Vă povesteam recent despre călătoria noastră de week-end pe la satele cu biserici fortificate din Transilvania, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Nu v-am oferit însă toate detaliile logistice, așa cum v-am obișnuit, deoarece am considerat că se impune un articol separat pentru a vă povesti unde ne-am cazat în zonă și cum am fost omeniți. În general, despre impresiile legate de o anumită unitate de cazare prefer să scriu pe platforme de profil, dar când ești plăcut impresionat și când descoperi că și la noi sunt locuri unde te simți “ca în afară”, cred că se cuvine o recenzie mai detaliată. Iar lista rămâne deschisă!
- Meșendorf Gasthaus
Am ales ca prima noapte din excursia noastră să o petrecem la Meșendorf, dată fiind poziționarea localității în raport cu obiectivele avute în plan. Încă de la momentul rezervării, comunicarea cu cei de la pensiune a fost extrem de facilă și am primit răspunsuri prompte și detaliate, ceea ce ne-a lăsat impresia de profesionalism. Ajunși la fața locului, am fost întâmpinați ca și când am fi fost niște vechi prieteni veniți în vizită. Am aruncat o privire în jur și ne-a plăcut paleta cromatică simplă – clădiri albe cu detalii din lemn și o pajiște verde în mijloc. Iar vechea șură transformată în restaurant dă o notă de eleganță aparte locului.
Proprietarul ne-a condus spre camera noastră și ne-a invitat, după ce ne făceam comozi, la restaurant unde cina deja se servea. Am făcut turul camerei, dispusă pe două etaje și amenajată simplu, scandinav, iar apoi am pornit să descoperim ce bucate alese se aflau în meniul zilei. Cei de la Meșendorf au un concept interesant, cu posibilitatea servirii meselor de prânz și a cinelor în sistem bufet, cu câteva varietăți de mâncare absolut delicioasă. Palinca și vișinata se serveau din partea casei, alături de limonadă. Dacă doreai ca lângă friptură să servești și un pahar de vin, sticla o alegeai singur din frigider și notai pe caiet, urmând să achiți la plecare.
Am servit cina afară, lângă foc, îmbătându-ne cu aerul curat și, între noi fie vorba, și cu vinul savuros. Și ne-am amuzat trăgând cu urechea la ceilalți oaspeți, constatând că subiectul serii a fost coriandrul. Se face că friptura era însoțită de varză călită, aromată cu coriandru, ceea ce a stârnit o grămadă de controverse între participanții mai mult sau mai puțin familiarizați cu gusturile exotice.
Iar dacă cele de mai sus nu vă conving să le faceți o vizită, aflați că la Meșendorf e și multă verdeață! O livadă întreagă la dispoziția oaspeților, cu hamace și locuri de stat cu ochii în soare și cu câte o carte în mână. Cât despre vremurile mai friguroase, în prezent lucrau la amenajarea unei biblioteci imense prevăzute cu șemineu. Așteptăm să revenim când va fi gata!
- Alma-Via Transylvanian Guesthouse
La Alma Vii, un sat ceva mai retras și unde semnalul GSM (sau, mai degrabă, lipsa acestuia) te determină să te bucuri de vacanță, o familie de nemți a ales să se retragă din tumultul vieții și să își deschidă o pensiune. Au venit de la Hamburg, lăsând în urmă o viață agitată în domeniile marketing-ului și al industriei muzicale. Alături de ei sunt fiul lor adolescent și o bunică sprintenă. Am ales să o numesc “bunică” deoarece fix așa am perceput-o, ca pe bunica grijulie, atentă să nu îți lipsească nimic. Bunica ce ne-a adus pături să nu ne fie frig, ne-a aprins o lumânare pe masă să ne sporească romantismul și ne-a zâmbit cald la fiecare întâlnire.
La Alma-Via găsiți o casă săsească frumos restaurată și un restaurant cu ferestre ample, toate cu deschidere spre grădina plină de flori. Proprietarii nu vorbesc româna, ceea ce îți întărește convingerea că te afli în vacanță, undeva departe de casă și de acel frustrant “Nu se poate!” Aici se poate! Se poate să fi servit cu bucurie, să ți se prepare în mod special două feluri de mâncare, în eventualitatea în care nu îți place unul dintre ele, să primești un bol imens cu cel mai simplu și delicios desert, un fel de coulis cu fructe de pădure și sos de vanilie. La Alma-Via totul este simplu și firesc! Iar mâncarea absolut genială, cât să te determine să te întorci!
- Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți
La Cincșor am ajuns în urmă cu mai mulți ani, dar am considerat că merită menționat, fiind o altă opțiune potrivită pentru o ședere în zonă. Proprietara, revenită pe meleagurile natale după o lungă perioadă de timp petrecută în afara granițelor, a ales să dea o nouă viață fostei școli din sat și fostei case parohiale, transformându-le din ruine în case primitoare pentru oaspeți. Și aici te cucerește încă din prima clipă atmosfera caldă, primitoare, la care contribuie din plin zgomotul lemnelor ce ard mocnit în sobele de teracotă și detaliile mici precum florile din vază ori câte o lumânare aprinsă. Fie că alegi să servești o cină delicioasă, fie că te întinzi cu o carte în mână pe canapeaua din bibliotecă, la Cincșor te simți acasă.
Noi am avut parte și de surprize pe durata șederii. Am avut astfel ocazia de a participa la un workshop despre cahle transilvănene. Am aflat o mulțime de lucruri interesante și ne-am și amuzat pictând magneți cu motivele clasice regăsite pe diverse cahle. De fiecare dată când îi zărim în colecția de pe frigider, ne amintim de acea vacanță minunată!
Detalii logistice
Imagini mai concludente și detalii despre fiecare dintre cele trei pensiuni regăsești pe paginile oficiale de internet ale acestora, respectiv aici: Meșendorf Gasthaus, Alma-Via Transylvanian Guesthouse, Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!