Despre civilizațiile pre-columbiene de pe teritoriul mexican începusem să vă spun câte ceva săptămâna trecută. Vă povesteam despre Teotihuacan, unul dintre acele locuri de unde pleci cu mintea și sufletul încărcate de întrebări și de o energie greu de explicat. Însă enigmele aveau să se adâncească în timpul călătoriei noastre prin Peninsula Yucatan, una dintre cele mai importante regiuni unde s-a dezvoltat și a prosperat, vreme de veacuri, civilizația maya.
Fie că sunteți fascinați de misterul civilizațiilor dispărute ori că vreți doar să vă bucurați de imagini desprinse din filme de aventură, un periplu la siturile arheologice din Peninsula Yucatan ar trebui să vă satisfacă pe deplin dorința de cunoaștere și spiritul aventurier. Vă previn însă că, la fel ca la Teotihuacan, energia locului vă va învălui cu brațe nevăzute și va încerca să vă țină captivi. Veți dori să prelungiți vizita în parcurile arheologice, să descoperiți îndeaproape fiecare cotlon și să vă bucurați de priveliște. Iar dacă acordați mai multă atenție istoriei din spatele pietrelor, veți pleca cu și mai multe întrebări fără răspuns. Nici măcar descendenții populației maya, cu care vă veți întâlni la tot pasul prin peninsulă, nu au răspunsurile.
Dar fiți fără grijă, vă puteți goli de gânduri câteva ceasuri mai târziu, în apele cristaline ale unei “cenote” sau cu un pahar de Margarita, în grădina umbroasă a unei “hacienda”. Despre acestea însă vom povesti cu o altă ocazie. Acum să revenim la ruinele orașelor mayașe.
- Chichen Itza
Indiscutabil cel mai cunoscut sit arheologic din Peninsula Yucatan și una dintre Cele 7 noi minuni ale lumii este Chichen Itza. Și nu “chicken pizza”, cum îl numea ghidul nostru, chiar dacă vă ajută să îi rețineți numele. Situl este și unul dintre cele mai mari și mai bine conservate și atrage anual milioane de vizitatori care doresc să admire construcțiile emblematice ale orașului pierdut. Pe acestea le descoperiți răsfirate în mijlocul junglei, înconjurate de verde crud și sub un cer de un albastru de-a dreptul intens. Probabil tocmai paleta cromatică a fundalului le scoate și mai tare în evidență și vă determină să le priviți mai captivați, aproape hipnotizați.
Situl cuprinde mai multe zone de interes. Construcţiile din cadrul acestuia, reprezentând un mix arhitectural al culturilor pre-columbiene ce au dominat oraşul de-a lungul timpului, converg într-un mod natural către apogeul reprezentat de El Castillo (Castelul), piramida centrală. Fac o paranteză și specific că termenul “piramidă” este oarecum incorect, acestea fiind în realitate temple în trepte, construite pe un principiu diferit de cel al piramidelor egiptene.
El Castillo sau Templul lui Kukulcán, piramida centrală de la Chichen Itza, reprezintă, în fapt, un calendar solar de-a dreptul ingenios și care ascunde o mulțime de simboluri. Însă ceea ce face cu adevărat specială această piramidă este faptul că, de două ori pe an, în timpul echinocțiului de primăvară și al echinocțiului de toamnă, aceasta devine scena unde Soarele oferă cel mai impresionant spectacol. În acele momente îl puteți vedea pe Kukulcán, șarpele sacru, alunecând pe treptele piramidei. Evident, este o iluzie creată de luminile și umbrele ce cuprind figura împietrită a șarpelui care, în mod normal, decorează treptele piramidei.
Dacă la o vizită obişnuită rămâi mut în faţa construcţiei, nu îmi pot imagina ce reacţie poţi avea asistând la spectacolul oferit de aceasta, în pereche cu soarele, când zeul “coboară” către Pământ. Fenomenele solare au jucat un rol important în culturile dispărute, cum este și cazul celui ce are loc tot bianual, la Abu Simbel și despre care vă povesteam aici. Ținând cont de emoția pe care am resimțit-o la Abu Simbel, mă gândesc serios să revin la Chichen Itza la exhinocțiul de primăvară, mai ales că sunt perfecte și condițiile climatice.
Dincolo de temple, la Chichen Itza ne-a impresionat și terenul jocului cu mingea, cel mai mare de acest fel din întreaga regiune locuită de mayași. Acesta este șocant prin poveste. Astfel, jocul cu mingea devenea, în anumite cazuri, un joc ritualic ce culmina cu sacrificiu uman. Regulile jocului nu se cunosc exact, dar în principiu jucătorii trebuiau să introducă o minge de cauciuc printr-un soi de ureche de piatră de mici dimensiuni, fără a atinge mingea cu mâna. Era un joc de echipă și una dintre teorii este aceea că echipa învingătoare era sacrificată zeilor. Iar un astfel de sacrificiu era privit cu ochi buni de jucătorii care sperau ca zeii să aducă beneficii familiilor lor și societății în general. Este discutabil acest aspect, având în vedere declinul civilizației.
- Uxmal
Uxmal, orașul „de trei ori construit”, al doilea cel mai important sit arheologic din Yucatan și obiectiv inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, se remarcă prin varietatea de stiluri arhitecturale. Ca și la Chichen Itza, construcțiile diverse, răsfirate în mijlocul junglei, sunt puse în valoare de cadrul natural.
Prima construcție care te întâmpină este Templul Magicianului, aceasta fiind și cea mai înaltă. Piramida este cunoscută și sub numele de „Casa piticului” datorită unei vechi legende potrivit căreia piramida a fost construită peste noapte de un pitic fermecat care a devenit apoi conducătorul orașului.
Mai departe, zona cunoscută drept Patrulaterul Mănăstirii, ne-a impresionat prin dantelăria decorațiunilor. Această clădire a fost numită astfel de către spanioli, deoarece încăperile mici ale construcțiilor li s-au părut asemănătoare chiliilor unei mănăstiri.
Palatul Guvernatorului, considerat unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură Puuc (unul dintre cele cinci stiluri arhitecturale dezvoltate de mayași în zona Yucatan), ne-a uimit și el prin detaliile sculptate în piatră. Și nici Templul coloanelor nu poate fi trecut cu vederea.
Dar, între noi fie vorba, cel mai mult ne-a încântat ascensiunea pe treptele Marii Piramide, de unde am privit minute în șir, alături de iguanele întinse la soare, ruinele înconjurate de verde.
- Kabah
Mai puțin călcat de hoardele de turiști, Kabah este și el un exemplu impresionant al stilului arhitectural Puuc. Chiar dacă situl are dimensiuni mai reduse și a fost restaurat în proporție mai mică, sculpturile în piatră îl scot cu desăvârșire din anonimat. Iar noi ne-am putut bucura în liniște de fiecare detaliu în parte. Aș putea spune că acesta a fost preferatul meu.
În cadrul sitului ne-au surprins ruinele arcului ce marca accesul pe drumul suspendat, realizat din piatră și având o lungime de 18 kilometri, ce făcea legătura între Kabah și Uxmal. Acesta făcea parte dintr-o rețea de drumuri ce se întindea pe suprafețe extinse în toată peninsula. Se presupune că drumurile au fost construite la înălțime pentru a proteja călătorii de sălbăticiunile din junglă.
- Tulum
Situl arheologic din Tulum este unul dintre cele mai impresionante din punct de vedere vizual. Nu doar din cauza orașului bine păstrat, ci pentru că este situat pe o stâncă, deasupra apelor azurii ale Mării Caraibelor. Mai mult, după ce ați explorat ruinele orașului, puteți coborî la plaja din cadrul sitului și vă puteți răcori în apele mării.
Așadar, chiar dacă din punct de vedere istoric orașul nu a apucat să își facă un renume asemeni celorlalte orașe mayașe, fiind printre ultimele construite, acesta s-a numărat printre preferatele noastre sub aspect recreativ. De altfel, plaja sa cu nisip alb și cu iguane la tot pasul este considerată una dintre cele mai frumoase din lume.
Am fi vrut să ajungem și la Cobá, situat în apropiere de Tulum, dar nu am mai avut timp. Până la urmă, trebuie lăsat întotdeauna un motiv pentru a reveni!
Detalii logistice
După cum spuneam aici, excursia în Mexic am achiziționat-o de la agenția Eturia, sub forma unui circuit individual ce includea opriri în Ciudad de Mexico și Peninsula Yucatan. Siturile arheologice de la Chichen Itza, Uxmal și Kabah le-am vizitat în cadrul excursiilor ghidate, incluse în pachet. Acestea sunt mai ușor accesibile din Merida, decât din zona Rivierei Maya. Astfel, dacă doriți să le includeți în planul vostru de călătorie, recomand o ședere în Merida. Promit să vă dau curând și alte motive pentru a vă opri în frumosul oraș colonial.
La Tulum am fost individual, în timpul sejurului pe Riviera Maya, utilizând mijloacele de transport în comun (mai exact “colectivo”, un maxi-taxi ce parcurge întreaga rivieră).
Indiferent că optați pentru un pachet de vacanță oferit de o agenție de turism sau călătoriți individual, în cazul în care sunteți pasionați de istorie și doriți să aflați mai multe despre legendele locurilor, recomand să vizitați siturile arheologice în cadrul unor tururi ghidate.
- Având în vedere problemele înregistrate deseori la intrarea pe teritoriul mexican, dar și restricțiile cauzate de pandemia COVID-19, vă recomand ca înainte de a plănui o vacanță în Mexic să consultați condițiile de călătorie pe pagina Ministerului Afacerilor Externe.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!