Nu mai constituie un secret faptul că litoralul bulgăresc este una dintre destinațiile cele mai căutate și mai apreciate de către turiștii români. Motivele sunt multiple, de la distanța mică față de casă, la prețurile decente pentru servicii mult mai bune decât pe litoralul românesc ori la comoditatea sau teama de a încerca noi destinații, de a ieși din zona de confort. Mărturisesc că noi nu am petrecut până acum un sejur întreg în Bulgaria, dar am dat câte o fugă la vecinii de dincolo de Dunăre în repetate rânduri, fie în excursii de o zi, fie în câte un week-end prelungit. Ba chiar am organizat și o petrecere a burlăcițelor pe acolo, de care ne amintim cu drag. De fiecare dată ne-am declarat mulțumiți, dacă nu chiar încântați, de calitatea serviciilor, dar și de ce am descoperit dincolo de plajele întinse și hotelurile all-inclusive.
- Tyulenovo și Kaliakra
Imediat ce treci granița pe la Vama Veche, peisajul se schimbă. Localitățile sunt din ce în ce mai rare și mai pustii. Locul acestora este luat de câmpurile de floarea soarelui sau de levănțică, care îți amintesc că vara și-a intrat în drepturi. Din loc în loc, dealurile line lasă să se întrezărească marea în nuanțe azurii. Surprinzător, în Bulgaria am găsit o mare mai albastră decât la noi, iar cele mai frumoase degradeuri pare că le capătă la Tyulenovo ori în zona Capului Kaliakra. Poate și prin prisma contrastului cu stâncile roșiatice ce mărginesc țărmul.
Despre Tyulenovo am citit că ar fi fost denumit după focile care trăiau în grotele săpate de apă în malul stâncos. Mai mult, legenda spune că populația de foci din zonă ar fi luat naștere de la o pereche de foci primită în dar de Regina Maria a României și eliberată în mare. În prezent, doar delfini mai pot fi văzuți în apele din jurul micului golf. Și aceștia cu ceva noroc. Cu toate acestea, locuitorii păstrează viu mitul focilor. Indiferent cât adevăr ascunde povestea, locul merită vizitat pentru peisajul spectaculos. Eu recunosc că, obișnuită încă din copilărie cu țărmul Mării Negre din zona Constanței, nu mă așteptam să descopăr un peisaj similar celor din insulele grecești la doar câțiva kilometri depărtare.
O mulțime de legende circulă și în jurul Capului Kaliakra, unde ar fi existat o cetate de pe vremea tracilor. Aceasta ar fi fost extinsă mai apoi de către romani și, în final, distrusă de turci în semn de răzbunare pentru gestul suicidal al unor fecioare. Mai exact, se spune că 40 de fecioare, pentru a nu cădea pradă turcilor, și-ar fi legat pletele împreună și s-ar fi aruncat de pe stânci, la capătul promontoriului. Frumusețea tinerelor martire ar fi fost sursa de inspirație pentru denumirea dată locului. Astăzi abia se mai zăresc urmele cetății, dar spectacolul oferit de valurile înspumate ale mării, care se lovesc aprig de malul stâncos, amintește parcă de drama fecioarelor pierdute în apele învolburate.
- Balcic, orașul regal
Despre Balcic, locul preferat al Reginei Maria, trebuie să vă spun că ocupă un loc aparte și în sufletul meu. Asta pentru că este primul oraș vizitat în afara țării. Prima dată când am trecut granița, aici m-au purtat drumurile. Mai exact, la micul castel construit la porunca reginei și devenit reședință de vară a acesteia.
Țin minte că a fost o încântare să mă plimb prin grădina din jurul “Cuibului liniștit”, cum este cunoscut castelul. Am rătăcit ceasuri întregi pe aleile grădinii, considerată unică în Europa de Est și Centrală. Mă bucuram de fiecare floare ori cactus în parte, admiram vilele ce găzduiau în trecut oaspeții regali și descopeream fiecare cotlon, cu acea inocență a copilului care descoperă pentru prima dată lumea. Până și degustarea vinului de zmeură ori de smochine de la crama regală m-au extaziat pentru elementul de noutate, chiar dacă în realitate erau prea dulci pentru gustul meu.
Privind obiectiv, castelul e impresionant prin poziția sa la malul mării, înconjurat de florile care îi conferă un aer boem. Altfel, interiorul este destul de auster, nu pot spune că m-a impresionat. Nici atunci, nici când l-am revăzut, în urmă cu doi sau trei ani. Dar de grădină nu cred că m-aș plictisi nici după a zecea vizită. Ce poate fi mai relaxant decât o plimbare printre flori, cu marea pe fundal?
- Nessebar
Dacă vă continuați drumul pe țărmul Mării Negre, ceva mai la sud veți descoperi o mică bijuterie cu rezonanță istorică. Situat pe o peninsulă stâncoasă, orășelul Nessebar, vechi de peste 3.000 de ani, vă va încânta cu străduțele pietruite și casele vechi, cu etaj din lemn. Înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, orașul a fost inițial o așezare tracică, iar începând cu secolul al VI-lea î.Hr. a devenit colonie grecească. Mai târziu, în perioada evului mediu, Nessebar a fost unul dintre cele mai importante orașe bizantine de pe coasta de vest a Mării Negre.
Urmele acestui trecut bogat le puteți descoperi luând la pas străduțele înguste. Iar dacă nu vreți să fiți distrași de boutique-urile cu suveniruri ori de mulțimea colorată a vizitatorilor, vă recomand să porniți în explorare dimineața devreme. La orele prânzului, opriți-vă la Emona, terasa aproape suspendată deasupra mării. Aici, răcoriți-vă cu un vin local și o porție de nougat glace, cu ochii ațintiți la infinitul albastru ce se întinde în zare.
- Sozopol
Dacă Nessebar vi se pare prea mic și vreți mai mult, aflați că și mai la sud se află un alt orășel romantic, de asemenea fostă colonie grecească în vremea antichității. Cu un trecut cultural și istoric bogat, cu clădirile de secol XIX printre care se zărește marea, cu plaja amplă din apropiere, Sozopol este un orășel ce trebuie inclus în planurile de vacanță. Este unul din locurile acelea unde poți rătăci ceasuri bune prin labirintul de străduțe și de fiecare dată când ajungi în același loc, să îl descoperi altfel. Iar terasele cu deschidere spre mare și cu bucate care mai de care mai alese merită încercate la rând. Mie mi se pare că influența grecească se resimte puternic aici, mai ales la nivel gastronomic.
- Castelul „fermecat” din Ravadinovo
Dacă la Balcic regăsiți un castel în adevăratul sens al cuvântului, în apropiere de Sozopol, la Ravadinovo, veți fi luați prin surprindere de un complex desprins parcă din filmele fantasy. Plămădit de imaginația unui arhitect local, pe care l-am și întâlnit plimbându-se în tălpile goale prin grădină, castelul denumit „Îndrăgostit de vânt” pare a fi produsul visului unui copil. Pe proprietar îl puteți vedea și voi, întrupat în cavalerul de marmură ce te întâmpină la intrare. Cât despre obiectiv în sine, merită văzut pentru ineditul său, deși modul de percepție al său este unul pur subiectiv.
Din punctul meu de vedere, locul ar putea câștiga premii internaționale la categoria kitsch. Noi ne-am amuzat ascunzându-ne prin grădina cu balauri ori privind prin vitralii spre interiorul închis, partenera noastră de călătorie de numai 6 luni s-a amuzat la vederea câtorva păsări de curte, închise într-o laterală a grădinii și cu toții ne amuzăm încă, la vederea pozei sub formă de magnet de frigider, cu construcția bizară pe fundal. Sunt tare curioasă să aflu și impresia voastră.
Detalii logistice
În incursiunile noastre pe litoralul bulgăresc, ne-am cazat în diferite locuri. Spre exemplu, am stat la Topola Skies Resort, pe vremea când nu avea aquapark și unde am petrecut alături de proprietari, învățându-ne reciproc hore și dansuri populare. La Nessebar ne-am cazat la Prince Cyril Hotel, iar la Sozopol la Hotel Coral, ambele cu condiții basic, dar servicii destul de bune. La Balcic am petrecut câteva zile liniștite la Marina City ApartHotel, unde piesa de rezistență a fost piscina panoramică. Pentru amatorii de hoteluri în sistem all inclusive, opțiunile sunt mult mai variate.
Obiectivele înscrise în listă sunt accesibile cu mașina, fie că alegeți traseul prin Vama Veche, fie prin Ruse. La intrarea pe teritoriul bulgar veți și nevoiți să achiziționați vigneta, a cărei valoare se ridica anul trecut la 15 leva (echivalentul a aproximativ 37 lei) pentru o săptămână. În cazul în care optați pentru traseul prin Ruse, se achită suplimentar taxa de pod, în valoare de 15 lei/trecere.
- Începând cu data de 1 iunie, Bulgaria renunță la restricții pentru turiștii români. De asemenea, în prezent aceasta se află pe lista verde a României, ceea ce presupune că nu veți sta în carantină la retur, indiferent dacă sunteți sau nu vaccinați. Pentru informații complete și actualizate despre condițiile de călătorie, consultați pagina Ministerului Afacerilor Externe și pagina oficială de turism a Bulgariei.
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!