- Galle, orașul colonial
Casa albă, cu arcadele ample și veranda cu banchete de ratan, ne portă cu gândul la vechiul Ceylon. Pășim curioși spre salon. Prima impresie este că am călătorit în timp, în epoca foiletoanelor despre proprietari de plantații și iubiri interzise. Fiecare detaliu, de la mobilierul atent lucrat, la florile de lotus din vaza de pe masă și până la cărțile îmbrăcate în piele și așezate neglijent pe un colț de canapea, contribuie la această senzație de teleportare în vremuri de mult apuse. Judecând după prosoapele parfumate și cocktailul cu care suntem întâmpinați, cu siguranță avem un rol de aristocrați în acest roman.
Încântarea noastră atinge apogeul atunci când suntem conduși în camera cu pat masiv cu baldachin și cu ventilatorul uriaș atârnând din tavanul de lemn. Da, confirm, Tamarind Hill este unul dintre cele mai frumoase hoteluri unde am avut ocazia să fim cazați. Este drept, a fost cea mai scumpă cazare din Sri Lanka. Dar cum altfel ne-am fi simțit personaje într-un roman de epocă?
Când euforia momentului începe să dispară și ne realizăm că vom avea suficient timp să ne bucurăm de facilitățile hotelului, pornim spre Galle.
Despre Galle ar fi foarte multe de spus. Recunosc că nu găsesc cuvintele potrivite ca să descriu micul orășel construit de portughezi în secolul XVI și dezvoltat de olandezi un secol mai târziu. Este o adevărată încântare să descoperi la pas acest vechi port colonial, cu aerul său exotic. Nu degeaba a fost înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Impunătoarele clădiri olandeze, transformate în hoteluri sau muzee, fortificațiile, moscheile și bisericile, cafenelele și galeriile de artă, adunate toate pe o arie atât de mică, fac din coloratul Galle unul dintre cele mai frumoase orașe istorice pe care le-am vizitat.
Față de Nuwara Eliya, unde clădirile masive construite de britanici și clima atipică dau impresia de rigiditate, Galle este cald și jovial. Am petrecut ore întregi rătăcind pe străduțele sale întortocheate ori în vreo cafenea boemă, sorbind leneș din ceașcă și privind lung la trecători. Ne-am cocoțat pe zidurile fortificate, ne-am pozat cu farul pe fundal și parcă nu ne-am fi dat duși prea ușor de acolo. Cu atât mai mult cu cât călătoria noastră prin Sri Lanka se apropia de final.
- Acasă la Geoffrey Bawa
Lăsăm în urmă romanticul Galle și pornim spre ultimul nostru popas, Colombo. Pe drum mai facem însă o oprire, la domeniul Lunuganga. Domeniul, achiziționat de renumitul arhitect local Geoffrey Bawa în anul 1948, găzduia o fostă plantație de cauciuc. Bawa i-a dat o nouă viață, transformându-l într-o superbă grădină contemporană. În mijlocul Edenului tropical al lui Bawa, toate simțurile sunt accentuate. Jocul de lumini și umbre ale crengilor reflectate în apa iazurilor, cântecul păsărilor, foșnetul frunzelor, mirosul pământului umed amestecat cu cel al florilor și pajiștea aceea întinsă ce se înfățișează în fața salonului deschis, toate vă vor încânta fără îndoială. Iar vestea bună este că domeniul include și spații de cazare. Astfel, cei dornici se pot bucura în tihnă de minunata grădină.
Am fi vrut să ajungem și la Brief Garden, o altă grădină despre care auzisem numai vorbe de laudă. Aceasta a fost amenajată de Bevis Bawa, tatăl lui Geoffrey. Din păcate, timpul nu ne-a permis să o vizităm. Se apropia ora de vârf și mai aveam ceva de mers până la Colombo.
- Colombo, o metropolă în devenire
Încă de la primul contact, Colombo ne-a readus în prezent. Sau, mai bine zis, într-un fel de viitor. Timpul petrecut în trafic ne-a permis să privim pe îndelete în jur. Am fost surprinși să descoperim o metropolă în plină dezvoltare. Întreaga panoramă a orașului era brăzdată de macarale și clădiri în construcție. Părea că marile bănci, lanțurile hoteliere internaționale, precum și diversele companii multinaționale au făcut un pariu: se străduiau să ridice cel mai înalt și impunător sediu. Cireașa de pe tort era însă cartierul ce se construia în buza oceanului, pe o insulă artificială, printr-un parteneriat de milioane de euro încheiat cu China. Intenția constructorilor era să transforme Colombo într-un centru financiar internațional, așa cum este Singapore. Pare că planurile le-au fost îngreunate de masacrul din 2019 și de pandemie, dar tare aș fi curioasă să văd în ce măsură a evoluat orașul.
Nu am apucat să vedem prea multe în Colombo, dar ne-am plimbat pe promenada cunoscută ca Galle Face Green, privind localnicii care înălțau zmeie. Ne-am pierdut apoi prin centru, spre vechiul spital olandez, actualmente un adevărat food-court. Aici am servit și cina, la Ministerul Crabilor, un restaurant înscris în topul celor mai bune 50 din Asia. De altfel, acest aspect s-a resimțit oarecum și în bugetul familiei, masa respectivă fiind cea mai scumpă din călătorie, nota de plată însumând echivalentul a aproximativ 50 dolari. Am închinat astfel ultima halbă de Lion în cinstea insulei care ne-a pătruns iremediabil în suflet! Iubesc Sri Lanka!
Detalii logistice
Hotelul despre care povesteam mai sus, Tamarind Hill by Asia Leisure, este situat la câțiva kilometri de orașul Galle. Hotelul are câteva camere cu deschidere spre o curte interioară, fiecare cameră având o zonă de ședere de unde puteam urmări în voie păunii, maimuțele și veverițele care își făceau veacul pe acoperișul casei coloniale atât de frumos restaurate. Hotelul dispune și de restaurant, iar mâncarea absolut delicioasă era mai mult decât accesibilă ca preț. Ca idee, pentru o masă de două persoane ce a inclus o supă, două feluri principale, două deserturi și o bere la sticlă de 625 ml, am plătit echivalentul a 85 lei. În ceea ce privește transportul local, de la hotel ajungeam în aproximativ 15 minute în Galle, cu tuk-tuk-ul.
Domeniul Lunuganga poate fi vizitat în cadrul unor tururi ghidate ce au loc zilnic, la orele 11 și 15.30. Taxa de acces este de aproximativ 30 lei.
În Colombo am fost cazați la Cinnamon Red. Hotel modern, cu vedere amplă asupra orașului, este localizat la distanță mică de centru. Deși se adresează mai mult clienților business, este o opțiune demnă de luat în considerare pentru un buget mediu.
Mașina cu șofer pe traseul Galle – Colombo ne-a costat 80 de dolari. În preț a fost inclus ocolul pentru vizitarea domeniului Lunuganga și o pauză de masă.
- Pentru o experiență autentică în Galle, încercați să vă cazați într-una din casele coloniale restaurate.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!