Se apropia ziua copilului și noi nu aveam planuri de vacanță pentru copii din noi. Și ne era așa de dor de mare! Astfel se face că, după ce am aruncat o privire scurtă pe hartă, dar și pe ofertele disponibile, am ales un city-break la Larnaca. Evindent, city-break este mult spus, căci orașul în sine l-am vizitat în vreo două ceasuri. În schimb, împrejurimile chiar au făcut ca alegerea să fie una inspirată. În cele câteva zile petrecute pe insulă, am făcut o călătorie în timp, spre perioada romanilor, ne-am bucurat de ape calde și străvezii, am avut parte de un adevărat festin gastronomic, într-un sat pierdut în munți, dar am luat contact și cu un nou tip de colonialism. Și am descoperit o altfel de Grecie! M-aș avânta să spun una mai civilizată, dar aprecierea este relativă.
- Larnaca
Larnaca reprezintă, pentru majoritatea vizitatorilor, poarta principală de intrare în Cipru. Cei mai mulți dintre călători se grăbesc spre plajele întinse, cu ape turquoise și adesea tratează cu indiferență micul oraș. Totuși, promenada elegantă, mărginită de plaja urbană vibrantă, vechiul său fort, frumoasa catedrală Agios Lazaros și portul de agrement reprezintă motive întemeiate pentru a zăbovi în Larnaca. Iar dacă iei în considerare și varietatea de restaurante, cafenele și baruri, deja ai rețeta perfectă pentru voie bună. Cel puțin noi așa am perceput lucrurile!
Probabil cel mai impresionant monument al orașului este biserica de piatră Agios Lazaros. Situată în propria piață din centrul orașului, aceasta reprezintă unul dintre cele mai remarcabile exemple de arhitectură bizantină din Cipru. Se spune că biserica, construită în anul 890 de împăratul bizantin Leon al VI-lea și restaurată în secolul al XVII-lea, găzduiește mormântul Sfântului Lazăr, cel înviat din morți de Iisus Hristos. Acesta se află chiar sub altar și poate fi vizitat. Cu toate acestea, o parte din moaște ar fi fost mutate. Dincolo de aspectul impunător și de rezonanțele creștine, biserica ni s-a părut o oază de liniște în mijlocul unui oraș cosmopolit, cu tineri veseli la terase, cu o plajă aglomerată și cu un soi de festival ce ne-a purtat cu gândul la bâlciurile din anii ’80 – ’90.
Un alt reper al orașului este Castelul medieval, un fort cu origini controversate. Dacă unele surse scrise susțin că acesta ar fi fost construit în secolul al XVI-lea pentru a proteja portul, altele promovează teoria conform căreia fortul ar fi fost ridicat de turci în anul 1625. Ulterior, coloniștii britanici au folosit castelul ca închisoare și pentru executarea condamnaților. Dincolo de controversa construirii sale și de funcționalitatea care poate da naștere la povești înfricoșătoare, fortul merită vizitat pentru priveliștea pe care o oferă asupra mării. Iar la interior este amenajat un interesant muzeu medieval.
Am completat șederea în oraș cu o plimbare de-a lungul acestuia, pornind de la portul de agrement Larnaca Marina, de-a lungul Plajei Finikoudes și apoi pe lângă fort, pe Piale Pasa, admirând casele albe, scorojite de briză și cu ferestrele colorate, până spre Plaja Mackenzie. La final, am pornit într-o croazieră de-a lungul aceluiași traseu, la apus. A fost un prilej bună să ne relaxăm cu un pahar de vin în mână, privind către orașul învăluit în nuanțe aurii.
- Ayia Napa și împrejurimile
Ayia Napa s-a transformat, de-a lungul anilor, într-o destinație sofisticată, luată cu asalt de turiștii în căutare de soare și de ape turquoise. Și cu acestea din urmă de laudă din plin. Imediat ce am lăsat în urmă zona mai aglomerată din jurul Plajei Nissi și ne-am croit drum prin mijlocul Parcului de Sculpturi, priveliștile asupra mării au devenit tot mai surprinzătoare. Apogeul acestora a fost atins în Parcul Național Cape Greco, o zonă de o frumusețe naturală unică, cu formațiuni stâncoase magnifice. Am oprit de nenumărate ori de-a lungul traseului, îmbătați de perspectivele ample asupra infinitului turquoise, atrași de formele atipice ale stâncilor ori de săritorii în apă, care făceau adevărate spectacole acrobatice.
Am poposit apoi la mica biserică Ayioi Anargiroi, unde un sentiment de calm total a pus stăpânire pe noi în timp ce coboram treptele ce duc în mare. Iar satisfacția albastrului acela incredibil am resimțit-o plenar în apele calzi de la Plaja Konnos.
Aici ne-am relaxat vreo două ceasuri, înainte de a ne continua traseul spre Fig Tree Bay, cea mai populară plajă din Protaras. Plaja am găsit-o cam aglomerată pentru preferințele noastre, dar locul a fost potrivit pentru a ne ascunde de soare la o terasă și a ne hidrata cu o nucă de cocos proaspătă. De import, într-adevăr, dar binevenită!
Ne-am continuat mai apoi călătoria spre nord, oprind la diferite plaje, care de care mai izolate și mai frumoase. În final, am ajuns până la portul pitoresc din stațiunea Pernera. Aici, piesa de o constituie Capela Agios Nicolaos, amplasată chiar la malul mării. Nici nu știu cât timp am petrecut acolo, lângă capelă, privind spre mare și spre micile ambarcațiuni pescărești.
Abia când foamea a început să își facă simțită prezența, am făcut cale întoarsă spre Ayia Napa și am poposit la taverna Vassos, unde am degustat cele mai delicioase preparate cipriote pescărești.
- Limassol și împrejurimile
Am pornit dimineața devreme spre Governor’s Beach, una dintre cele mai populare zone de coastă ale insulei. Situată în apropiere de Limassol, celebra plajă se distinge prin rocile albe, calcaroase, ce se pierd în marea de un albastru profund. După sesiunea recreativă de snorkeling, soarele din ce în ce mai puternic ne-a determinat să căutăm răcoarea. Astfel că am pornit spre munte.
Munții Troodos oferă un contrast uimitor cu coasta mării, întâmpinând călătorii cu sate mici, mănăstiri și biserici minunate și aer rece de munte. Este drept, regiunea se extinde pe o arie destul de largă, iar noi am reușit să includem în traseul doar satele tradiționale Omodos și Lofou. Dincolo de drumul spectaculos până la acestea, ne-am bucurat de atmosfera aceea liniștită, cu case vechi, alei pietruite, artefacte produse local și, în plus, un prânz în stil meze.
Nu știți ce este meze? Păi vă spun eu! Imaginați-vă că vă așezați la masă, comandați în necunoștință de cauză și apoi doi-trei chelneri se perindă pe la masa voastră aducând zeci de platouri cu produse tradiționale, toate absolut delicioase. Și vă simțiți copleșit de cantitate și de gustul minunat. Și nu puteți să vă abțineți să le încercați pe toate, în timp ce vă întrebați speriat câte mai urmează. Asta este meze, un festin în adevăratul sens al cuvântului! Completat din plin cu cel mai bun vin local!
Ne-am ridicat cu greu de la masă și am pornit înapoi, spre coastă. Drumul l-am perceput ca pe un salt în timp, căci următoarea oprire am făcut-o la situl arheologic Kurion. Potrivit lui Herodot, renumitul istoric al Grecii antice, aici ar fi existat un vechi oraș-regat, întemeiat de micenieni. Oraşul a atins însă apogeul dezvoltării sale în perioada romană. Așezat pe un vârf de stâncă cu vedere la Marea Mediterană, situl oferă o imagine asupra rafinamentului romanilor. Amfiteatrul cu o acustică deosebită, sistemul de încălzire prin pardoseală și minunatele mozaicuri amintesc de măreția acestei civilizații și de înclinațiile spre bunăstare și frumos. Față de alte teatre romane vizitate, cum ar fi cel de la Sagunto, la Kurion imaginea de ansamblu este completată de deschiderea spre marea infinită.
În fine, traseul nostru l-am încheiat cu o cină la Limassol, al doilea oraș al Ciprului și unul dintre cele mai cosmopolite locuri de pe insulă. Ne-am plimbat prin centrul vechi, de-a lungul promenadei și am admirat ambarcațiunile de lux ancorate în port. Pe de-o parte, ne-a impresionat aspectul modern și atmosfera vibrantă a orașului, pe de alta ne-a uimit impresia de colonie contemporană rusească. Ne-am propus totuși să revenim, pentru a-l explora mai pe îndelete.
Detalii logistice
Pentru călătoria în Cipru am achiziționat un pachet city-break de la Agenția Tarom Tours. Acesta a inclus transportul cu zbor direct Tarom și cazarea, cu mic dejun inclus, la hotelul Livadhiotis City Hotel. Dat fiind că am aterizat la o oră târzie, mașină am închiriat direct din aeroport, de la Europcar. În Cipru trebuie avut în vedere că cirulația rutieră se efectuează pe partea stângă a drumului.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!