Menu
Grecia

Skiathos. Grecia la cinci stele!

Pandemia nu numai că ne-a restrâns substanțial aria călătoriilor, dar ne-a făcut să căutăm confortul unui zbor scurt și al unui sejur liniștit la plajă. Așa că, la început de septembrie 2020, am ales să apelăm la serviciile unei agenții de turism pentru un zbor charter către insula Skiathos. Vacanța urma să o împărțim între Skiathos și vecina sa mai verde și mai puțin umblată, Skopelos. Nu ne stă în fire să recurgem la acest tip de vacanțe și ne întrebam unul pe altul ce vom face în cele două săptămâni, cum vom rezita cu burta la soare, fără itinerarii, fără aventuri, fără să avem ce povesti la întoarcere. Ei bine, știți voi vorba aceea: “ai grijă ce îți dorești”? Ni s-a confirmat încă o data cât adevăr ascunde! Rămâneți aproape și veți afla de ce!

Odată achitat pachetul “last minute”, am aruncat costumele de baie în bagaj și ne-am urcat în avion, fără a ne documenta prea bine cu privire la destinație. La urma urmei, cât de complexă putea fi o insuliță de 6×12 km? Doar o poți parcurge la pas într-o zi, dacă îți propui!

Skiathos town
Despre Grecia cea de 5 stele

Ajunși la destinație, am fost întâmpinați de un domn cu privire ageră, dar cu un aer ușor plictisit. S-a dovedit a fi reprezentantul local al agenției de turism. Acesta ne-a împărțit în autocare și microbuze, dar nu înainte de a-și anunța vizita a doua zi, pentru a ne oferi detalii despre destinație. Noi am fost repartizați într-un microbuz și am pornit spre capătul opus al insulei.

Hotelul nostru, parte integrantă dintr-un resort de cinci stele, era amplasat în vârful unei mici coline împădurite. Intrarea semăna mai degrabă cu poarta de acces la o pușcărie, ceea ce ne-a făcut să ridicăm din sprâncene. După ce pășeai însă la interior, terasa cu decor minimalist și cu deschidere spre mare îți alunga orice urmă de îndoială: DA, Grecia la cinci stele a fost o alegere inspirată! Cocktailul de întâmpinare a venit ca o confirmare, amintind de călătoriile noastre pre-pandemice.

Skiathos
Skiathos

Pe lângă priveliștea superbă asupra Mării Egee și asupra celei mai renumite plaje de pe insulă, Koukounaries, resortul se remarcă prin ieșirea directă la patru plaje superbe: sus numita Koukounaries, Banana Beach, Xenia Beach și Little Banana Beach, aceasta din urmă cunoscută printre nudiști. După ce am explorat insula în lung și-n lat, am ajuns la concluzia că Banana Beach este cea mai frumoasă plajă a insulei. Dimineața, până să își facă apariția turiștii mai somnoroși, era toată a noastră. Iar nisipul fin, apa străvezie și liziera verde de pini o făceau să pară desprinsă de la tropice.

Xenia Skiathos
Sliathos
Skiathos plaje

Dincolo de plaje, plăcerea vinovată a sejurului a fost paharul de spumant servit dimineața devreme, la micul dejun, cu ochii ațintiți în gol spre infinitul albastru. Din când în când căutam pe aplicațiile de profil informații despre yacht-urile de lux ce se întrezăreau la orizont. Ni se părea amuzant să încercăm să ne imaginăm cum arăta dimineața pentru cei cazați pe vasele respective.

Ce poți face 7 zile pe insula?

Cum nici în luna de miere nu am rezistat mai mult de două zile pe plaja hotelului, așa se face că și aici ne-a cuprins repede dorul de ducă. Am participat, pentru prima data, la întâlnirea cu reprezentatul agenției, să vedem ce excursii ne propune. Spre surprinderea noastră, acesta mai degrabă ne tăia orice avânt, decât să ne recomande un program. Era nemulțumit de aspectul comercial al insulei din ultimii ani, de turiștii agasanți cu cerințe dintre cele mai absurde, de farmecul pierdut al tărâmului elen. Singurul lucru pe care l-am reținut din discursul său a fost acela că plajele frumoase se regăsesc în partea de nord a insulei, dar sunt greu accesibile. Așa că pasul următor a fost închirierea unei mașini…

Odată motorizați, cu geamurile larg deschise, cât să ne intre briza în suflet și cu harta în mână, am pornit la drum. Nu mare ne-a fost surpriza să descoperim că la vreo 2 km de hotel, asfaltul se termina și lăsa loc unui drum sinuos, tăiat în munte și acoperit de un praf fin, saharian. Pe partea cealaltă a drumului, pinii păreau că se grăbesc la vale, să se arunce în marea uneori calmă, alteori învolburată. Din loc în loc, câte un ATV sau un Jimny parcat la umbră, dezvăluiau secretul unor trepte ferite de ochii lumii, care îți purtau pașii către plajele acelea de pe cărțile poștale, cu nisipuri aurii și ape turquoise.

Le-am luat la rând vreme de 5 zile: Krifi Ammos, Mandraki, Elia, Agistros, Megalos Aselinos sau Mikros Aselinos ori Ligaries. Toate cu un farmec aparte, dar cu un caracter comun: accesul dificil. Dar în general cele mai frumoase destinații sunt cele ascunse, care implică efort pentru a fi descoperite! Însă mașina noastră de mici dimensiuni făcea eforturi cam mari să coboare pantele abrupte sau să treacă peste rădăcinile de copaci din pădurea în care se pierdea drumul ori prin apele reci ale unui pârâu ce refuza cu încăpățânare să se mute din calea noastră…

Skiathos

Cele șapte zile petrecute pe insulă s-au scurs fără să ne dăm seama. Dimineața ne lăsam cuceriți de vraja mării pe câte o plajă pustie, după ce ne consumam doza de neuroni încercând să ajungem la ea, iar după-amiaza exploram Skiathos Town și colinele din apropiere. Uneori, când pe Flight Radar se anunțau aterizări, fugeam la aeroport să prindem show-ul, aeroportul din Skiathos fiind unul dintre cele mai renumite din lume pentru plane spotting. Aș putea spune că aceasta a fost activitatea cea mai distractivă de pe insulă.

Skiathos town
Skiathos town
Ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut în Skiathos?

Ce ne-a plăcut în Skiathos? În primul rând, resortul, cu atmosfera lui semi-exotică, demnă de o lună de miere la mică distanță de casă. Apoi, bineînțeles, acele plaje cu nisip auriu, ascunse turismului de masă, despre care povesteam mai sus.

Ce nu ne-a plăcut a fost infrastructura rutieră precară, aspectul mult prea comercial și neîngrijit al orașului și calitatea și diversitatea felurilor de mâncare (sau, mai vine zis, lipsa acestora). Am avut senzația că furnizorii de servicii locali, dintr-o dorință de a epata, au pierdut din vedere ce era mai important: farmecul Greciei! Cumva, ne-am simțit ca în țară, descoperind un loc cu potențial turistic, dar lăsat să se degradeze din cauza unui sistem călăuzit de alte interese. Am înțeles la final atitudinea ghidului din prima zi. Nu înseamnă însă că nu recomand o vacanță pe insulă, doar vă sugerez să vă setați corect așteptările!

Detalii logistice

Cum spuneam, noi am apelat pentru această călătorie la o agenție de turism, respectiv AeroVacante, de unde am achiziționat un pachet charter, cu zbor și cazare cu mic dejun incluse. Insula este însă accesibilă și cu mașina personală, în urma unui transfer cu ferry din Volos către Skiathos Town.

Hotelul superb despre care vă povesteam mai sus este Xenia, din cadrul resortului Elivi Skiathos. Recomand cu încredere șederea aici. Chiar dacă cu insula în sine nu am rezonat 100%, hotelul a fost punctul forte al călătoriei. Pentru grupuri sau familii numeroase, resortul oferă posibilitatea de cazare în vile individuale cu piscină proprie.

  • Condițiile de călătorie în Grecia pot fi consultate pe pagina Ministerului Afacerilor Externe și pe pagina oficială de turism a țării.
  • Insula are un singur drum asfaltat, care leagă Skiathos Town de Koukounaries și câteva drumuri din dale de beton. În rest, drumurile de pământ bătătorit, acoperit de praf sau de nisip, sunt mai ușor abordabile cu mașini de teren. În cazul în care închiriați mașină cu gardă joasă la sol, să luați în considerare că este posibil ca asigurarea să nu includă daunele produse la partea inferioară a caroseriei.
  • Cea mai autentică mâncare am servit-o La Mylos Taverna, o tavernă micuță de la baza unei mori de vânt, situată în apropierea aeroportului.
  • Pentru o după-amiază boemă, recomand o oprire la taverna de la Kehria Beach, amplasată pe plaja cu același nume. Aici am servit un delicios pește proaspăt, stropit din belșug cu un roze rece.
  • În cazul în care tânjiți după viața cosmopolită, cu cockailuri și deserturi cu denumiri fanteziste, recomand o vizită la Bourtzi. Terasa este amplasată pe peninsula cu același nume, care împarte portul Skiathos în două.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!