Renumită în special pentru conacele secuiești ce împânzesc întreaga zonă și care i-au adus titulatura de „Ținutul Conacelor„, Covasna este și locul unde îți poți încărca bateriile. Aerul curat, mâncarea delicioasă și tot mai răspânditul concept de wellness ne-au făcut să alegem deseori, pentru escapadele de week-end, această regiune mai puțin promovată din punct de vedere turistic a țării. Haideți să vă povestesc pe unde am poposit la SPA și relaxare.
- Grand Hotel Balvanyos
Într-un week-end liber de decembrie am ales ca și destinație Covasna pentru a profita de o latură mai puțin culturală a turismului local și anume turismul balnear. Am făcut, așadar, rezervare la Grand Hotel Balvanyos, despre care citisem numai de bine. După cum este prezentat și în mod oficial, hotelul s-a dovedit a fi “o oază de liniște cu aer curat, înconjurat de munții și pădurile din jurul Lacului Sfânta Ana”.
Punctul forte al resortului este, indiscutabil, zona de wellness. Grand Santerra SPA își răsfață oaspeții cu piscine interioare și exterioare, cu bazine cu hidromasaj, cu saune și tratamente individuale.
Ne-am bucurat de aproape toate facilitățile, dar preferatele noastre au fost piscina exterioară cu apă termală, respectiv sauna secuiască. În timp ce te relaxai în piscină, nu puteai rămâne indiferent la imaginea soarelui palid, ale cărui raze se strecurau cu timiditate printre brazii învăluiți în abur. Nu puteai rămâne indiferent la fiorul pe care îl dădea aerul rece și proaspăt, la fiecare inspirare. Nu puteai rămâne indiferent la starea de ușurare ce punea stăpânire pe toată făptura ta. Iar în sauna căptușită cu crengi de brad, senzația de relaxare era sporită de elementul olfactiv. Plecam de acolo cu impresia că suntem mai puri, parcă abia născuți. Cred că a fost una dintre cele mai plăcute experiențe de acest gen, cu siguranță cea mai plăcută din țară.
A doua zi, după un mic dejun copios, am plecat să descoperim împrejurimile. Recunosc faptul că bazinele termale și cu ape sulfuroase din mijlocul pădurii nu ni s-au părut foarte tentante. Mai ales ținând cont de gradele cu minus afișate la bordul mașinii. Ne surâdea mai mult o plimbare pe malul Lacului Sfânta Ana.
Drumul spre lac ne-a încântat cu peisajul său, cu cerbii zăriți prin poienile de pe margine ori cu omul de zăpadă ce stătea de strajă pe o creastă mai înaltă. Iar plimbarea propriu-zisă către lac a reușit să ne ridice adrenalina. Asta pentru că eram primii turiști din zonă și pe tronsonul de un kilometru de la parcare până la lac, pe care îl parcurgi pietonal, panourile de atenționare cu privire la posibilele întâlniri cu urșii se succedau într-un mod aproape obsesiv. La fiecare zgomot al pădurii, ne țineam respirația. Am fi vrut să ne întoarcem, dar parcă am fi mers până la lac. În final, am ales să continuăm traseul, făcându-ne planul cum să acționăm în cazul nefericitei întâlniri.
Cu urșii nu ne-am intersectat, dar lacul înghețat ne-a încântat cu cromatica sa. Pe suprafața încremenită a acestuia, crengile copacilor din jur se reflectau în nuanțe pastelate, într-un peisaj de acuarelă. Iar liniștea aproape că ne înfricoșa. Mai rău decât urșii pe care îi simțeam atât de aproape. O liniște din aceea în care îți auzi propriile gânduri și parcă și pe cele ale persoanei de lângă. Când devenea prea apăsătoare, călcam apăsat pe câte o creangă ori pe pontonul de lemn, în încercarea de a sparge, prin vibrații, gheața de la baza acestuia.
Nu știu să zic cât a trecut până ce alt cuplu de turiști indiscreți și-a făcut apariția, iar noi am făcut cale întoarsă. Ne-am amuzat să aflăm că și ei s-au speriat când ne-au auzit pașii prin pădure!
- Monte Cervo – Spirit & Spa
Orașul Covasna te ademenește cu o suită întreaga de hoteluri cu centre SPA și baze de tratament balnear. Dintre acestea, pentru o altă ieșire de week-end, noi am ales Monte Cervo – Spirit & Spa. Ne-a convins amplasamentul, undeva la limita orașului, în mijlocul pădurii. De altfel, hotelul seamană mai mult cu o cabană tiroleză și este indiscutabil mai plăcut vederii față de suratele lui construite în Epoca de Aur și doar renovate.
Cum vremea nu a fost tocmai prietenoasă la momentul călătoriei noastre, relaxarea la SPA-ul hotelului am completat-o doar cu o plimbare rapidă prin Valea Zânelor. Aici, rămășițele fostei căi ferate forestiere Covasna – Comandău, o adevărată minune a ingineriei, ne-au amintit încă o dată că autoritățile nu pun preț pe valorile cu potențial turistic. Păcat!
Bineînțeles, dacă dispuneți de timp și vreme bună, vacanța o puteți transforma într-una activă, printr-un tur al vechilor conace secuiești. Vă las aici o sugestie de itinerariu!
Detalii logistice
Cazarea la Grand Hotel Balvanyos am rezervat-o prin intermediul agenției de turism Eximtur. La vremea respectivă, ne-a oferit un tarif mai bun decât am găsit direct pe site-ul hotelului sau pe platformele de rezervări.
Detalii despre Monte Cervo – Spirit & Spa găsiți aici.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!