Menu
Spania

Costa Brava. Pe urmele lui Salvador Dali

Geografic, Costa Brava se întinde de la Blanes până la granița cu Franța. În realitate, această porțiune de coastă catalană se întinde până în sufletele călătorilor ce i-au descoperit farmecul. Peisajele sălbatice cu stânci abrupte ori golfuri răzlețe, plajele cu nisip fin și romanticele sate medievale ce caracterizează această regiune a Spaniei au atras o mulțime de artiști, precum Chagall, Picasso și, mai ales, Salvador Dali. Prezența acestuia din urmă încă se resimte la tot pasul. I-am admirat creațiile la el acasă, în cadrul muzeului dedicat artistului sau la reședința muzei sale. Vă invit așadar și pe voi la drum, pe urmele sale! Vă asigur că veți înțelege de ce artistul și-a petrecut mare parte din viață pe aceste meleaguri…

  • Blanes

Blanes se definește ca un amestec firesc între vechi și nou. Pe de-o parte este o stațiune modernă și plină de viață, cu hoteluri și restaurante înșirate de-a lungul unei promenade lungi și a unei plaje generoase. Pe de altă parte, zona veche a orașului păstrează intactă identitatea catalană, amintind de fostul sat pescăresc. Iar elementul de legătură între cele două poate fi considerat portul cel pitoresc, un adevărat furnicar de oameni și bărci.

Plimbarea prin Blanes este așadar ca o călătorie în timp. Însă locul unde timpul rămâne în loc este la Grădina Botanică Marimurtra. Situată pe vârful unei stânci cu deschidere către mare, aceasta este considerată una dintre cele mai frumoase grădini botanice din întreaga Europă. Fondată de un botanist german, Carl Faust, în anii 1920, grădina găzduiește o colecție impresionantă de plante mediteraneene și subtropicale. Abundența cactușilor este, de asemenea, uluitoare și include multe specii rare. Iar dacă diversității floristice îi adaugi acele priveliști dramatice cu întinderea albastră a mării, reușita vizitei este garantată.

Dacă plaja cea întinsă a orașului nu vă oferă suficientă intimitate, pe partea opusă a grădinii botanice regăsiți un golfuleț minunat înconjurat de pini, respectiv Cala Bona (sau Cala de Sant Francesc).

Costa Brava
  • Cap Roig

Continuând traseul spre nord și păstrând același trend al grădinilor botanice, prima oprire o facem la Cap Roig. Aici vedeta este castelul construit în anii 1920 – 1930, fix deasupra mării și înconjurat de niște grădini încântătoare. Ansamblul a fost construit de un cuplu format dintr-o englezoaică de viță nobilă, Dorothy Webster și de soțul ei rus, colonelul Woevodsky. Plăcerea de a te afla în mijlocul acelor copaci, arbuști, cactuși, flori multicolore și statui, așezate parcă special pentru a sublinia vederile către mare, este de neegalat! Și, ca pentru a stimula toate simțurile, vara aici se organizează Festivalul de muzică Cap Roig.

La poalele grădinii Cap Roig natura își etalează din nou măiestria, dincolo de stânci întinzându-se spectaculosul golf accidentat El Golfet. Înconjurat de vegetația abundentă, golful, cu apele sale tourquoise și plaja cu nisip auriu, oferă intimitate celor ce se avântă până aici.

  • Palafrugell

Palafrugell este un municipiu ce include comunități tradiționale catalane și stațiuni de vacanță însorite. Dacă pe vremuri era renumit pentru producția de plută, în prezent acesta a fost transformat într-o zonă turistică plină de viață. Satele de coastă, care alcătuiesc municipiul, surprind cu o varietate de golfuri și plaje încântătoare, care se combină într-un mod firesc cu latura culturală a locurilor.

Costa Brava

Vechiul sat de pescari format din mai multe golfuri care își păstrează încă farmecul, Calella de Palafrugell este unul dintre puținele locuri autentice de pe Costa Brava, cu străduțe înguste și abrupte, cu case cu acoperișuri de țiglă și câteva locuințe tradiționale de pescari cu două etaje.

Llafranc este unul dintre acele locuri care au atras artiști, vedete de film, oameni frumoși și bineînțeles oameni bogați. Cu toate acestea, este încă un oraș tradițional catalan, care nu a cedat niciunei dezvoltări majore. O destinație populară și prestigioasă de peste 50 de ani, cu golful cu nisip fin, înconjurat de  esplanadă, Llafranc conferă sentimentul plenar de vacanță.

În mod similar, Tamariu și-a păstrat cu siguranță o parte din romantismul și identitatea fostului sat pescăresc, iar plaja cu nisip auriu, orientată către sud, îi conferă statutul de destinație ideală de vacanță.

Să mai adaug că în apropiere, urmând drumul de coastă, Aigua Xelida, unul dintre cele mai sălbatice golfuri, vă întâmpină timid cu ape de un verde intens?

  • Begur

Cu siguranță una dintre micile comori ale coastei, Begur, este un oraș vechi și colorat, plin de delicii gastronomice și flancat de plaje de o frumusețe de neegalat.

De fapt, plajele din Begur, în special golfurile Sa Tuna și Cala d’Aiguafreda, cu apele lor cristaline, sunt considerate unele dintre cele mai apreciate plaje din Spania. De parcă impactul cadrului natural, cu mirosul discret de pini și de aer salin, nu ar fi suficient, tabloul este completat de vechile colibe ale pescarilor.

Din punct de vedere istoric, Begur are puternice legături culturale cu Cuba, astfel că la tot pasul se simte influența colonială. În secolul al XIX-lea, mulți localnici au emigrat în Cuba, iar o parte dintre aceștia s-au întors și și-au construit case ostentative, în stil colonial.

Ne-am plimbat în voie printre clădirile grandioase, croindu-ne drum spre Castelul Begur. De aici, de pe metereze, ne-am bucurat de priveliști spectaculoase și de multă tihnă.  

  • Pals

Pals are o moștenire istorică remarcabilă. Când vă plimbați prin incinta sa fortificată, aproape că puteți resimți energia conservată în pietrele seculare. Măiestria delicată a pietrarilor și fierarilor se regăsește în detaliile caselor, cu ferestrele cu grilaje de fier. Am rătăcit pe străduțele înguste ceasuri în șir, fără să realizăm că ne-am învârtit în cerc. Atât de divers ni se părea cu cât priveam mai intens. 

Peisajul din jurul orășelului, cu orezăriile ce amintesc de Bali, aduce și el doza de unicitate. Lanurile de orez devin oglinzi în primăvară, când peisajul rural prinde culoare, făcându-l de două ori mai frumos. Vara, în schimb, verdele intens contrastează puternic cu piatra roșiatică, scoțând în evidență micul orășel.

Costa Brava
  • Peratallada

Peratallada este un sat ce pare scos dintr-un basm, cu străzile sale medievale și cu casele din piatră. De altfel, numele său s-ar traduce prin „piatră sculptată”. Ziduri de apărare înconjoară părți ale satului și la interiorul acestora se înalță impunător un castel de piatră. În zilele noastre este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase sate din Spania. Un labirint de străzi înguste și piețe însorite invită la promenadă, diverse turnuri punctează orizontul, iar castelul medieval completează imaginea. Din loc în loc, câte un bar sau o cafenea vă permite să zăboviți și să vă bucurați de moment.

  • Cadaqués

Flancat de munți și de infinitul albastru al mării, satul alb Cadaqués este unul dintre cele mai romantice locuri de pe Costa Brava. Atmosfera boemă a acestuia l-a transformat în punct de întâlnire al artiștilor, intelectualilor și, în general, al spiritelor libere. Cu labirintul său de străzi abrupte și înguste, pavate cu pietre rustice și cu casele văruite în alb, satul este considerat perla regiunii. Și chiar dacă acele vremuri în care artiști celebri precum Dali, Picasso, Mark Chagall sau Henry Matisse se refugiau la Cadaqués au trecut de mult, farmecul acestuia a rămas intact.

Același lucru se poate spune despre casa lui Salvador Dali, care în 1930 s-a stabilit în micul sat din apropiere de Portlligat. Casa lui – sau, mai degrabă, o serie de case interconectate – a fost transformată într-un muzeu: Casa-Museo Salvador Dali. Muzeul este un “must” pentru orice fan al controversatului artist și nu numai.

  • El Port de la Selva

Capul Creus, cel mai estic punct al Spaniei, se laudă cu priveliști dintre cele mai autentice. Pirineii se termină (sau se ridică) oficial aici. Iar pe coasta de nord a acestuia, cu vedere la golful omonim,  El Port de la Selva este un sat pescăresc ce merită inclus în orice itinerariu. Este lesne de înțeles că un prânz aici este de neratat de către amatorii de pește și fructe de mare.

Noi am folosit satul ca punct de plecare spre superba Cala Tamariua, plaja pentru nudiști ascunsă de ochii indiscreți dincolo de niște coline. Evident, nu este obligatoriu să renunțați la haine pentru a vă bucura de peisajul aproape sălbatic, dar țineți cont că alții o vor face.

Costa Brava
  • Mănăstirea Sant Pere de Rodes

La aproximativ 15 minute cu mașina pe drumul ce urcă spre dealuri, o fostă mănăstire benedictină se distinge prin ceața din ce în ce mai deasă. Cocoțată pe unul dintre vârfurile unui lanț muntos ce se înalță chiar lângă mare, Serra de Rodes, mănăstirea este una din mărturiile arhitecturii romanice catalane, probabil dintre cele mai sofisticate din punct de vedere arhitectural. Din secolul al XI-lea până în secolul al XIV-lea, complexul monahal a fost principalul centru spiritual al regiunii și importanța sa se vede în dimensiunile impresionante. Interesant este și modul în care este construită mănăstirea, pe terase, pentru a se adapta terenului, iar diferitele clădiri sunt dispuse în jurul bisericii ce datează din secolele X și XI.

Și ce mod mai plăcut de a te bucura de asemenea popas decât sorbind dintr-un pahar plin cu bere savuroasă, în timp ce privești în zare, golit de gânduri și de griji?

Acum, între noi fie vorba, nici de pe băncuța de lângă Biserica Santa Helena de Rodes, situată în imediata apropiere, nu m-aș mai fi dat dusă.

  • Figueres

Locul de naștere al lui Salvador Dalí, Figueres este indisolubil legat de numele acestuia. Teatrul-Muzeu Dalí, dedicat geniului picturii suprarealiste, este al doilea cel mai vizitat muzeu din Spania, după Muzeul Prado din Madrid. Ne-am numărat și noi printre vizitatorii curioși, iar la final am pornit la pas pe străduțele din jurul acestuia.

  • Besalú

Besalú este un exemplu magnific de oraș medieval, cu străzile și fațadele pietruite și cu podul său spectaculos pe care te aștepți să defileze cavaleri în armuri și domnițe cochete. Arhitectura impresionantă a orașului, cu influențe romanice, gotice și medievale, atrage vizitatori din toate colțurile lumii. Ne-am plimbat și noi printre construcțiile ce stau mărturie unui trecut bogat, am privit și fotografiat podul din toate unghiurile și ne-am minunat constant de modul în care a fost conservat acest monument istoric. De altfel, întregul oraș este un muzeu în aer liber.

  • Banyoles

La Banyoles am ajuns absolut întâmplător. Abia apoi am aflat că este cel mai mare lac cu apă dulce din Catalonia, alimentat în mod natural de izvoare subterane. Noi am găsit o destinație foarte primitoare, mai ales vara, când plimbarea pe aleile umbroase ce înconjoară lacul poate oferi o alternativă ideală pentru a petrece o zi în aer liber.

  • Púbol

Pentru cei care nu îi cunosc povestea, Púbol poate părea doar un cătun cu case de piatră și străzi pavate. Însă pentru admiratorii lui Dali, Púbol este un adevărat leagăn al creației. Dali a cumpărat castelul medieval din sat și l-a decorat pentru soția și muza sa, Gala. O mulțime de lucrări de artă împodobesc interiorul, iar sculpturile elefanților din grădină amintesc în mod cert de stilul inconfundabil al artistului.

Gala a locuit aici în anii 1970. După moartea ei, în 1982, Dali a rămas la Púbol până când un incendiu l-a determinat să se mute la Figueres, unde și-a găsit, în cele din urmă, sfârșitul. Așadar, nu puteam încheia periplul pe urmele lui Dali fără un popas în acest loc atât de intim.

Detalii logistice

Circuitul pe Costa Brava l-am cuplat cu un city-break la Barcelona. Astfel, am zburat către capitala Cataloniei cu Tarom, biletul fiind achiziționat într-o perioadă promoțională. La aterizare, am închiriat mașină de la Eurocar, rezervată în avans, pentru care am plătit aproximativ 108 de euro pentru 6 zile.

Pentru cazare am ales El Moli de Siurana, o pensiune pitorească amenajată la o fermă din apropiere de Figueres. Ne-a încântat să revenim după o zi lungă de colindat în liniștea sătucului pierdut între lanuri de floarea soarelui, iar mâncarea a fost cu certitudine punctul forte al locului. 

  • Ce ne-a rămas pe listă: Lloret de Mar, Tossa de Mar și Girona.

Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!