Menu
Portugalia

Insula Sao Miguel, Azore. Cum poți organiza o vacanță pe cont propriu?

Insulele Azore au început de curând să stârnească interesul turiștilor români, dar ofertele agențiilor de turism pe acest segment sunt mai mult decât limitate. Dacă te tentează o vacanță în paradisul scăldat de apele Atlanticului, nu îți rămâne decât să te organizezi individual. Și chiar dacă la prima vedere poate părea complicat, află că nu este deloc imposibil. Tocmai ce ne-am întors de pe aceste meleaguri mirifice și, deși pe de-o parte vocea interioară îmi spune să păstrez secretul pentru mine, pe de altă parte și eu am găsit informații în surse externe și simt nevoia să echilibrez lucrurile, oferind la rândul meu. Așa că am decis să detaliez partea logistică a vacanței.

  • Când să mergi?

Alegerea perioadei ideale de călătorie depinde de mai mulți factori, între care condițiile climatice și domeniile de interes ale fiecărui călător.

Din punct de vedere climatic, perioada cea mai bună este din mai până în octombrie. Trebuie ținut însă cont de faptul că lunile iulie și august reprezintă vârful de sezon, ceea ce, teoretic, implică o aglomerație mai mare. Din noiembrie până în februarie cantitatea de precipitații este mai mare, dar aveți la dispoziție o insulă și mai verde, turiști puțini și costuri mai mici. Plus că este și perioada de înflorire a cameliilor, iar spectacolul trebuie să fie ireal.

Cât privește lunile aprilie și mai, se pare că acestea sunt ideale pentru observarea balenelor.

Orice perioadă ați alege, nu uitați să puneți în bagaj pelerinele de ploaie. Au loc frecvent ploi sporadice, dar trebuie să adaug că insula Sao Miguel, cea vizitată de noi, este caracterizată de mai multe micro-climate. Astfel, chiar dacă dimineața te trezești pe ploaie, este suficient să te deplasezi câțiva kilometri mai la stânga sau mai la dreapta pentru a întâlni soarele.

În ceea ce ne privește, am călătorit în a doua parte a lunii octombrie. Temperatura aerului se situa undeva în jurul a 22°C și ne-a plouat puțin în primele două zile. Altfel, vremea mi s-a părut perfectă! Singurul regret a fost acela că hortensiile, care împodobesc întreaga insulă, erau cam trecute. Raportându-mă strict la acest aspect, data viitoare aș opta pentru luna septembrie.

  • Care sunt condițiile de călătorie?

Insulele Azore reprezintă o regiune autonomă a Portugaliei, astfel că, la nivel general, se aplică regulile de călătorie din interiorul Uniunii Europene. În ceea ce privește restricțiile cauzate de pandemia Covid-19, Portugalia a vaccinat masiv populația, așa că măsurile interne au fost relaxate. Trebuie însă să prezentați certificatul verde european ori rezultatul unui test RT-PCR sau antigen la îmbarcare. Testul RT-PCR trebuie făcut cu 72 de ore înainte de îmbarcarea pe primul segment de zbor, iar testul antigen cu 48 de ore înainte. De asemenea, va trebui să înregistrați rezultatul negativ într-un formular ce se regăsește aici, pentru fiecare companie aeriană în parte. Condițiile actualizate de călătorie le puteți consulta aici și aici, dar și pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe. Evident, nu uitați să consultați și condițiile de călătorie în țara pe care o veți tranzita.  

  • Cum ajungi?

Partea cea mai complexă a organizării călătoriei constă în găsirea unei combinații de zbor potrivite din punct de vedere al conexiunilor și al costurilor. Din România nu există zboruri directe spre insule, astfel că trebuie să optați pentru combinații, fie cu companii aeriene de linie, fie cu companii low-cost. În ceea ce privește companiile de linie, aveți două opțiuni de a ajunge pe insula Sao Miguel cu o singură escală, respectiv Air France (cu escală la Paris) și Lufthansa (cu escală la Frankfurt). Zborul Air France este recent introdus și la acesta am apelat și noi. Trebuie însă specificat că al doilea segment este operat de Azores Airlines, iar la retur a trebuit să reînregistrăm bagajele la Paris. La Lufthansa am regăsit doar pe perioade limitate zborul cu o singură escală, aceștia având, de regulă, zboruri combinate cu Tap Portugal, cu o a doua escală în Lisabona sau Porto.

Dacă preferați variantele low-cost, aveți, în principal, două posibilități. Puteți opta pentru un zbor la Frankfurt, iar de acolo direct către Sao Miguel cu Ryanair. Altfel, puteți opta pentru zbor la Lisabona cu wizziar ori Blueair, iar acolo aveți legături spre Sao Miguel cu același Ryanair. Bineînțeles, nu exclud că pot fi găsite și alte combinații, dar acestea mi s-au părut cele mai firești.

În cazul în care sunteți interesați de alte insule ale arhipelagului, găsiți zboruri directe din fie din Lisabona, fie chiar din Ponta Delgada, operate de Tap Portugal ori Azores Airlines.    

  • Cum te deplasezi pe insulă?

Cea mai bună variantă pentru a descoperi în amănunt insula este aceea de a închiria o mașină și de a porni la drum, ghidându-te după indicatoare. Google Maps mai dă erori.

Drumurile sunt impecabile și destul de libere. Condusul pe insulă nu ar trebui să pună în dificultate niciun șofer. Excepție au făcut doar două segmente de drum, respectiv cel ce coboară spre farul Arnel și cel ce coboară spre cascada Salto da Farinha, destul de virajate și cu o înclinație mare.

Sunt câteva companii locale de închiriere, precum Ilha Verde sau Wayzor, dar noi nu am găsit disponibilitate la acestea, așa că am apelat la Europcar. De la ei închiriem cel mai frecvent, per total având cele mai bune experiențe. De data aceasta am avut mici rețineri, căci la predare avionul nostru decola la ora 7:00, iar ei deschideau abia la ora 6:00. Încă de la preluarea mașinii ne-au recomandat să facem demersurile pentru check-in până la ora 6:00 și să predăm mașina ulterior, înainte de a porni spre porțile de îmbarcare. Deși am avut ceva emoții, a fost totul în regulă, ne-am încadrat fără probleme în timp.

Pe insulă circulă și autobuze care leagă diverse puncte de interes de Ponta Delgada, orașul principal. Nu am luat în considerare transportul în comun, astfel că nu pot furniza informații despre trasee și orar.

  • Unde te cazezi?

Insula Sao Miguel se întinde pe o suprafață limitată, astfel că indiferent unde vă veți caza, veți ajunge în timp scurt la punctele de interes. Pe insulă se regăsește o varietate de unități de cazare, de la hoteluri de 3, 4 sau 5 stele, la pensiuni și case de vacanță în sistem Airbnb. Dacă în ceea ce privește zborul, costurile pot fi mai mari, la cazare aveți suficiente opțiuni încât să puteți jongla în funcție de buget.

Noi am petrecut prima noapte într-o zonă limitrofă a orașului Ponta Delgada, la o pensiune amenajată într-o fermă de ananași, Herdade do Ananas. Condițiile și serviciile au fost foarte bune, micul dejun cu accente pe ananas absolut delicios, iar turul serelor și lecția despre cultivarea ananasului, un bonus binevenit!

Ulterior, ne-am mutat la un hotel mai luxos, Furnas Boutique Hotel Thermal & Spa, unde sperăm să revenim cât de curând.

Azore

Ne-a plăcut foarte mult șederea aici, în special prin prisma piscinelor cu apă termală, atât cea exterioară, cât și cea interioară. Ambele erau accesibile 24 de ore pe zi și ținând cont de diferența de fus orar, bălăceala de la 6 dimineața a reprezentat răsfățul suprem al vacanței! Recomandăm cu încredere hotelul, mai ales pentru cei ce au în plan organizarea lunii de miere în Azore.

În fine, ultimele nopți le-am petrecut pe coasta de nord a insulei, la un hotel cotat cu 5 stele, respectiv Pedras do Mar Resort & SPA. Condițiile au fost bune și aici, dar a fost ceva mai aglomerat și mai comercial față de celelalte două.  

  • Ce și unde mănânci?

Așa cum spuneam aici, insula este și un paradis al văcuțelor. Acestea își petrec timpul libere, pe pajiști întinse, iar seara sunt mulse direct la fața locului. În aceste condiții, este firesc ca lactatele și carnea de vită să reprezinte elemente de bază ale alimentației locale.

Vă recomand, așadar, să încercați brânzeturile. Sunt absolut delicioase, atât cele proaspete, cât și cele maturate. Acestea vin însoțite, cel mai frecvent, de marmeladă de gutui și pâine caldă. Iar prețurile sunt prietenoase. Spre exemplu, o rotiță de brânză servită la restaurant costă aproximativ 2 – 2,5 euro. Cel mai mult am plătit la Taberna Açor, în Ponta Delgada, pentru un platou mixt, pe care nu am reușit să îl terminăm amândoi, respectiv 12 euro.

Friptura de vită este o altă delicatesă locală. O regăsiți în meniul oricărui restaurant, dar cea mai bună a fost cea servită la restaurantul asociației agricole, Restaurante da Associação Agrícola de São Miguel. Aici puteți alege dintr-o varietate de tipuri de carne, gramaj și moduri de preparare. Pentru un mușchi de vită la grătar, însoțit de ou ochi și cartofi prăjiți, prețurile încep de la 10 euro.

“Cozido das Furnas”, specialitatea gătită cu ajutorul căldurii latente a vulcanului, face parte din meniurile restaurantelor din regiunea Furnas. Pentru o porție de o persoană, din care ne-am săturat amândoi, am plătit 15 euro la restaurantul Tony’s. Porția include un mix de carne de vită, pui și porc, cârnat de porc și sângerete, dar și de legume. Trebuie însă rezervată cu o zi înainte. Noi am avut noroc să găsim porție disponibilă fără rezervare, dar la cea de-a doua încercare, la alt restaurant, a trebuit să ne reorientăm către alt preparat din meniu.

Evident, fiind o insulă în mijlocul Atlanticului, oferta de pește și fructe de mare este și ea abundentă. Pește foarte bun am mâncat la Restaurante Ponta do Garajau, situat într-un sat pescăresc din apropiere de Furnas. Aici meniul vine în sticlă, ca pe insulele pustii din filme, și include o varietate mare de specii de pește oceanic. Noi l-am degustat pe Splendid Alfonsino și a fost absolut delicios. Dar nici platoul cu pește spadă și „boca negra” de la Restaurante Tronqueira, din Nordeste, nu ne-a dezamăgit.

Azore

O experiență culinară completă am avut la restaurantul hotelului Terra Nostra Garden Hotel, dar a fost și cea mai scumpă masă de pe insulă. Totuși, supa de căpșuni cu bezele și înghețată de lămâie merită menționată.

Azore

În fine, atunci când sunteți pe grabă puteți opta pentru street-food. Unul dintre cei mai buni hamburgeri pe care i-am mâncat vreodată ni l-a pregătit un localnic într-o camionetă, fix la Miradouro da Vista do Rei. L-am completat cu lichiorul de lapte și un desert local.

Pâinea în Azore este un subiect ce trebuie tratat distinct. Am întânit numeroase varietăți, fiecare restaurant oferind coșuri cu câteva felii din fiecare. Aveau însă un element comun: gustul dulceag. Însă preferatele noastre au fost, de departe, „Bolos levedos”, un soi de lipii cu diametru mic și destul de crescute. Iar dacă mai erau și calde, deja papilele gustative erau în delir!

De menționat sunt și prăjiturile locale, Queijadas, pe care le găsiți în mai multe variante în funcție de insula de proveniență. Merg foarte bine lângă o ceașcă de ceai produs, și el, tot local.

  • Ce costuri adiacente să iei în calcul?

Pe lângă suveniruri, costurile conexe s-au rezumat la intrările la cele trei parcuri cu bazine termale. Astfel, pentru intrarea la Terra Nostra Park și Poça da Dona Beija am plătit câte 8 euro/persoană, iar biletul de acces la Caldeira Velha a fost 6 euro/persoană. Accesul la Terra Nostra Park era permis în intervalul 10:30 – 16:30. La celelalte două parcuri, programul era mai extins, chiar până târziu în noapte, dar accesul era permis unui număr limitat de persoane pentru o oră jumătate, respectiv două ore.

  • Vă recomand ca pentru băile termale să puneți în bagaj costume de baie închise la culoare. Cele albe se deteriorează de la conținutul ridicat de fier al apelor.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!