Nicio călătorie la Lisabona nu este completă fără o vizită la Sintra. Feericul orășel situat la mică distanță de capitala Portugaliei își surprinde vizitatorii cu palate fanteziste înconjurate de dealuri împădurite, grădini romantice, castele și mănăstiri vechi de secole, toate cuprinse într-un parc natural mărginit de plaje frumoase. Majoritatea călătorilor vizitează Sintra într-o excursie de o zi, dar constată, la fel ca și noi, că planul a fost unul nerealist. Este nevoie de mai mult timp pentru a aprecia pe deplin farmecul Sintrei, mai ales dacă doriți să vă abateți și prin împrejurimi, către Cascais, Estoril sau Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale.
Am vizitat Sintra de două ori, la interval de câțiva ani. De fiecare dată am găsit-o enigmatică și surprinzătoare. Nu degeaba este considerată obiectiv al Patrimoniului Mondial UNESCO. Dacă orășelul propriu-zis, cu ale sale alei pietruite și terase cochete, poate fi comparat cu alte orașe cu aer istoric, suita de palate și castele este cea care dă unicitate Sintrei.
- Palatul Național Queluz
La aproximativ 15 minute de Lisabona, Palatul Național Queluz este primul obiectiv ce merită vizitat în drumul spre Sintra. Un reper în ceea ce privește arhitectura și peisagistica portugheză, palatul cu impresionanta sa colecție de mobilier și obiecte de artă decorativă evocă interesul pentru frumos al curților regale din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Extins în repetate rânduri, palatul combină într-un mod armonios mai multe stiluri arhitecturale, de la baroc la rococo și neoclasic. Grandoarea și eleganța palatului au condus la desemnarea acestuia, începând cu anul 1957, ca reședință pentru oaspeții de rang înalt ai țării.
Gândit inițial ca palat de vară ce găzduia concerte, petreceri cu focuri de artificii și alte activități recreative ale membrilor curții, Queluz a devenit reședință regală permanentă începând cu anul 1794. Scopul inițial al palatului este însă adânc reflectat în grădinile fabuloase ce îl înconjoară, cu accente franțuzești și italiene. A fost o reală plăcere să ne plimbăm pe aleile acestora, descoperind fiecare statuie, foișor, labirint ori fântână.
- Palatul Național Sintra
Amplasat în inima orășelului istoric, Palatul Național Sintra a fost atestat pentru prima dată prin secolul X, pe când servea drept reședință pentru guvernatorii mauri ai Lisabonei. De aici și detaliile în stil mudejar ce încă se păstrează, precum mozaicurile și plăcile de ceramică pictată care dau culoare unora dintre încăperi. Palatul a devenit mai apoi proprietate și reședință a regilor Portugaliei, până la abolirea monarhiei, în 1910. Acesta oferea refugiu curții regale pe perioada verii, când în Lisabona căldura devenea insuportabilă. Aspectul actual al edificiului este rezultatul acțiunilor mai multor generații regale.
Devenite un simbol al Sintrei, cele două coșuri de fum conice ce deservesc bucătăria scot din anonimat palatul. Interesant este că bucătăria este încă funcțională, după sute de ani continuând să deservească banchetele oficiale organizate la palat.
- Palatul și parcul Pena
Cocoțat într-un vârf de deal, în mijlocul unui vast parc, Palatul Pena este cel mai reprezentativ exemplu al romantismului portughez din secolul al XIX-lea. Construit pe locul unei foste mănăstiri, palatul este rezultatul imaginației Regelui Ferdinand al II-lea. Palatul, cu ale sale detalii arhitecturale extravagante, cu turnurile crenelate și cu zidurile în culori intense, pare desprins din producțiile Disney. Deseori comparat cu o căsuță de turtă dulce sau cu un tort de nuntă extravagant, palatul nu are cum să surprindă și pe cei mai rezervați dintre turiști. Pentru copii este cu siguranță o încântare!
Evident, plimbarea prin parcul de mari dimensiuni ce se întinde la baza platului, cu ale sale foișoare, fântâni, cascade și locuri de belvedere nu face decât să desăvârșească experiența.
- Quinta da Regaleira
Proiectat și construit la sfârșitul anilor 1800, ansamblul arhitectural și peisagistic Quinta da Regaleira reflectă sensibilitatea și înclinațiile filozofice ale proprietarului principal, milionarul António Augusto de Carvalho Monteiro, transpuse în scenă grație creativității arhitectului și scenografului italian Luigi Manini. Ansamblul a fost construit într-un stil revivalist romantic, cu accente arhitecturale și decorative gotice, manueline și renascentiste, amestecate cu un simbolism mistic.
Dacă palatul alb și dantelat atrage incontestabil privirile, piesa de rezistență a ansamblului o constituie fascinanta și enigmatica grădină. Gândită ca o imagine a cosmosului, grădina se dezvăluie vizitatorului printr-o succesiune de locuri magice, misterioase. Ca o alegorie a co-existenței paradisului și a infernului, grădina cu ale sale structuri, labirinturi, lacuri, cascade, fântâni și tuneluri subterane te poartă într-un adevărat carusel al imaginației. Este incitant și amuzant deopotrivă pentru cei mici și pentru adulți să descopere intrări secrete ori tuneluri care te poartă către cotloane obscure ori, din contră, către cele mai frumoase puncte de belvedere.
Iar elementul central ce transpune cel mai fidel ideea legăturii mistice între paradis și infern este puțul inițiatic, cu o adâncime de 27 de metri, accesibil printr-o scară în dublă spirală.
- Palatul și parcul Monserrate
Favoritul meu între castelele și palatele de la Sintra, Palatul Monserrate, este un alt exemplu reprezentativ al sitului eclectic din secolul XIX. Palatul în forma de astăzi este rezultatul unor lucrări de reabilitare a unei construcții mai vechi, având ca scop transformarea acesteia în reședință de vară pentru familia milionarului britanic Francis Cook, un magnat al textilelor. Decorațiile discrete, cu accente maure conferă palatului un aer de o eleganță încărcată de un romantism aparte.
Șarmul incontestabil al construcției este evidențiat și de către grădina ce îl înconjoară. Chiar dacă la momentul vizitei noastre am considerat că aceasta ar putea fi mai bine întreținută, cele câteva clipe pierdute la soare, pe peluza de la poalele palatului – prima peluză plantată în Portugalia – ne-au încărcat cu cea mai bună energie!
- Castelul Maurilor
Lista obiectivelor vizitate de noi în Sintra se încheie cu Castelul Maur, o fostă fortificație militară ce tronează deasupra orașului ca un testament al trecutului maur al acestuia. Deseori ocolit în excursiile de o zi din pricina timpului limitat, palatul răsplătește cutezanța călătorului ce se aventurează până pe zidurile sale cu panoramele splendide asupra împrejurimilor.
Detalii logistice
De fiecare dată am călătorit la Sintra în excursii de o zi din Lisabona, cu ajutorul mașinii închiriate. Am avut astfel posibilitatea să oprim și la Queluz. Cele două sunt însă ușor accesibile și cu trenul, iar detalii despre orar și prețul biletelor găsiți aici.
Biletele de acces la palate și castele le-am achiziționat la fața locului, dar pentru Palatul Pena, cel mai vizitat dintre ele, recomand să rezervați online.
- Dacă mini-tarta portugheză Pastel de Nata este celebră la nivel internațional, aflați că și Sintra se laudă cu un desert absolut delicios, Queijada, care este adesea trecut cu vederea de turiștii ce vizitează orașul. Vă recomand să nu faceți ca ei și să încercați acest produs de patiserie care vă va răsfăța papilele gustative cu cele mai delicate note de scorțișoară.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!