Menu
Portugalia

Faial, Azore. Cum să descoperi o insulă în doar patru ore!

Când am văzut că singura variantă pentru a ajunge pe Insula Flores, punctul nostru de interes din cea de-a doua călătorie în Arhipelagul Azorelor, era un zbor cu escală pe Insula Faial, mi-am zis că timpul ne va ajunge la fix pentru a savura o cafea în portul turistic din Horta. Nici prin gând nu mi-a trecut că în cele patru ore avute la dispoziție vom putea vizita mai bine de jumătate din insulă și ne vom putea minuna, din nou, în fața măreției naturii (e drept, fără cafea!). Dar iată că s-a dovedit încă o dată că “imposibil” este doar un cuvânt, iar viața este plină de surprize! Haideți să vi le dezvălui și vouă pe cele de care am avut noi parte într-un timp atât de scurt!

  • Volcanul Capelinhos

Incursiunea pe Faial am început-o cu o plimbare pe unul dintre cele mai tinere pământuri ale Europei, unde am resimțit cel mai intens caracterul vulcanic al insulei. Asta pentru că tărâmul despre care vă vorbesc este dominat de spectaculosul vulcan Capelinhos, locul celei mai recente erupții vulcanice din Insulele Azore. Erupția a debutat în septembrie 1957, la aproximativ 1 kilometru de țărm. În cele din urmă s-a extins la suprafață, aruncând suficientă cenușă, nisip și lavă pentru a crea un peisaj de-a dreptul lunar. Căci, spre deosebire de imaginea clasică a Azorelor, cu pajiștile lor verzi, Ponta dos Capelinhos te surprinde cu priveliștea marcată de ariditate.

Probabil tocmai acest cadru neașteptat face ca locul să devină un reper natural emblematic pentru frumusețea și unicitatea acestui capăt de lume, Arhipelagul Azorelor. Și în timp ce privești la vulcanul ce se ridică întunecat din apele învolburate ale oceanului, parcă îți și imaginezi forța dezlănțuită a acestuia din timpul erupției și hotărârea cu care s-a contopit cu insula. Iar ca mărturie a acestui legământ stă vechiul far.

Întreaga poveste a erupției o puteți afla în detaliu vizitând Centrul de Interpretare a Vulcanului Capelinhos, amenajat subteran, la baza farului, pentru a nu interfera cu dramatismul peisajului. Centrul cuprinde un set de expoziții care se concentrează în special pe vulcanologie, abordând erupția vulcanului Capelinhos, formarea arhipelagului Azore și diferitele tipuri de activitate vulcanică din întreaga lume. Din păcate noi nu am avut timp suficient pentru vizită, așa că ne-am mulțumit doar cu o drumeție scurtă, până la un punct de belvedere, înainte de a porni către noi orizonturi. Însă traseul turistic de aproximativ 3,8 kilometri ne-ar fi dezvăluit mai mult din amploarea dezastrului, acesta incluzând ruinele adăposturilor pescarilor și chiar un sat distrus de erupție.

  • Miradouro de Cabeço Gordo

Situată în partea centrală a insulei, Caldeira este cel mai relevant reper natural al acesteia. O caldeiră gigantică, cu un diametru de aproximativ 2 kilometri și o adâncime medie de 400 de metri, a cărei imagine năucitoare te va surprinde la capătul unui tunel întunecat.

Iar dacă timpul nu este un impediment, te poți bucura de priveliștea aceea, care amintește parcă de facerea lumii, înconjurând întregul crater. Traseul de 8 kilometri îți va oferi perspective diverse asupra acestuia, dar și asupra întregii insule și chiar a celor din imediata apropiere. Căci nu încape îndoială că atenția îți va fi captată și de vârful semeț al lui Pico, vulcanul de pe insula cu același nume, care se înalță maiestos în zare, deasupra norilor.

Fiind pe grabă, noi am făcut doar câțiva pași spre un punct de belvedere mai înălțat, de unde am savurat priveliștile acelea impresionante, alături de un sandwich delicios. Așa da mic dejun!

  • Miradouro de Nossa Senhora da Conceição (Espalamaca)

Dacă nu ai suficient timp să vizitezi un oraș, ce faci? Vă spun eu! Cauți un loc de unde îl poți cuprinde pe tot cu privirea, într-o clipită. Iar Horta, orașul principal al insulei Faial, cu portul său de agrement, frecventat de navigatorii amatori ce traversează Atlanticul, poate fi admirat deplin de la punctul de belvedere Espalamaca.

Mai mult, în acest punct vei simți cu adevărat senzația de a fi într-un arhipelag, căci vei putea cuprinde cu privirea, simultan, atât orașul, cât și siluetele insulelor Pico, São Jorge și Graciosa. Iar statuia fecioarei cu o înălțime de 30 de metri conferă scenei un aer de măreție.

  • Grădina Botanică Faial

Grădina Botanică, deși am găsit-o într-o perioadă nu prea “înfloritoare”, ne-a răsplătit cu o serie de informații educative. Chiar dacă asta a însemnat să renunțăm la cafeaua din cochetul orășel Horta, căruia abia i-am luat pulsul, în goana mașinii. Așadar, pe parcursul vizitei am avut ocazia să vizionăm un filmuleț despre eforturile de conservare a mediului purtate de autoritățile din insule. Mai citisem pe panourile informative din Terceira despre aceste inițiative, dar abia aici am înțeles amploarea lor. Și mi s-a părut fascinant respectul locuitorilor pentru mediu, dar și acțiunile pe care le întreprind pentru înlăturarea factorilor invazivi și repopularea cu floră endemică. Încă o dovadă că pentru păstrarea Paradisului este necesar devotamentul uman!

Faial

Iar colecția de orhidee ne-a amintit de dorul de destinații ceva mai…tropicale!

În final, nu pot decât să întăresc ideea că insulele acestea cuprind atâta frumos, la fiecare întorsură a drumului, încât sunt suficiente doar câteva ceasuri pentru a te convinge că trebuie să te întorci! Iar și iar!   

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!