Lăsăm în urmă civilizațiile pre-columbiene de pe teritoriul Mexicului, cu orașele lor pierdute și facem un salt în timp, din epoca conchistadorilor până în zilele noastre. Căci despre asta este Mexicul, despre un amalgam de culturi, locuri și simțăminte. Povestind despre ele din amintire, factorul afectiv își spune cuvântul și mă cuprinde o nostalgie dulce. Parcă m-aș teleporta pe străzile pline de culoare și arome din Merida ori pe una dintre plajele cu nisip alb și ape turquoise de pe Riviera Maya, întinsă leneș la umbra unui palmier.
Mi-am dorit să ajung în Mexic încă din copilărie, de când telenovelele mi-au permis să văd o lume diferită de a noastră, cu intrigi, dar și cu cele mai frumoase decoruri. Și le-am regăsit aproape pe toate și în realitate, ca în fiecare episod urmărit cu sufletul la gură.
- Merida
Unul dintre lucrurile care m-a frapat în Ciudad de Mexico a fost acela că fizionomia localnicilor era departe de cea a personajelor din telenovele. Am căutat în zadar chipurile blonde cu ochi albaștri și trăsături europene. Majoritatea mexicanilor semănau cu preoții și servitorii din seriale, nicidecum cu protagoniștii. Mi-am imaginat că lucrurile vor sta diferit în Merida, supranumit “orașul alb”. Aveam să descopăr și aici că locuitorii sunt aceiași descendenți ai mayașilor, cu piele cafenie, ochi pătrunzători și zâmbet cald, care dau și mai mult exotism locului. Și ne-am simțit bineveniți în mijlocul lor, printre clădirile colorate și cu arcade ample din Plaza Grande. De altfel, piața constituie nucleul orașului, fiind înconjurată de construcții pline de farmec, precum Catedrala sau Palatul Guvernatorului.
Prosper pe vremea coloniștilor, orașul încântă mai ales cu palatele sale coloniale. O plimbare pe Paseo Montejo, bulevardul principal, reprezintă o călătorie într-un timp încărcat de romantism.
Astăzi, palatele restaurate găzduiesc sedii de bănci ori companii recunoscute la nivel mondial, dar este o plăcere să le admiri arhitectura spectaculoasă și delicată în același timp. Iar o cafea la cel mai frumos Starbucks pe care l-am găsit în călătoriile noastre este, fără îndoială, plăcerea supremă!
Și pentru că tot vă spuneam de ospitalitatea localnicilor, aflați că unul dintre ei ne-a oprit pe stradă doar pentru a ne ura bun venit în oraș și pentru a ne recomanda să luăm parte la Serenata Yucateca, un spectacol în aer liber organizat de către primărie, în fiecare joi, cu o tradiție de peste 40 de ani, ca un omagiu adus valorilor culturale și tradiției locului. Am cântat și am dansat alături de mexicanii în ținute înflorate, iar la final ne-am delectat cu o ciocolată delicioasă, făcută după o rețetă clasică aztecă.
- Cenota Ik Kil
Nicio excursie în Peninsula Yucatan nu poate fi considerată completă fără o baie “purificatoare” într-una din celebrele “cenotes”. Acumulări subterane de apă favorizate de relieful calcaros al peninsulei, cenotele erau considerate sacre de către mayaşi, existând o întreagă culegere de legende şi mituri despre ritualuri şi sacrificii legate de acestea. Noi ne-am bucurat de apele răcoroase ale cenotei Ik Kil, fix după ora de istorie de la Chichen Itza.
Nu găsesc cuvintele exacte care să descrie frumusețea naturală a cenotei. De la lumina soarelui care se reflectă în apa albastră și până la lianele care atârnă de marginea pereților grotei cu tavanul prăbușit, există ceva magic în acest loc. Plutind în apa rece și privind spre cerul liber, am trăit unul din acele momente în care m-am simțit datoare să îi mulțumesc Universului că mi-a oferit ocazia să ajung într-un astfel de loc sacru. Numai gândul la adâncimea de peste 50 de metri a dolinei îmi dădea ceva fiori…
- Hacienda Chichen
Dacă vă doriți o experiență mexicană completă, cazați-vă măcar pentru o noapte la una dintre numeroasele „haciendas” din peninsulă. Foste proprietăți ale coloniștilor, restaurate cu mult bun gust și atenție la detalii, acestea își deschid porțile turiștilor dornici de liniște și de frumos. Noi am petrecut o singură noapte, din păcate, la Hacienda Chichen Resort, o astfel de proprietate situată în imediata apropiere a sitului arheologic Chichen Itza.
Încă de cum am intrat în grădina luxuriantă, am simțit că locul ne va crea amintiri de neuitat. Iar când mașina a oprit în rond, în fața clădirii galbene cu arcade, deja m-am simțit ca un personaj din filmele de epocă. Tabloul a fost completat de mexicanul care ne-a întâmpinat și ne-a invitat să luam loc la biroul său din lemn masiv. Priveam cu oarece teamă amestecată cu amuzament la bărbatul cu trăsături puternice, cu pălărie de cowboy și cu o unghie mai lungă, dar și la trabucul uitat aprins într-un colț al biroului. Ne așteptam să facem o tranzacție cu sclavi, nu să finalizăm formalitățile de cazare. Noroc cu băutura aceea verde oferită la întâmpinare, din ierburi locale ale căror denumiri nu le-am reținut, care ne-a mai descrețit frunțile.
Imediat ce am fost conduși spre căsuța noastră, starea de spirit s-a transformat într-o euforie generală. Ne-am bucurat de prispa cu balansoare și hamac, de dușul cu fereastră amplă spre pădurea tropicală, dar și de piscina umbrită de palmieri înalți. Era prima dată când ne cazam într-o reședință istorică, în mijlocul junglei, iar încântarea a fost fără margini. Cât despre cina servită pe veranda clădirii principale, în acordurile mariachi, pot spune că aceasta a fost cireașa de pe tort!
- Riviera Maya
Un adevărat magnet pentru turiști, Riviera Maya se laudă cu unele dintre cele mai frumoase plaje, cu o atmosferă de petrecere, dar și cu parcuri tematice care de care mai interesante. Am petrecut prea puțin timp în zonă, dar am trăit intens fiecare clipă. Momentele de relaxare, cu picioarele afundate în nisipul ca făina și cu ochii ațintiți spre infinitul turquoise, plimbarea prin cosmopolitul orășel Playa del Carmen, pe vremuri un simplu sat pescăresc, explorarea ruinelor mayașe de la Tulum ori vizita la parcul tematic Xcaret sunt printre puţinele lucruri ce nu trebuie ratate odată ajunși în zonă! Iar dacă mai adaugi și experiența unei ploi tropicale, deja te întorci acasă cu un pachet complet de emoții!
Dacă tot am menționat parcul Xcaret, aș vrea să vă și spun de ce recomand vizitarea acestuia, în ciuda costului destul de piperat al biletelor. Dincolo de plimbarea printre flamingo roz ori sesiunile de snorquel, pentru care nu s-ar justifica plata unei sume atât de mari, căci le poți regăsi și în mod natural, parcul vă oferă ocazia de a înota în râuri subterane. Dacă nu aveți timp să testați diferitele “cenote” ce împânzesc peninsula, parcul este locul perfect pentru a trăi o astfel de experiență în mod organizat.
Însă motivul pentru care parcul este de neratat îl constituie Xcaret México Espectacular Show, spectacolul ce prezintă istoria Mexicului într-un mod flamboaiant. Ba chiar include și un joc cu mingea de tipul celor practicate de vechii mayași și despre care vă povesteam aici. Muzica, costumele, scenografia, totul mi s-a părut ireal și aproape că mi-au dat lacrimile la finalul spectacolului. Îmi doresc foarte tare să îl revăd și sper ca astrele să se alinieze în acest sens!
Detalii logistice
Excursia în Mexic am achiziționat-o de la agenția Eturia, sub forma unui circuit individual ce includea opriri în Ciudad de Mexico și în Peninsula Yucatan.
În Merida am fost cazați la hotelul El Conquistador de pe Paseo de Montejo, dar dacă ar fi să mă întorc, aș alege cu siguranță o “hacienda” din împrejurimi. Despre cazarea de la Chichen Itza am povestit deja, iar pe Riviera Maya am fost cazați la Secrets Capri Riviera Cancun, un resort all inclusive cu tot felul de activități și cu restaurante diverse.
Transferul între Merida, Chichen Itza și rivieră l-am avut asigurat de agenție. În Merida ne-am deplasat pietonal, iar pe rivieră cu „colectivos”, maxi-taxi-urile locale.
Biletele la Xcaret le-am achiziționat direct de pe site-ul parcului, dar erau incluse și în ofertele agențiilor de turism locale cu birouri în lobby-ul hotelului.
- Având în vedere problemele înregistrate deseori la intrarea pe teritoriul mexican, dar și restricțiile cauzate de pandemia COVID-19, vă recomand ca înainte de a plănui o vacanță în Mexic să consultați condițiile de călătorie pe pagina Ministerului Afacerilor Externe.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!