Călătoria în Mauritius a fost un fel de călătorie inițiatică, în sensul concret al cuvântului. A fost prima călătorie cu un zbor de lungă durată, prima destinație exotică și prima incursiune într-o lume despre care nu aveam habar. La vremea aceea mica insulă nu se afla pe lista destinațiilor căutate de către români, iar informațiile disponibile erau destul de limitate, spre inexistente. În plus, noi aveam orizonturile limitate. Doar în Tunisia (și în Turcia) mai călătorisem dincolo de granițele Europei.
Ne pregăteam să pornim în luna de miere și o ocazie atât de specială impunea o destinație pe măsură. Studiasem ofertele agențiilor de turism și parcă nicio variantă nu ni se potrivea. Ne doream altceva! Am extins căutările și așa mi-au atras atenția niște articole internaționale despre Mauritius. Deși recunosc că nu știam nici unde este poziționat pe hartă, am știut în acel moment că acolo vom merge. Și fix pe când încercam să luăm decizia finală, un documentar de călătorie realizat de un jurnalist român ne-a convins că nu mai este cale de întoarcere. A doua zi biletele erau luate și două săptămâni mai târziu zburam spre necunoscut!
Claudiu avea pe atunci o problemă cu zborurile, iar gândul la cele două segmente legate, dintre care unul de peste 10 ore, i-a creat anxietate pe timpul celor două săptămâni, de la momentul rezervării și până la îmbarcare. Noroc că era luna de miere, altfel nu cred că s-ar fi urcat vreodată în avionul acela. Al doilea segment de zbor a fost însă o surpriză plăcută. Tangajul nu se resimțea ca la avioanele mici, spațiul era mai amplu, iar șampania servită la cină ne-a confirmat că am făcut alegerea bună! Câteva filme, câte o gustare din când în când, câteva clipe de somn și deja aterizam în paradis!
La capătul lumii am găsit o țară civilizată, cu oameni calzi și prietenoși. Iar atunci când am ajuns în lobby-ul deschis al hotelului, cu priveliște spre piscina panoramică și spre ocean, iar o tânără cu trăsături exotice și zâmbet larg ne-a invitați să luăm loc și ne-a adus prosoape umede, reci și parfumate și cocktail-ul acela delicios, soțul m-a întrebat pe cel mai serios ton posibil: „Draga mea, s-a prăbușit cumva avionul și am ajuns în Rai?”. I-am spus că este cât se poate de real, concluzia fiind una simplă și de care a ținut cont pe viitor: „Dacă asta găsesc la destinație, atunci nu voi mai avea probleme să zbor atâtea ore!”
Acum că v-am povestit despre contextul în care am ajuns în Mauritius, haideți să vă spun cum ne-am petrecut timpul pe insulă. Dacă vă închipuiți că fiind luna de miere, am zăcut pe șezlong și am profitat la maximum de facilitățile de înaltă clasă ale hotelului, vă înșelați. După vreo două zile tălpile au început să ne ardă (și nu de la nisipul fin, încins de la soare), așa că am pornit să explorăm împrejurimile. Întâi am luat-o la pas, pe plajă, până la cea mai apropiată localitate.
Aici, am tocmit un șofer care ne-a devenit călăuză și prieten în următoarele zile. Claudiu aspira la liniște și relaxare, așa că nu luase permisul auto la el. A fost prima experiență de gen, când am închiriat mașină cu tot cu șofer și ne-am bucurat de avantaje. Fiind cu un localnic, am putut pătrunde mai adânc în cultura locală și am aflat detalii pe care altfel nu am fi avut ocazia. Programul l-am organizat pe zone, explorând pe rând partea de sud, zona centrală și partea de nord. Estul ne-a rămas pentru data viitoare. În final, am făcut și o excursie organizată pe ocean, ocazie cu care am dobândit o nouă pasiune, cea pentru lumea subacvatică!
Așadar, curioși ce puteți face timp de zece zile în Mauritius?
- Să vă bucurați de spectacolul naturii
Mauritius, în integralitate, este un real paradis tropical, frumusețea locurilor fiind absolut firească. Sunt însă câteva elemente naturale ce adaugă o doză suplimentară de dramatism insulei. Între acestea, primul care se distinge este Le Morne Brabant, un munte bazaltic maiestos. Acesta domină partea de sud a insulei, oferindu-i un soi de greutate. Dacă alegeți să faceți o drumeție spre culmile acestuia, trebuie să știți că masivul, obiectiv al patrimoniului mondial UNESCO, ascunde poveștile nescrise ale unor generații pierdute. Aceasta pentru că muntele era folosit ca fortăreață pentru adăpostirea sclavilor fugari, devenind o expresie a libertății individuale și rezistenței la opresiune.
Rezervația Chamarel Seven Colored Earth este un loc unic, al cărui element central este “pământul cu șapte culori”, fenomenul natural rezultat ca urmare a conversiei lavei bazaltice în minerale argiloase. Este o zonă relativ mică de nisip ce cuprinde nisip de șapte culori distincte, care contrastează puternic cu verdele copacilor din jur. Iar peisajul este animat și de câteva țestoase uriașe.
Și pentru că sunt dependentă de cascade, nu le puteam rata nici pe cele din Mauritius. Cea mai renumită, Chamarel Waterfall, poate fi admirată chiar din interiorul rezervației. Cu o înălțime de 83 metri, aceasta este una dintre cele mai frumoase cascade văzute de noi, mai ales prin prisma fundalului creat de vegetația luxuriantă.
Situată la capătul unui drum accidentat, Rochester Falls are un aspect aparte, apa curgând în trepte pe blocuri negre de rocă. Aici, localnicii se întrec în salturi acrobatice, spre încântarea puținilor turiști care se aventurează în zonă.
Este drept, am ratat cea mai spectaculoasă “cascadă” din Mauritius, cascada subacvatică. În realitate o iluzie optică datorată diferenței de nivel al fundului oceanului, spectaculoasa cascadă poate fi admirată din elicopter, fiind organizate tururi în acest sens.
Departe de cadrul idilic al apelor calme și a peisajului liniștit, plaja Gris Gris, cu stâncile înalte ce coboară brusc spre valurile răzvrătite, oferă o priveliște magnifică. Reciful de corali nu înconjoară această parte a insulei, ceea ce permite valurilor mari să se lovească direct de stânci, amplificând dramatismul locului.
Dacă Gris Gris vi se pare sălbatică și inabordabilă, vă puteți amesteca printre localnici pe una din plajele întinse, cu nisip alb, mărginite de arborii casuarina.
În fine, în cazul în care timpul vă permite, nu ratați o drumeție prin Parcul Național Black River Gorges, cea mai mare pădure protejată din Mauritius. Pădurea adăpostește multe specii de plante și animale pe cale de dispariție. Noi avem pe listă o astfel de drumeție pentru călătoria următoare.
- Să porniți în căutarea lui Nemo
Una dintre cele mai dragi amintiri de călătorie este cea legată de excursia pe ocean, din Mauritius. Am pornit în larg dimineața devreme, cu barca de viteză, să observăm delfinii. Alături de cei doi tineri prietenoși ce formau echipajul, eram însoțiți de un grup pestriț. Am aflat ulterior că majoritatea erau australieni, veniți la nunta unor prieteni. Între ei, chiar mirele, dar și fratele miresei, singurul localnic. Energia pozitivă a partenerilor de călătorie a făcut excursia memorabilă și ne-a pus Australia pe lista viitoarelor călătorii!
Pe măsură ce soarele se ridica, dând întinderii de ape nuanțe arămii, barca s-a apropiat de un grup de delfini, la o distanță considerabilă, cât să nu perturbe în vreun fel, dar suficient de aproape încât să putem observa acrobațiile mamiferelor marine. Sentimentul de bucurie în fața spectacolului oferit este indescriptibil!
La un moment dat, unul dintre cei doi băieți ce formau echipajul a scos de sub punte echipamente de snorkeling și a întrebat cine dorește să pornească într-o nouă aventură, înotând alături de delfini. Deși habar nu aveam cum se folosește echipamentul, m-am aruncat prima în apă, cu ochii închiși și la propriu, și la figurat. Evident, nici cale să ajung în preajma delfinilor! Ba mai mult, când am deschis ochii și am privit în jur, mă aflam la o distanță destul de mare față de barcă și pentru câteva clipe m-a cuprins panica.
Văzându-mă stângace la acest capitol, la următoarea oprire tânărul mi-a întins mâna și m-a ghidat prin apă, până ce în față mi s-a profilat silueta unui delfin care, în razele de soare ce își croiau drum spre adâncuri, părea ireal. Surpriza a fost atât de mare încât nu m-am putut controla și un “Wow!” imens m-a făcut să ingerez o gură serioasă de apă, astfel încât să fie necesar să mă întorc la barcă pentru a-mi reveni.
Am lăsat delfinii în urmă și am pornit apoi în căutarea lui Nemo. L-am găsit într-o lagună din apropiere de Cristal Rock, o formațiune coraliferă ce pare că plutește peste o întindere turquoise. Aici, cu ajutorul australienilor, am învățat să folosesc echipamentul de snorkeling și m-am ales astfel cu o nouă pasiune. Nu am să uit niciodată încântarea resimțită în momentul în care m-am văzut înconjurată de bancurile de pești multicolori, ce roiau în jurul meu ca-ntr-un acvariu imens!
Următoarea oprire am făcut-o pe o insuliță nelocuită din apropiere, Île aux Benitiers.
Aici, în timp ce noi zăceam la soare și ne bălăceam în apele calde, bucățile de pui condimentate sfârâiau pe grătar și aveau să se transforme într-una dintre cele mai delicioase mese de prânz. Am ciocnit câte o bere rece cu australienii, am spus glume și am rezonat cu bucuria lor de a se bălăci în ape tropicale, fără a fi expuși riscului unui atac al rechinilor!
- Să descoperiți cultura locală
Populația insulei este majoritar hindusă, iar în zona centrală se unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj hinduse din afara Indiei, respectiv lacul Grand Bassin. Cunoscut și sub numele de Ganga Talao, lacul, împreună cu templul adiacent, este considerat un loc sfânt. Credința locală este aceea că apa din interiorul lacului se conectează cu apele fluviului Gange din India. Aici am luat contact pentru prima data cu ritualurile hinduse. Tot aici am fost copleșiți de silueta gigantică a statuii zeului Shiva, având o înălțime de 33 de metri. Recomand o oprire pe malul lacului, fie din curiozitate, fie pentru a medita ori, pur și simplu, pentru a admira peisajul aparte.
Povesteam mai sus despre poveștile nescrise ale generațiilor de sclavi de origine africană, strămutați pe insulă. Sensibilitatea acestora și-a găsit expresia într-un dans ritualic, Sega, ce s-a integrat în folclorul local. Astăzi, ținutele colorate ale dansatoarelor și vioiciunea mișcărilor redau chintesența spiritului local: bucuria de a trăi! Vă recomand, așadar, să vă încărcați cu energie pozitivă la o demonstrație de Sega.
De-a lungul timpului am dobândit convingerea că spiritul unei civilizații poate fi surprins în instantaneele din piețe. Așa că indiferent de destinație, o oprire la piață este inevitabilă. În Mauritius am ales piața centrală din Port Luis, iar spectacolul a fost pe măsura așteptărilor.
- Să savurați un ceai pe veranda unei case coloniale
O incursiune în trecutul insulei o puteți face printr-o vizită la una din casele coloniale transformate în muzee. Spre exemplu, Domaine des Aubineaux, o superbă casă colonială construită în 1872, a fost transformată într-un muzeu dedicat istoriei ceaiului local. În timpul vizitei veți afla despre istoria proprietarilor, dar și despre importanța producției de ceai în Mauritius. La final, vă puteți delecta cu o selecție de ceaiuri pe terasa casei.
O altă casă colonială, amplasată pe un domeniu impresionant, este casa Eureka. Construită în 1830, aceasta a fost restaurată și deschisă publicului ca muzeu în 1986. Realizată în mare parte din lemn, clădirea este înconjurată de o verandă lungă și umbrită de pe care se poate admira, în liniște, grădina splendidă.
- Să vă pierdeți printre flori multicolore
Încă de când am ajuns pe insulă, m-a cucerit diversitatea florilor. Mă simțeam copleșită de multitudinea de miresme și culori. Iar arborii „flamboyant”, care păreau într-adevăr în flăcări de la atâta culoare, mi-au rămas întipăriți pe retină pentru totdeauna.
Ca și când nu ar fi fost suficiente plantele ce te înconjoară la tot pasul, Mauritius se laudă și cu una dintre cele mai impresionante grădini botanice din emisfera sudică. Cunoscută oficial sub denumirea Grădina Botanică Sir Seewoosagur, aceasta găzduiește o varietate incredibilă de plante tropicale, multe dintre ele indigene. De menționat că aceasta a fost, în urmă cu aproape 300 de ani, grădina privată a guvernatorului francez.
- Să degustați cele mai renumite produse locale
Poate cel mai controversat produs local este zahărul. O mare parte din istoria insulei gravitează în jurul acestuia. Pe de-o parte, plantațiile de trestie de zahăr au adus notorietate țării insulare. Pe de altă parte, acestea au afectat serios ecosistemul local, dar au avut și un impact umanitar major, coloniștii aducând pe insulă sclavi de pe continentul African întocmai pentru a lucra pe plantațiile de trestie de zahăr.
Mai multe despre istoria zahărului în Mauritius puteți afla de la muzeul dedicat, L’Aventure du Sucre. Tot aici am aflat diferența între diversele tipuri de zahăr și am degustat multitudinea de sortimente, de la melasă la Demerara, Muscovado ori zahărul alb.
Și pentru că tot suntem la acest capitol, tot în Mauritius am descoperit sucul din trestie de zahăr. Deliciu, mai ales combinat cu puțin lime și, de ce nu, niște rom! L-am băut în capitala Port Luis, de la un vânzător ambulant întâlnit în zona Waterfront.
Aceeași trestie de zahăr dă naștere unui alt produs foarte apreciat, romul despre care vorbeam puțin mai sus. Despre procesul de producție al acestuia am aflat la distileria Rhumerie de Chamarel. Noroc că aveam șofer, căci am plecat pe mai multe cărări după ce am degustat vreo 6 sortimente diferite din licoarea “magică”!
Într-unul din drumuri am oprit la o plantație de ananas. Dincolo de faptul că am avut astfel ocazia să vedem cum crește, de fapt, savurosul fruct, l-am și degustat chiar acolo, la margine de drum. Și nu oricum, ci condimentat cu sare și chilli, așa cum îl preferă localnicii.
Detalii logistice
Mauritius este o destinație abordabilă tot timpul anului, însă cea mai bună perioadă de călătorie este între lunile octombrie și decembrie. Sezonul oficial al cicloanelor tropicale este cuprins între 1 noiembrie și 15 mai, cu risc mai ridicat în perioada cuprinsă între finalul lunii decembrie și jumătatea lunii aprilie. Noi am călătorit în a doua jumătate a lunii noiembrie, iar vremea a fost perfectă. Într-o singură zi a plouat scurt, timp de câteva minute. De altfel, ghidul nostru ne-a spus că insula prezintă mai multe micro-climate, așa că este posibil să plouă într-un loc, iar câteva sute de metri mai încolo să fie senin.
V-am spus deja că la vremea călătoriei noastre, Mauritius era încă o destinație foarte puțin cunoscută. Astfel se explică motivul pentru care am combinat zboruri oferite de mai multe companii aeriene pentru a ajunge acolo. La dus am zburat cu Air France, cu escală la Paris, iar la retur cu British Airways, cu escală la Londra, primul segment fiind operat de Air Mauritius. În prezent, oferta de zboruri este mult mai amplă, existând inclusiv pachete cu zboruri charter.
În ceea ce privește cazarea, am optat pentru Sofitel Mauritius L’Impérial Resort & Spa, situat în zona Flic en Flac. Serviciile au fost excelente, iar poziția hotelului mi s-a părut ideală în raport cu obiectivele vizitate.
La fața locului am negociat pentru mașina cu șofer, iar excursia pe ocean am achiziționat-o de la o agenție locală, aleasă la întâmplare. Când vom reveni, vom avea și permisul auto la noi, pentru mai multă independență! Dacă luați în calcul închirierea unei mașini, țineți cont de faptul că se circulă “pe partea greșită a drumului”, cum spune un prieten.
- Pasionații de filatelie ar trebui să includă negreșit Mauritius pe lista destinațiilor de interes. Aceasta pentru că Muzeul Poștei din capitala Port Luis adăpostește două exemplare ale celor mai scumpe timpre din lume. Noi am avut ghinionul să ajungem fix în singura zi din an când muzeul era închis, dar ne vom reîncerca norocul în viitorul apropiat.
- Pentru familiile cu copii mici, pot fi de interes și parcurile tematice precum Casela Nature Parks sau La Vanille Nature Park. Le-am vizitat și noi, dar am unele rețineri să le recomand căci includ activități cu animale în captivitate. Totuși, dacă nu puteți opta pentru călătorii unde puteți admira animalele în mediul lor natural, rămân o opțiune pentru cei mici. Cel de-al doilea parc oferă și o experiență culinară inedită: dacă vă simțiți aventuroși, puteți degusta friptura de crocodil!
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!