Menu
Bulgaria

Sveti Vlas via Ruse. Cinci opriri interesante spre litoralul bulgăresc

Ne menținem punctul de vedere că Bulgaria este una dintre cele mai accesibile și mai surprinzătoare destinații de vacanță. Ne-am făcut un obicei de a da o fugă peste Dunăre în fiecare an. Nici vara aceasta nu puteam face excepție, așa că vinerea trecută am pornit la drum.

De data aceasta am ales ca și destinație Sveti Vlas. Mult spus ales, căci în realitate a fost cam singura opțiune decentă. Se pare că litoralul bulgăresc este la mare căutare și opțiunile de cazare disponibile erau mai mult decât limitate. Dar m-am convins de-a lungul timpului că atunci când lucrurile trebuie să se întâmple, se întâmplă. Nu este nevoie de stres, de griji, de rezervări cu luni înainte. Așa se face că și acum am găsit ceva potrivit: un apartament într-o grădină a Edenului, amplasat fix în buza mării. Resortul era cam ultimul din stațiune, la limita unor stânci, fiind astfel suficient de aerisit, mai ales în aceste vremuri când punem accent pe distanțarea socială. Micul dejun la terasa de pe plajă ori cina în acordurile lui Eric Clapton au definitivat tabloul de vacanță.

Sveti Vlas

Despre Sveti Vlas nu sunt prea multe de spus. Stațiunea, un fel de continuare a mult mai celebrei Sunny Beach, este o aglomerare de hoteluri, în mare parte în sistem all inclusive. Aceasta se laudă cu o suită de plaje mici, un soi de golfulețe mai mult sau mai puțin naturale. Un port cu ambarcațiuni de mici dimensiuni și un cazino, în fața căruia sunt parcate mașini dintre cele mai luxoase, completează peisajul. În afara plajelor și a facilităților hotelului ales, posibilitățile de agrement sunt limitate. Noi am variat doar restaurantele unde am servit mesele și am făcut și o excursie cu taxi-boat până la Nessebar. Doar v-am mai spus că este unul dintre locurile noastre preferate de pe litoralul Bulgariei.

Cum Bulgaria are mult mai multe de oferit decât litoralul, am completat traseul cu câteva opriri și am descoperit locuri de-a dreptul încântătoare. Astfel, dacă doriți să dați o notă distinctă vacanței clasice pe litoralul bulgăresc, las mai jos câteva detalii despre locurile ce pot fi vizitate cu ușurință, abătându-vă doar câțiva kilometrii de la drumul obișnuit.

  • Seven Generations Winery

Seven Generations este mai mult decât un hotel. Amplasat în mijlocul unei podgorii și oferind priveliști ample spre Dunăre, Seven Generations este locul unde poți poposi în drumul spre mare, dar și unde poți petrece zile întregi departe de zgomot și de lumea dezlănțuită.

Bulgaria

Construit de un bulgar care a trăit cea mai mare parte a vieții în America, unde a învățat despre producerea vinului, Seven Generations este acel loc unde te poți relaxa cu un pahar de vin bun în față, pe marginea piscinei panoramice, admirând nuanțele roșiatice ale Dunării la apus. Sau, de ce nu?, locul unde îți poți lega destinul cu omul iubit.  

Noi am ajuns pe înserat, fix la ieșirea spectaculoasă din scenă a Soarelui. După ce am explorat puțin împrejurimile, ne-am delectat cu bucate alese la cină, dar și cu licorile casei. Iar dimineața, după o baie răcoritoare în piscină, am făcut și un tur până la Dunăre, cu golf-cart-ul vopsit într-un roșu aprins. La final, am promis să revenim!

  • Fortăreața Ovech

Ieșim de pe autostrada Shumen – Varna și urmărim indicatoarele rutiere spre Fortăreața Ovech. În scurt timp, cotim pe un drum forestier ce ne poartă spre una dintre zonele de acces către cetate. La intrare, plata se poate face doar în numerar. Nu apucasem să schimbăm bani, dar spre norocul nostru ni s-a permis să achităm în lei. Așadar, pornim la pas, pe treptele amenajate la umbra copacilor ori săpate direct în stâncă, către culmile deasupra cărora se înălța odinioară cetatea Ovech.

Bulgaria

Informațiile despre istoria locului sunt limitate și recunosc că nici nu ne documentasem prea temeinic înainte de călătorie. Citisem doar că aceasta a fost locuită, de-a lungul mai multor perioade istorice, cuprinse între secolele III și XVII, de către traci, romani, bulgari și turci. Chiar dacă nu ne-am îmbogățit prea mult cunoștințele istorice, ne-a încântat maxim imaginea atipică a locului și recomandăm cu încredere un popas la cetate. Podul suspendat deasupra orașului Provadia, ce se sprijină pe Platoul Tabiite, nu are cum să nu impresioneze.

Am petrecut minute în șir cu aparatul de fotografiat în mână, încercând să surprindem podul și poarta de acces către acesta în cele mai artistice feluri. Ne-am bucurat de panorama asupra orașului și a pereților stâncoși din împrejurimi și am încercat să ne imaginăm cum arăta locul în vremurile de mult apuse.

  • Pădurea de Piatră

Pobiti Kamani sau “Pădurea de Piatră” este un fenomen geologic considerat unic la nivel mondial, respectiv un deșert brăzdat de coloane de calcar, întinse pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometric pătrați.

Ipotezele cu privire la formarea acestor coloane sunt variate. Cea mai populară versiune este aceea că formațiunile ar fi luat naștere prin acumularea de sedimente pe fundul unei mări ce acoperea întreaga regiune, iar după secarea acesteia ar fi fost modelate de vânt și de ploi. Ceea ce contrazice puțin teoria este faptul că marea majoritate a coloanelor sunt goale la interior. Cea mai recentă dintre teorii susține că acestea ar fi luat naștere ca urmare a antrenării particulelor de nisip de către gazul metan degajat fie direct în atmosferă, fie pe fundul mării.

Eu prefer legenda de dragoste potrivit căreia un tânăr nemuritor ar fi fost capabil să renunțe la darul divin pentru iubirea unei tinere fete. Acesta găsește totuși modul de a-i păcăli pe titani, cei care îl determinaseră să dezvăluie secretul nemuririi, astfel că aceștia din urmă sunt transformați în piatră de către Dumnezeu, uimit de puterea dragostei tânărului. Poate de aici una dintre formațiuni, în formă de inimă, poartă denumirea de Piatra Iubirii Divine.

Dincolo de legende, unii oameni de știință susțin că Pădurea de Piatră este un loc încărcat energetic. Vizitatorii sunt încurajați să umble desculți prin nisipul fierbinte, să atingă pietrele străvechi și să își pună dorințe în zona circulară ce înconjoară trei fragmente de coloane, despre care se spune că ar fi încărcate cu cea mai bună energie. Nu am ratat ocazia de a rosti în gând propria dorință, doar nu știi niciodată de unde sare iepurele!

Ce pot adăuga este că un aspect ni s-a părut de-a dreptul straniu. Dacă la zona încercuită am ajuns extrem de rapid, fără a simți când am parcurs cei 800 de metri, la retur aveam senzația că nu facem niciun progres pe drumul spre ieșire și că distanțele parcurse sunt mult mai mari.

  • Muzeul mozaicurilor din Devnya

Săpăturile arheologice din zona orășelului Devnya au sos la iveală ruinele unei adevărate așezări antice, Marcianopolis. Între acestea, arheologii au descoperit o clădire romană cu mozaicuri colorate, construită în timpul lui Constantin cel Mare. Mozaicurile sunt realizate din pietre mici de marmură, calcar, argilă arsă și sticlă colorată. Fie că vorbim despre personaje din mitologia greco-romană, animale și păsări exotice ori motive florare și geometrice, toate atrag atenția. Între acestea, se disting în mod evident cel ce o reprezintă pe Medusa și cel ce ilustrează aventura amoroasă a lui Zeus cu nimfa Antiope. Interesant este faptul că întregul muzeu este construit peste vechea structură a clădirii romane, zidurile acesteia fiind atent puse în evidență. Din colecție fac parte și o serie de monede de aur, descoperite în urmă cu doi ani.

Devnya

Dacă decideți să vizitați muzeul mozaicurilor, nu vă lăsați descurajați de aspectul aproape părăsit al locului. Deși eram convinși că obiectivul era închis și abandonat de ani de zile, am avut surpriza să vedem că ușa se deschide și suntem întâmpinați cu zâmbet, în ciuda faptului că mai era doar jumătate de oră până la finalul programului.

  • Magic Spring Complex

După pădurile de piatră și mozaicurile antice, ne-a cuprins foamea. Cum împrejurimile aminteau mai degrabă de un oraș din vreme de război, am apelat la prietenul Google. Astfel am descoperit la mică distanță de Devnya, în mijlocul pădurii, un complex construit în jurul unui râu cu ape străvezii. O grădină vastă, cu iarbă verde, loc de joacă, animale și păsări domestice, râul acela cu ape clare, populate cu pești de mari dimensiuni, o piscină naturală în care câțiva localnici se răcoreau la mijlocul unei zile toride și cele mai alese bucate au trecut Magic Spring Complex în rândul popasurilor favorite de pe meleagurile bulgărești.

Detalii logistice

La momentul publicării articolului, nu se impun restricții de călătorie pentru cetățenii din România care călătoresc spre și dinspre Bulgaria.

La intrarea pe teritoriul bulgar veți și nevoiți să achiziționați vigneta. Aceasta poate fi achiziționată și online, de aici. Suplimentar, este necesară achitarea taxei de pod peste Dunăre, în valoare de 15 lei la dus, respectiv 2 euro la retur.

În cadrul week-end-ului prelungit petrecut în Bulgaria, ne-am cazat pentru o noapte la Seven Generations Winery Complex. Celelalte trei nopți le-am petrecut la Garden of Eden Resort. Mesele le-am servit la restaurantele din cadrul hotelurilor, dar și la Gloria Mar în Sveti Vlas ori la Magic Spring Complex, despre care vă povesteam mai sus. În Nessebar am poposit, ca de fiecare dată, la Emona.

Pentru intrarea la obiectivele turistice înscrise în listă am achitat câte 4 leva de adult. Turul cu golf-cart-ul de la Seven Generations ne-a costat 30 de leva (6 pasageri).

  • Pe traseu am mai fi vrut să vizităm și Muzeul – submarin „Slava”, dar nu ne-am încadrat în program. Acesta este vizitabil în intervalul orar 10 – 14.00. Ne-am consolat cu gândul că am văzut deja submarinul de la Hamburg și pe acesta l-am lăsat pe listă pentru proxima ocazie.
  • Pe aceeași listă rămâne și Călărețul din Madara, obiectiv înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!