Menu
Vietnam

Hanoi. O zi hai-hui prin capitala Vietnamului

După periplul printre peisajele fascinante ale Vietnamului, nu aveam așteptări prea mari de la Hanoi, capitala acestei țări plină de contraste. Citisem despre haosul de pe străzi și, cum prefer locurile mai liniștite, mai boeme, nici nu i-am acordat decât o singură zi pentru a ne surprinde. Și a făcut-o cu vârf și îndesat, căci forfota mi s-a părut firească, iar orașul, fondat în urmă cu peste 1000 de ani, s-a dovedit a fi astăzi o capitală cosmopolită, cu cafenele moderne, restaurante de talie mondială și o mulțime de baruri la înălțime, de unde poți privi, prin paharul de cocktail, agitația specifică marilor metropole asiatice. Dar haideți să vă povestesc cum am profitat la maximum de ziua alocată Hanoiului!

Ca orice călător care se respectă, am pornit dis-de-dimineață în căutarea cafelei perfecte. Ne-am trezit însă încercând una dintre specialitățile orașului, egg coffee (cafeaua cu ou). Deși rețeta clasică rămâne un secret bine păstrat de angajații de la Giang Cafe, se pare că invenția s-a născut din pură necesitate. Astfel, vechiul proprietar al cafenelei a înlocuit laptele proaspăt cu ouă bătute în timpul penuriei de alimente din războiul francez, dând astfel naștere acestui hibrid devenit faimos.

Hanoi

Astfel energizați, am pornit rapid către Mausoleul Ho Chi Minh, trecând inclusiv pe lângă Ambasada României.

Mausoleul este o structură impunătoare de marmură, construită între 1973 și 1975 pentru a găzdui corpul îmbălsămat al celui mai mare lider politic al Vietnamului, Ho Chi Minh. Am ajuns la mausoleu la fix pentru a asista la schimbarea gărzii, un adevărat spectacol comparabil cu cele similare văzute în Atena, Copenhaga sau Londra.

Lângă mausoleu, One Pillar Pagoda (Pagoda cu un singur stâlp) vă așteaptă cu învățăminte budiste despre karma, care trebuie să recunoaștem că ne-au stârnit puțin amuzamentul. Pagoda din lemn a fost proiectată să semene cu o floare de lotus care înflorește din apele noroioase, ca un simbol al purității în filosofia budistă, fiind construită de către împăratul Ly Thai To în 1049. Arhivele sugerează că pagoda ae fi fost ridicată în onoarea Zeiței Milei, care a răspuns rugăciunilor împăratului pentru un moștenitor de sex masculin.

Dacă vă simțiți luați cu asalt de miile de scutere ori biciclete încărcate cu merinde, ce împânzesc străzile orașului, refugiați-vă pentru scurt timp la Templul Literaturii. Construit în onoarea lui Confucius, acesta este și locul celei mai vechi universități din Vietnam, înființată în 1076. Arhitectura în stil tradițional, grădina pașnică, parfumul bețișoarelor arse și liniștea ce te împresoară te vor determina să zăbovești în incinta templului mai mult decât te așteptai.

Dacă, în schimb, simțiți nevoia de mai multă adrenalină, Hanoi Train Street este locul ideal către care să vă îndreptați. Ascunsă în mijlocul agitației străzilor aglomerate, Hanoi Train Street este, fără îndoială, o destinație unică. Pe lângă autenticitatea sa locală, strada oferă călătorilor emoție și amuzament pe măsură ce trenul se apropie, un pic de fior atunci când gigantul de fier se strecoară printre casele înghesuite și momente de liniște odată ce trenul se depărtează, lăsând viața să reintre pe făgașul normal.

Catedrala Sfântul Iosif (cunoscută și sub numele de Catedrala Hanoi) este un alt reper ce trebuie inclus în orice itinerar de călătorie prin Hanoi. Inspirată de stilul neogotic al celebrei Notre Dame de Paris, catedrala este una dintre primele lucrări de arhitectură construite de guvernul colonial francez în Indochina. În ciuda războaielor aprige care au devastat Hanoiul de-a lungul timpului, Catedrala a rămas în mod miraculos intactă.

Zarva Vechiul Cartier am temperat-o, din nou, cu o plimbare leneșă pe aleile ce înconjoară Lacul Hoan Kiem, dar și cu o vizită la Templul Ngoc Son (Templul Muntelui Jad), situat pe o mică insulă adăpostită de copaci, pe partea de nord a lacului. Conectată printr-un pod stacojiu, această structură clasică vietnameză te va transpune, pentru câteva clipe, într-o lume de-a dreptul mistică și total diferită de tumultul străzilor din jur.

După ce am mai rătăcit puțin prin Vechiul cartier, seara am încheiat-o la înălțime, pe terasa hotelului, închinând un pahar pentru încă o experiență inedită în jurnalul călătoriilor! La mai multe!

Așa cum povesteam și aici, am zburat către Vietnam cu Qatar Airways, zborul fiind unul combinat. Astfel, dacă la dus am aterizat în Da Nang, returul l-am avut din Hanoi.

În ceea ce privește viza, am optat pentru achiziționarea sa online.

Cazarea am avut-o în centrul vechi, iar prin Hanoi ne-am deplasat exclusiv pietonal. Dacă traficul vă dă emoții, iată tactica ce trebuie aplicată la traversare: indiferent câte benzi are bulevardul și câte semafoare sau treceri de pietoni, nu vei reuși să ajungi pe partea cealaltă decât dacă te înarmezi cu încredere (a se citi “închizi ochii și spui o rugăciune în gând”), ridici mâna, astfel încât să îți semnalizezi prezența și înaintezi fără oprire și fără să faci mișcări ezitante. Vei vedea că sutele de scutere te ocolesc fără probleme și vei ajunge în siguranță pe sensul opus.

Transportul de la/la aeroport l-am rezervat prin intermediul celor de la hotel, pentru a scuti din start un stres în plus.