Menu
Germania

Prin landul Baden-Württemberg. Muzeele tehnice Speyer și Sinsheim

După nenumărați ani de relație și de căsnicie, creativitatea în ceea ce privește cadourile în cuplu începe să își atingă limitele. Astfel se face că Moș Crăciun i-a lăsat din nou lui Claudiu, sub brad, vouchere pentru o călătorie inedită. Și dacă acum ceva timp l-am însoțit la Stuttgart, unde am vizitat fabrica Mercedes-Benz, dar și două muzee auto, de data aceasta am revenit în landul Baden-Württemberg pentru a descoperi exponatele din alte două muzee tehnice absolut uluitoare. Muzeele Tehnice Speyer și Sinsheim, un adevărat paradis pentru pasionații de tehnică, sunt considerate printre cele mai mari muzee private de gen din Europa.

Am aterizat la Frankfurt, vineri seara, deschiși să descoperim orașul și să închinăm un pahar de vin la unul din restaurantele locale. Am avut însă o experiență de-a dreptul neplăcută. Imediat ce am ieșit de pe aleea unde se afla hotelul, am nimerit pe o stradă unde zeci de persoane fără adăpost primeau hrană caldă de la voluntari. Imaginea a fost de-a dreptul șocantă, nu ne așteptam la o realitate atât de tristă. Imediat ce am depășit perimetrul, traseul ne-a purtat pe o altă stradă lungă și plină de dealeri și de consumatori de droguri, dar și de prostituate. M-a copleșit un sentiment de insecuritate, combinat cu dezamăgire. Iar atmosfera s-a menținut constantă până în Piața Römerberg.

Frankfurt

Fațadele pitorești ale clădirilor din piață, lacătele prinse pe podul metalic Eiserner Steg din imediata apropiere, odată cu promisiunile de dragoste ale cuplurilor, dar și delicioasele deserturi cu specific evreiesc degustate la restaurantul de lângă hotel au contra-balansat imaginea dezolantă cu care ne-a întâmpinat orașul…   

Imediat după micul dejun am lăsat în urmă Frankfurt-ul, cu poveștile sale triste, și am pornit la drum către cele două muzee tehnice. Despre ce ne-a impresionat în fiecare dintre acestea, aflați în cele ce urmează…

  • Speyer

Nu îți trebuie indicatoare ca să ajungi la Muzeul Tehnic Speyer. Este suficient să te ghidezi după avioanele ce se înalță pe tot felul de postamente, deasupra halei istorice Lille. Construită în 1913 pentru Compania Franceză Thomson – Houston, lângă Lille, hala a fost dezasamblată și adusă la Speyer de către trupele germane în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi reconstruită și transformată într-o fabrică de avioane. A fost folosită ulterior de trupele franceze staționate în zonă după cele două războaie mondiale și abia în anul 1986 a fost returnată Confederației germane. Începând cu anul 1991, hala a dobândit destinația de astăzi și adăpostește o mulțime de exponate din diverse etape ale erei industriale precum automobile, mașini de pompieri, locomotive, aeronave, dar și tot felul de instrumente muzicale mecanizate și chiar un carusel în mărime naturală.

Am fost încântați de varietatea și de ineditul exponatelor. Unele dintre acestea, încă funcționale, pot fi activate cu monede de un euro, făcând vizita una interactivă și captivantă inclusiv pentru copii. Copilul din mine a fost încântat de rotațiile caruselului!

Traseul expozițional continuă la exterior, cu exponate de largi dimensiuni între care un submarin construit în 1966 și aflat în serviciul marinei germane până în 1993, o navă de salvare ce a deservit Marea Baltică și a luat parte la peste 2000 de misiuni de salvare în cei 26 de ani de serviciu, un avion Antonov AN-22, una dintre cele mai mari aeronave construite, dar și un Boeing 747-230, avionul civil de mari dimensiuni care a revoluționat industria aeronautică.

Vizitatorii se pot urca în toate acestea și nu numai. Pentru ca experiența să fie cât mai recreativă, sunt amenajate tobogane pentru a coborî de la înălțime, locuri de joacă pentru cei mici, dar și un restaurant cu terasă unde puteți face o pauză.

Expoziția “Apollo and Beyond” introduce vizitatorii în tainele călătoriilor în spațiul cosmic. Sunt prezentate replici ale modulului lunar Apollo 11 ori ale navei Vostok 1 pilotată de Yuri Gagarin, dar și prototipul navei spațiale sovietice Buran OK-GLI, singura de acest gen care chiar a efectuat misiuni și care poate fi vizitată într-un muzeu în afara Statelor Unite ale Americii. Piesa mea favorită rămâne însă o bucată de rocă lunară primită de la NASA.

În hală se regăsesc însă o mulțime de alte minuni, de la motociclete, la mașini sau chiar un motor de Airbus A380. După ce am zburat cu cel mai mare avion pentru pasageri din lume și am văzut cum se fabrică în timpul vizitei la Hamburg, acum am avut ocazia să ne și fotografiem în motorul unuia.

Dacă timpul vă permite, faceți o vizită și la Muzeul Wilhelmsbau din imediata apropiere. Accesul este permis în baza aceluiași bilet, iar muzeul adăpostește o colecție de obiecte rare, precum instrumente muzicale mecanizate, bijuterii, textile, jucării și altele asemenea.

Speyer

Trecuse deja de orele prânzului când am pornit spre centrul orășelului Speyer, dominat de Catedrala Speyer, edificiu inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Impozanta catedrală datează din 1030 și este, din punct de vedere istoric, artistic și arhitectural, unul dintre cele mai semnificative exemple de arhitectură romanică din Europa. Este, în virtutea proporțiilor sale, cel mai mare și, în virtutea istoriei de care este legat, cel mai important, catedrala fiind locul de înmormântare al împăraților germani timp de aproape 300 de ani.

După vizitarea catedralei am pornit la pas pe strada principală ce definește centrul orășelului, amestecându-ne printre localnicii ieșiți la promenadă. Aromele îmbietoare ne-au determinat să poposim la un restaurant bavarez situat vis-a-vis de primărie, cu care am încheiat prima parte a zilei.

  • Sinsheim

După prânzul copios, ne-am continuat călătoria către cel de-al doilea muzeu tehnic din regiune, respectiv Muzeul Tehnic Sinsheim. Am lăsat la urmă Hala 1, cu colecția sa impresionantă de automobile americane ce acoperă 100 de ani de istorie automotive, dar și cu autovehicule și tehnică militară și ne-am cocoțat direct pe acoperișul Halelor 2 și 3, unde se află piesele de rezistență ale muzeului: singurele avioane supersonice pentru pasageri, Concorde și Tupolev Tu-144. Ambele sunt accesibile la interior, alături de alte avioane datând din diverse perioade. De altfel, cele două avioane competitoare au fost motivul principal pentru care Claudiu își dorea să ajungă la muzeul tehnic din Sinsheim, înainte de a afla despre varietatea exponatelor.  

Concorde

Și dacă tot am pomenit de varietatea exponatelor, am continuat apoi turul la interior unde, pe lângă secțiunea dedicată Concorde-ului, unde sunt expuse de la motoare la cărți tehnice, o colecție vastă de autovehicule așteaptă să fie descoperită. Între acestea ne-a atras atenția mașina lui Hitler, dar și plăcuța cu povestea denumirii mărcii Cadillac. Se pare că celebra marcă, devenită sinonim al autovehiculelor americane de lux, își datorează numele francezului Antoine de la Mothe Cadillac, cel care în 1701 a întemeiat orașul Detroit.

Detalii logistice

Am zburat la Frankfurt cu Tarom, biletele fiind achiziționate în timpul unei campanii promoționale de primăvară. Am plecat vineri după-amiază, iar duminică seara am revenit acasă, astfel că nu a fost necesar să consumăm din zilele de concediu de odihnă. Odată ce am aterizat, am preluat mașina de la biroul de închirieri al celor de la Europcar, pe care o rezervasem online, și am pornit la drum. Nu înainte de a opri pe la take-away-ul thailandez de lângă biroul de închirieri, care ne-a potolit pentru scurt timp dorul de Asia!

În prima seara ne-am cazat în Frankfurt, iar în cea de-a doua la Heidelberg. Hotelul din Frankfurt, the niu Charly, a fost chiar drăguț, dar ținând cont de cele povestite în preambulul articolului, dacă ar fi să revin, aș alege să mă cazez doar la Heidelberg. Pentru cea de-a doua noapte am ales NH Heidelberg, situat la aproximativ 15 minute de mers pe jos de centrul pietonal al orașului.

Voucherele pentru cele două muzee tehnice au fost achiziționate online, de pe pagina oficială a muzeelor, iar la fața locului a trebuit să le schimbăm cu biletele de acces cu cod de bare.

Dacă timpul vă permite, puteți încheia ziua dedicată muzeelor tehnice cu câteva clipe de relaxare în apele calde de la Thermen & Badewelt Sinsheim.

De asemenea, pentru a echilibra călătoria cu puțin romantism, recomand și o plimbare prin fermecătorul orășel Heidelberg.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!