste mărfuri și cumpărau, în schimb, africani. Porneau apoi într-o călătorie transatlantică, pe parcursul căreia mulți africani își pierdeau viața din cauza condițiilor îngrozitoare în care erau transportați. Odată ajunși în Caraibe, cei care supraviețuiau erau vânduți proprietarilor de plantații, urmând ca apoi navele să revină la Liverpool încărcate cu bunuri precum zahăr, cafea, cacao, bumbac, tutun și lemn.

Am aflat toate aceste detalii într-o excursie de o zi prin Liverpool. Însă plimbarea ne-a dezvăluit un oraș interesant, un amestec de vechi și nou, unde muzica bună răsună la tot pasul. Căci, dincolo de istoria sa controversată, Liverpool este cunoscut drept orașul Beatles-ilor. Ce ziceți, pornim pe urmele acestora?

Am ajuns la Liverpool seara târziu și am fost întâmpinați de o ploaie măruntă. Ne-am exprimat nemulțumirea, iar fata de la recepția hotelului ne-a spus că la Liverpool de vânt să ne ferim, nu de ploaie. Ca și cum Divinitatea a vrut să îi întărească vorbele, a doua zi dis-de-dimineață vântul șuiera înfiorător la fereastra mică a camerei noastre de la mansarda unei clădiri istorice. Ne-am făcut totuși curaj să îl înfruntăm, așa că am pornit să descoperim orașul. Bineînțeles, după o primă oprire la un magazin de unde mi-am cumpărat un fular cu care să mă acopăr cât mai bine, căci simțeam cum aerul rece îmi intră în toți porii.

Imediat ce m-am putut concentra la imaginea din jur, am realizat că emblematicul Royal Albert Dock, unul din reperele orașului, este un amestec amețitor de clădiri vechi de cărămidă roșie, flancate de clădiri avangardiste din sticlă, care se reflectă în apele întunecate ale râului Mersey. După cum vă spuneam mai sus, docurile din Liverpool au dominat comerțul global până la începutul secolului al XIX-lea. Când a fost deschis în 1846, Albert Dock a schimbat pentru totdeauna modul în care docurile funcționau. Depozitele sale erau rezistente la foc și securizate, macaralele hidraulice transportau încărcăturile grele, iar viteza cu care navele erau descărcate și încărcate a fost redusă la jumătate.

Astăzi, suita de muzee amenajate în fostele depozite păstrează vie această istorie. Și cum Liverpool este și despre Beatles, este lesne de înțeles că unul dintre muzee este dedicat celebrei trupe. La The Beatles Story, cea mai mare expoziție permanentă din lume dedicată exclusiv vieții și vremurilor The Beatles, aflați întreaga poveste a celor patru băieți din Liverpool care au zguduit lumea. Muzeul este amenajat progresiv, cu exponate și istorisiri de la formarea trupei și până la destrămarea acesteia.

Muzeul Maritim ne-a amintit de cel similar vizitat în Hamburg. Însă particularitatea acestuia este că expune o serie de obiecte recuperate de pe Titanic. Aceasta pentru că armatorul celebrului vas naufragiat era chiar din Liverpool, fostul sediu al companiei acestuia, White Star Line, aflându-se în apropiere.

O altă particularitate a muzeului este aceea că, pe un etaj întreg, găzduiește un muzeu dedicat sclaviei. La Muzeul Internațional al Sclaviei vei învață despre sclavia istorică, dar și despre cea contemporană. Știți cum se spune, e bine să cunoști istoria ca să nu fi tentat să o repeți!

Vis-a-vis de docuri, la confluența cu marea, o clădire cu arhitectură contemporană te așteaptă să îi treci pragul pentru a înțelege evoluția orașului. La Museum of Liverpool, căci despre el este vorba, vei afla cum a devenit Liverpool, dintr-un port insalubru și cu o rată ridicată a mortalității, orașul modern de astăzi.

Dincolo de ferestrele ample ale muzeului se conturează siluetele “Celor trei grații”, care definesc unul dintre cele mai frumoase skyline-uri din lume. Este vorba despre trei clădiri maiestuoase, The Royal Liver, The Cunard și Port of Liverpool, concepute și construite ca simboluri vizibile ale prestigiului internațional al orașului și ale trecutului său maritim. Cele două păsări mitice care tronează în vârful clădirii The Royal Liver au devenit emblemele orașului. Se spune că pasărea care privește peste râul Mersey reprezintă soțiile care rămâneau acasă și priveau spre mare în așteptarea soților, iar pasărea care privește peste oraș îi reprezintă pe marinarii din larg, privind înapoi către oraș și către familiile lor.

Arhitectura celor trei clădiri poate fi admirată cel mai bine de pe promenada amenajată la Pier Head, unde se regăsește și celebra The Beatles Statue, ce îi reprezintă pe cei patru membrii ai trupei, dar și o replică colorată a unui alt simbol al orașului, Superlambanana.

Trecând prin centrul comercial Liverpool One, care e ca o punte de legătură între docurile istorice și centrul orașului, ne-am continuat plimbarea pe Bold Street și pe străduțele adiacente pline de culoare, spre Chinatown.

După un scurt popas pentru un delicios prânz vietnamez, am continuat cu o vizită la Biserica Sf. Luca, bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În fapt, fiind cel mai mare port de pe coasta de vest a Marii Britanii, Liverpool a fost unul dintre orașele cele mai puternic bombardate din afara Londrei. În 1941, orașul a fost afectat de un bombardament devastator de șapte nopți, cunoscut sub numele de „May Blitz”. Imediat după miezul nopții, pe 6 mai 1941, biserica a fost lovită de o bombă, provocând un mare incendiu care a cuprins clădirea. Ruinele bisericii, pe lângă faptul că păstrează vie imaginea războiului și a daunelor pe care acesta le provoacă, au fost transformate într-un spațiu cultural ce găzduiește diferite evenimente.

Revenind la Chinatown, am citit că acesta a fost primul înființat în Europa. La sfârșitul anilor 1860, mulți migranți chinezi au sosit pentru prima dată la Liverpool ca urmare a angajării marinarilor chinezi de către Blue Funnel Shipping Line, creând legături puternice între orașele Shanghai, Hong Kong și Liverpool. Chinatown este ușor de recunoscut după arcul chinezesc frumos lucrat care împodobește intrarea. Arcul a fost importat bucată cu bucată din Shanghai, are o înălțime de 13,5 metri și este cel mai mare din Europa. De fapt, s-ar părea că este cel mai înalt arc dintr-un cartier chinezesc situat în afara Chinei continentale.

Pentru cei mai boemi dintre voi, cartierul georgian este locul ideal pentru o plimbare relaxantă. Imaginea suitei de case pitorești, cu uși colorate și flori la fiecare intrare, te deconectează parcă de la realitate și te transpune într-o lume romantică.

Pe lângă frumoasele case georgiene și pub-urile concentrate în jurul Hope Street, cartierul georgian din Liverpool se laudă și cu două catedrale grandioase. Pe de o parte este Catedrala Anglicană, cea mai mare catedrală din Marea Britanie și a cincea ca mărime din lume. Dincolo de dimensiunile colosale, ne-a surprins să găsim în interiorul acesteia un bistro. Este o dovadă că enoriașii pot fi atrași la lăcașurile de cult și într-o manieră deschisă și nu cu rigiditatea cu care ne-a obișnuit biserica ortodoxă română.

De partea cealaltă a cartierului se înalță impunătoare structura modernă a Catedralei Metropolitane. Construită în anii 1960 în urma unui concurs de proiecte de arhitectură, catedrala catolică surprinde cu design-ul avangardist. S-ar putea spune că locuitorii din Liverpool au o abordare modernă a religiei, indiferent de cult.

Deși nu am avut timp decât pentru o fotografie, cât să marcăm că am trecut pe acolo, nu puteam să nu menționez Clubul The Cavern ca fiind un reper al orașului. Acesta este considerat locul nașterii trupei The Beatles. Și dacă tot am început turul orașului pe urmele lor, aflându-le povestea la The Beatles Story, am considerat că putem încheia într-un mod omagial turul, cu această oprire la clubul unde au devenit celebri.

Noaptea la Liverpool am petrecut-o la boutique hotelul Lock and Key, amenajat într-o clădire cu arhitectură georgiană și foarte bine situat, în apropiere de Liverpool One.

Recomand achiziționarea în avans a biletelor de acces la The Beatles Story. De menționat că accesul la toate celelalte muzee menționate în articol este gratuit.