Am pornit la drum prin Provence în căutarea tihnei și a lanurilor violet de lavandă. Drumul prin Parcul Natural Regional Verdon a fost presărat însă cu surprize dintre cele mai plăcute. Deși ne stabilisem în prealabil traseul, nu ne așteptam la peisaje atât de spectaculoase. Am fi oprit la fiecare cotitură pentru încă un set de fotografii. Creste rugoase, sate izolate în vârf de munte, cascade ce se revarsă în văluri fine la marginea carosabilului și râul acela turquoise, ce își croiește traseul cu dramatism printre stâncile alburetice, toate ne-au depășit așteptările.
- Defileul Verdonului
Cel mai adânc defileu din Franța, Gorges du Verdon, este una dintre minunile naturale ale regiunii Provence. Rezultat prin eroziunea stâncilor calcaroase de către apele râului Verdon, defileul se întinde pe o lungime de 50 de kilometri. Stâncile mărginașe ating în unele locuri înălțimi de până la 700 de metri. Deși nu există un drum prin defileu, traseul circular de jur-împrejurul acestuia oferă o mulțime de oportunități pentru a vă bucura de peisajele magnifice.
Noi am ales să parcurgem traseul de pe latura dreaptă a defileului, cunoscut drept La Route des Crêtes. Opiniile sunt împărțite și mulți spun că latura stângă, La Corniche Sublime, ar oferi mai multe puncte de belvedere. Neavând termen de comparație, ne declarăm mulțumiți de imaginile ce ne-au încântat privirile. Astfel, am început ascensiunea din Cagnes-sur-Mer prin Parcul Regional al Prealpilor de Azur, până la Rougon. Drumul ar fi trebuit să dureze undeva la două ore. În realitate ne-a luat mult mai mult să-l parcurgem, căci am oprit de nenumărate ori pentru a ne bucura de priveliștile de-a dreptul spectaculoase.
Probabil cea mai impresionantă dintre ele a fost cea de la Point Sublime, locul de belvedere de la poalele satului Rougon, de unde râul își începe practic curgerea printre stâncile calcaroase. De aici pornesc și numeroase trasee de drumeție sau de rafting.
Încântați de spectacolul oferit de natură, am pornit mai departe spre Lacul Sainte-Croix. Odată ajunși deasupra lacului, cuvintele nu pot descrie sentimentul acela de plecăciune totală în fața măreției naturii, care te cuprinde instantaneu. Pe măsură ce te apropii, contrastul dintre apele în nuanțe turquoise, bărcile și caiacele multicolore și acele stânci alb-cenușii îți conferă o stare hipnotică. Și înaintezi plin de entuziasm, dornic să te alături mulțimii din bărci sau celor mai curajoși, care fac salturi acrobatice în apele răcoroase.
Pe malul lacului sunt amenajate zone de plajă și locuri de parcare cu tot felul de facilități. De asemenea, există și baze nautice de unde puteți închiria bărcuțe electrice, hidrobiciclete sau caiace.
- Platoul Valensole
Am lăsat în urmă Verdonul cu ale sale ape verzui și ne-am continuat drumul spre noi orizonturi provensale. În scurt timp culmile înalte au cedat locul acelor întinderi violet la care visam de ani întregi. Acoperind aproximativ 800 de kilometri pătrați, Platoul Valensole este cea mai mare zonă din Franța dedicată creșterii lavandei. La început de iulie, cât cuprinzi cu ochii, te copleșește o explozie de culori, între care predomină tonurile aurii, albastre ori violet.
Senzația vizuală este completată de parfumul îmbătător care umple aerul, dar și de zumzetul constant al roiurilor de albine. M-am bucurat ca un copil care descoperă pentru prima dată astfel de senzații. Nu m-aș mai fi dat dusă din mijlocul acelor lanuri de poveste, scăldate în cea mai strălucitoare lumină solară. Cu siguranță, Platoul Valensole este cel mai cuprinzător loc unde vă puteți bucura de feeria lavandei.
Cu violetul pe retină și cu parfumul acela amețitor în nări, am considerat că este momentul să echilibrăm simțurile la un prânz întârziat. Am continuat astfel drumul până în orășelul Valesole. Aveam însă să descoperim că la francezi nu există “prânz întârziat”. Dacă nu respecți orele de masa, riști să ți se întunece mintea de foame până ce vei găsi un bucătar dispus să încropească măcar un platou de brânzeturi. Noroc cu o patiserie locală, de unde am luat câte o tartă, doar așa, cât să ne amăgim papilele gustative.
Cât despre orășel în sine, acesta s-a dovedit cu adevărat pitoresc. Casele vechi, fântâna lângă care am savurat prânzul improvizat, oamenii pășind agale pe străduțe pietruite, chioșcul de înghețată și liniștea locului ne-au învăluit pe neașteptate și ne-au amintit de ce Provence este considerată una dintre cele mai frumoase regiuni ale lumii, imortalizată de-a lungul secolelor de cei mai distinși artiști.
Detalii logistice
Am străbătut Parcul Natural Regional Verdon în drumul nostru spre inima regiunii Provence, respectiv Parcul Natural Regional Luberon. Traseul l-am parcurs cu ajutorul mașinii închiriate. În cazul în care sunteți cazați într-un punct fix, recomand o excursie de o zi în parcul Verdon, cu parcurgerea circulară a traseului din jurul defileului.
Pe malul lacului Sainte-Croix sunt amenajate centre de unde se pot închiria ambarcațiuni de agrement. Costul orar pentru închirierea unei hidrobiciclete ori a unei canoe este de 20 de euro, iar pentru un caiac veți scoate din buzunar 10 euro. Trebuie menționat că acestea se pot închiria pentru maximum 2 ore. În ceea ce privește bărcuțele electrice, costul se ridică la 40 de euro pe oră.
Câmpurile de lavandă și lavandin ce acoperă Platoul Valensole sunt, în realitate, proprietăți private. Multe dintre acestea permit accesul turiștilor, dar vă recomand să respectați regulile de bun simț. Astfel, evitați să călcați ori să rupeți florile și circulați numai pe cărările dintre straturi.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!