Menu
Italia

Treviso. Itinerariul ideal pentru un popas de trei ore

Aeroportul din Treviso ne-a servit de multe ori ca poartă de intrare spre destinații încântătoare din Italia ori chiar din Slovenia. Însă devenise oarecum frustrant faptul că, deși ne aflasem de atâtea ori la o aruncătură de băț de micul orășel ce dă numele aeroportului, niciodată nu găsisem timp să îl vizităm. Mai ales că primisem o mulțime de recenzii pozitive relativ la acesta. Așa se face că la ultima tură prin zonă am rezervat câteva ore pentru a ne convinge că data viitoare merită inclus într-un itinerariu mai amplu.

Elegant, pitoresc și romantic, Treviso s-a dovedit a fi o adevărată bijuterie, un oraș al apei și al artei. Această „Mică Veneție” ne-a surprins cu arhitectura grandioasă și cu priveliștile pitorești ce se dezvăluie ochiului curios, pe măsură ce te pierzi pe străzile înguste, mărginite de canalele.

Ce ne-a plăcut în mod deosebit este faptul că Treviso nu este genul de oraș unde să bifezi obiective, ci este orășelul acela de mici dimensiuni, unde simți pe deplin energia italienilor. Ici doi bătrânei, ieșiți la plimbare, dezbat știrile dimineții, colo un cuplu de îndrăgostiți își fac declarații înflăcărate. La cârciuma de vis-a-vis, o familie râde copios. Iar mirosul de paste se ridică delicios din farfuriile lor pline! Parcă-parcă te-ai alătura festinului! Îți continui însă drumul, atras de mulțimea de turiști adunată gură-cască lângă o moară de apă, de parcă acela ar fi elementul definitoriu al locului. Și în oarece măsură, chiar aș putea spune că este. Căci combină într-o singură imagine rețeta ce dă farmecul orașului: apa și timpul. Dacă v-am stârnit cât de cât interesul, haideți să pornim ușor, la pas…

Intrarea în orașul vechi ne-am făcut-o pe sub o arcadă subțire ce pare că susține întreaga catedrală din Treviso. Construită pe ruinele clădirilor creștine timpurii, Catedrala Sfântul Apostol Petru are origini care datează din anul 1000, dar a fost demolată și reconstruită în stil neoclasic în secolul al XVIII-lea.

După ce am admirat pe îndelete edificiul și piața din fața acestuia, ne-am aventurat pe străduțele mărginite de colonade, cu ochii pierduți în vitrinele magazinelor, până la unul dintre monumentele de neratat din Treviso, Fontana Delle Tette (Fântâna cu sâni). În fapt, este vorba despre un vechi semi-bust sculptat al unei femei din ai cărei sâni, odinioară, la ocazii speciale, curgea vin alb și roșu. Spre exemplu, la proclamarea unui nou podestà (guvernator al orașului). Sculptura originală a fost grav deteriorată și se află expusă într-o vitrină la Palazzo dei Trecento, dar o copie a acesteia vă așteaptă la poze într-o curte interioară accesibilă din Calle del Podestà.

În imediata apropiere, maiestuoasa Piazza dei Signori marchează inima orașului, cu suita sa de palate impresionante precum Palazzo del Podesta, Palazzo dei Trecento, menționat mai sus ori Turnul Primăriei. Arcadele ce adăpostesc cafenele pline de viață nu fac decât să îi sporească farmecul, aducând parcă trecutul într-un soi de prezent continuu.

Câțiva pași mai încolo, găsiți unul dintre simbolurile iconice ale orașului: Loggia dei Cavalieri. Clădirea neregulată din cărămidă, cu o coloană mare de granit violet în centru, era odinioară un spațiu strict rezervat aristocrației orașului, care ținea acolo convenții, întâlniri și jocuri.

Dar vă spuneam că parte din povestea orașului este despre ape, iar Buranelli, cu ale sale cotloane, poduri mici și mori, este cea mai idilică zonă a orașului, închisă între cele două canale Cagnan și Buranelli. Aici oportunitățile fotografice abundă, pe măsură ce canalele curg pe lângă clădiri medievale și renascentiste, flancate de sălcii plângătoare. Iar ca fapt de interes istoric, Canalul Buranelli poartă numele pescarilor veniți din insula venețiană Burano, în secolele trecute, pentru a-și vinde captura.

Cadre de neratat sunt și cele din preajma podurilor renumite ale orașului, precum Ponte Dante, dedicat celebrului poet care a menționat acest loc, situat în punctul în care canalul Cagnan se varsă în Sile, într-un vers din Divina Comedie.

O altă panoramă unică este oferită de Ponte San Francesco, unde o moară încă activă numără parcă, cu fiecare mișcare, secundele în care te lași învăluit de magia locului.

Nu departe de acesta, Isola della Pescheria este un alt reper emblematic al orașului, o insuliță minusculă care găzduiește piața de pește. La ora vizitei noastre, tarabele era deja goale, dar mi-ar plăcea să revin pentru a surprinde spectacolul oferit de pescarii sosiți să își etaleze captura zilei.

În fine, nu puteți considera escapada la Treviso încheiată fără o plimbare pe vechile ziduri ale orașului. Meterezele defensive ridicate în jurul orașului de către Republica Veneția, prin secolul al XVI-lea, constituie astăzi un traseu numai bun pentru o plimbare relaxantă. Mai apoi, nu ezitați să vă recuperați energia cu niște Crostini cu Baccalà mantecato (un fel de pastă de cod absolut interesantă) ori cu o porție generoasă de paste, stropite din belșug cu vinurile locale sau chiar cu Prosecco, produs, după cum știți, în imediata apropiere a orașului. Iar pentru ca pachetul să fie complet, încheiați plimbarea la Ristorante Le Beccherie, locul unde a fost inventat celebrul desert Tiramisu. (Deși trebuie să recunosc că noi trebuie să revenim întocmai pentru acest ultim detaliu!)

După cum spuneam încă de la început, am ajuns la Treviso într-un scurt popas, înainte de a ne îndrepta spre aeroportul local, de unde urma să ne îmbarcam pe un nou zbor spre casă, operat de Ryanair.

În cazul nostru nu s-a pus problema unei cazări în oraș, însă vă pot recomanda două locuri fermecătoare din apropiere. Asta pe lângă cele care ne-au oferit adăpost pe Strada del Prosecco. Este vorba, pe de o parte, despre Castello di Roncade, situat la doar un sfert de oră depărtare și care oferă o experiență în sine, cu grădina, podgoria și vechea sa cramă. Noaptea petrecută în camera din turnul adiacent castelului m-a făcut să mă simt ca o adevărată Rapunzel. Noroc că am fost acomodați la parter, altfel părul meu scurt ar fi putut deveni o reală problemă! 😊

Ceva mai departe, de data aceasta la aproximativ jumătate de oră de Treviso, Agriturismo Al Segnavento vă așteaptă cu o vilă ce amintește de vechile conace de vânătoare, dar și cu un restaurant cu preparate de degustare ce merită încercate!