Dacă m-ați pune să zic pe negândite trei locuri preferate din lumea asta mare, Toscana ar fi fără îndoială între ele. Dealurile line în vârful cărora mai răsare câte un orășel medieval cu alei pietruite, drumurile mărginite de chiparoși la capătul cărora se înaltă câte o vilă șarmantă, podgoriile întinse și buchetul fin al vinurilor, dar mai ales acel “dolce far niente” caracteristic localnicilor nu au cum să te lase indiferent. Ba chiar te determină să te întorci, iar și iar.
Întreaga regiune a Toscanei este încântătoare, însă farmecul acesteia atinge apogeul în zona traversată de râul Orcia și cunoscută drept Val d’Orcia. De altfel, toate acele imagini definitorii pentru Toscana de aici provin. Recunoscută ca un sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO, Val d’Orcia te seduce cu natura încă necontaminată și frumoasă, cu culori în continuă schimbare în funcție de anotimp. Am văzut-o prima dată pe fugă, în lumina caldă a toamnei. Nu ne-a fost de ajuns, așa că am revenit să o colindăm pe îndelete, să ne bucurăm de fiecare unduire a drumului, de fiecare casă veche, de aroma bucătăriei locale, de nectarul scurs din fiecare boabă de strugure și de priveliștea aceea ce te îndeamnă la visare!
Pentru a vizita Toscana nu îți trebuie neapărat un itinerariu bine stabilit. Te poți ghida după instinct sau poți conduce la întâmplare, pe unde te poartă drumul. Așa o descoperi mai în profunzime. În cazul în care timpul nu îți permite să rătăcești pur și simplu printre coline, am încercat să aleg zece orășele de care te vei îndrăgosti iremediabil. Traseul către acestea îți va oferi oricum prilejul să te bucuri de acele peisaje făcute celebre de picturile renascentiste, de peliculele romantice și mai nou de platforma Instagram. Mă simt datoare să fac precizarea că nu este tocmai un top, căci mi-ar fi greu să le clasez, toate fiind de-a dreptul superbe. Cu toate acestea, nu am rezistat impulsului de a le menționa primele pe cele din Val d’Orcia.
- Pienza
Timpul pare că a stat în loc în pitorescul orășel Pienza. Creația marelui umanist Piccolomini, care a devenit ulterior Papa Pius al II-lea, Pienza reprezintă „orașul ideal” al Renașterii. Piccolomini a avut banii și influența necesare pentru a transforma satul său natal în ceea ce el considera că ar trebui să fie orașul utopic, exemplificând principiile și filozofia marii Renașteri italiene. Astfel, Pienza a devenit întruchiparea unui vis!
Astăzi, clădirile sale în stil renascentist perfect conservate atrag turiști din întreaga lume. În plus, fiind situat în vârful unuia dintre celebrele dealuri din Val d’Orcia, Pienza oferă o panoramă extraordinară asupra împrejurimilor.
Nu am să enumăr bijuteriile arhitecturale ce încununează micul oraș, precum Palazzo Piccolomini, folosit și de Franco Zeffirelli pentru filmarea unor scene ale celebrului și romanticului său film Romeo și Julieta. Vă spun însă cu sinceritate că o plimbare pe Via dell Amore se traduce prin dragoste infinită! Pentru mine așa a fost!
Și pentru că dragostea trece deseori prin stomac, Pienza se laudă și cu un produs gastronomic care vă va răsfăța papilele gustative. Este vorba despre brânza Pecorino, pe care o veți putea degusta în cele mai variate combinații.
- Montalcino
Pentru că după un platou cu brânzeturi se cere și un vin bun, următorul popas nu poate fi decât la Montalcino, renumita capitală a vinului Brunello di Montalcino.
Însă Montalcino nu este doar despre vinuri. Minunatul orășel medieval, rămas aproape neschimbat din secolul al XVI-lea, este recunoscut în toată lumea pentru frumusețea și autenticitatea sa. Situat de asemenea în vârful unui deal, orășelul domină zona înconjurătoare și oferă, totodată, o priveliște uimitoare asupra acesteia.
Plimbați-vă prin labirintul de alei pietruite, printre clădirile istorice, vizitați muzeele, dar și magazinele cu produse locale. La final, opriți-vă pentru a degusta faimoasa licoare bahică, Brunello, într-unul din restaurantele locale sau chiar la o cramă.
După ce vizitați Montalcino, urmați indicatoarele către Abația Sant’Antimo, situată în imediata apropiere a orașului. Construită în secolul al XII-lea, mănăstirea constituie unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură monahală în stil romanic. Veți fi cuceriți de liniile puternice și aspectul auster al acestei bijuterii arhitecturale medievale. Iar amplasarea acesteia între podgorii și măslini nu face decât să îi sporească unicitatea.
- Montepulciano
Un alt oraș medieval de o frumusețe rară este Montepulciano. Acesta cucerește vizitatorul cu elegantele sale palate renascentiste, cu piețe fermecătoare și cu vastele panorame peste minunatele coline ale regiunilor înconjurătoare, Val d’Orcia și Val di Chiana.
Descoperiți la pas clădirile istorice, zăboviți în Piazza Grande, inima vibrantă a orașului, iar la final savurați un pahar cu cel mai bun vin la unul dintre restaurantele locale. Cu origini etrusce datând din secolul IV î.Hr., orașul este acum renumit pentru vinul Nobile di Montepulciano. Ah, să nu uit! Orașul a reprezentat și platou de filmare pentru celebra sagă “Twilight”.
- San Quirico d’Orcia
Frumosul oraș San Quirico d’Orcia, situat la jumătatea distanței dintre Pienza și Montalcino, reprezenta un popas important în vremurile străvechi pe renumitul traseu de pelerinaj, Via Francigena, care lega nordul Europei de Roma. Orașul este împărțit în jumătate de strada principală, Via Dante Alighieri, mărginită de o adevărată salbă de clădiri istorice, care de care mai impresionante. Ca și în celelalte cazuri, este o plăcere să descoperi la pas fiecare dintre edificiile pline de romantism ce alcătuiesc mica așezare.
Grupul de chiparoși din imediata apropiere a orășelului, cunoscut ca Cipressini di San Quirico, a devenit simbol al peisajului toscan.
În apropierea orășelului se află și mică capelă Vitaleta, pierdută literalmente în mediul rural. Înconjurată de un ocean de dealuri sinuoase și străjuită de chiparoșii toscani, capela a devenit una dintre imaginile reprezentative ale Toscanei. O veți regăsi pe majoritatea cărților poștale și nu puteți ajunge în zonă fără să vă bucurați de imaginea sa măcar din zare.
- Bagno Vignoni
Bagno Vignoni este unul dintre acele locuri din Toscana populare în ciuda dimensiunilor sale foarte mici. Ceea ce face celebru micul orășel medieval sunt izvoarele sale termale, cunoscute de mai bine de 2000 de ani, încă de pe vremea etruscilor și folosite ulterior și de romani.
O plimbare în jurul bazinului termal din centrul orășelului, în apele căruia se reflectă clădirile vechi, din piatră, constituie o incursiune în trecutul milenar al locului. Iar pentru o abordare mai modernă, puteți încerca hotelurile cu spa-uri renumite din imediata apropiere.
- Castiglione d‘Orcia
Asemenea celorlate orășele din împrejurimi, Castiglione nu este remarcabil numai prin peisajul înconjurător, ci și prin numeroasele sale clădiri istorice. Vizita nu poate începe decât din inima orășelului: micuța piață dedicată pictorului din secolul al XV-lea Lorenzo di Pietro, numit Il Vecchietta, care s-ar fi născut la Castiglione. În centrul piațetei cu pantă neregulată, o fântână de travertin care datează din 1618 și păstrează secretul dorințelor fiecărui trecător. De aici, te poți pierde printre clădirile din cărămidă roșie, poți sta la taclale cu pisicile ori poți schimba zâmbete largi cu localnicii, dincolo de orice forfotă turistică. Căci orașelul ne-a întâmpinat gol, liniștit, autentic.
Castiglione d’Orcia poate fi recunoscut și prin Rocca Aldobrandesca, un fort construit în secolul al X-lea ale cărui ruine se înalță încă deasupra orășelului, fiind zărite cu ușurință din depărtare.
- Radicofani
Orășelul medieval Radicofani l-am descoperit pe înserat, după o ploaie de primăvară. Eram singurii turiști rătăciți printre casele din piatră și locul părea mai degrabă straniu, dar deopotrivă fermecător. Cu atât mai mult cu cât orășelul este scena unor legende al căror protagonist este un Robin Hood local. Acesta ar fi trăit aici la sfârșitul secolului al XIII-lea și este menționat și de Boccaccio și Dante în lucrările lor, pentru faptele sale uneori tiranice și crude, dar întotdeauna pentru un scop nobil.
Deasupra orașului se ridică una dintre cele mai impresionante și pitorești cetăți medievale din toată Italia. Timp de secole, impunătoarea cetate a fost simbolul apărării și controlului asupra Via Francigena, la granița dintre Toscana și Lazio. Cu importanță militară considerabilă, cetatea era o escală obligatorie pentru pelerini.
Pe drumul spre Radicofani am făcut un popas la Bagni San Filippo, termele locale înconjurate de păduri. Cascadele și micile bazine de apă fierbinte creează un cadru fascinant, mai ales în perioada mai răcoroasă a anului. Accesul este gratuit, iar baia relaxantă în apele fierbinți, la o temperatură ambientală de aproximativ 3 grade Celsius, este o experiență care nu poate lipsi din călătorie.
- San Gimignano
San Gimignano este un alt orășel seducător, renumit pentru turnurile sale medievale, care se înalță semețe către cer, oferind o priveliște impresionantă asupra văii din jur. În perioada sa de glorie, San Gimignano se lăuda cu 72 astfel de turnuri, construite ca simbol al prosperității familiilor locale, din care doar 13 s-au păstrat. Orașul trebuie să fi fost un adevărat New York medieval!
Noi ne-am bucurat de o plimbare printre clădirile încărcate de istorie, am devorat un sandwich cu Porchetta la târgul organizat în Piazza del Duomo și ne-am cocoțat într-un turn unde am stat clipe bune cu ochii ațintiți în zare, la peisajul rural. Încântare!
- Volterra
Istoria orășelului Volterra este una milenară și mărturie stau clădirile medievale și renascentiste, teatrul roman și siturile etrusce. Dar ce face special cu adevărat micul orășel este tradiția, păstrată de pe vremea etruscilor, de prelucrare a alabastrului.
Și în Volterra poți vizita muzeele și palatele ce alcătuiesc patrimoniul cultural al locului, dar noi ne-am bucurat de oraș străbătând străduțele pietruite fără vreun scop anume, admirând arhitectura orașului. La final, ne-am odihnit trupul și ne-am golit mintea de gânduri, întinși pe iarbă din parcul ce înconjoară Fortăreața Medici.
- Cortona
Cortona este un alt oraș fermecător, înconjurat de ziduri de piatră datând din epoca etruscă și romană. Poziționat pe vârful unui deal la aproximativ 600 de metri deasupra nivelului mării, Cortona se bucură și el de o vedere spectaculoasă asupra văii înconjurătoare.
Romantismul orășelului a fost sporit de cadrele filmului “Under the Tuscan Sun”, care redau cumva esența spiritului toscan. Imaginile acelea te cuceresc fără tăgadă, iar eu vă confirm că realitatea bate filmul!
Detalii logistice
Pentru a ajunge în Toscana sunt numeroase opțiuni de zbor din România. Fie că alegeți să aterizați la Pisa, Florența sau chiar Roma, regiunea poate fi explorată cel mai bine cu ajutorul unei mașini, așa că recomand închirierea.
Noi am petrecut două vacanțe în zonă și abia aștept să ne întoarcem pentru a descoperi și alte orășele. Prima dată ne-am stabilit baza la jumătatea distanței dintre Florența și Siena, la The Resort Chianti Village Morrocco. Cea de-a doua oră am ales un hotel mai pitoresc, situat chiar în inima văii d’Orchia. Hotel Relais Osteria dell’Orcia ne-a oferit o incursiune și mai adâncă în spiritul toscan, prin contactul direct cu localnicii. Iar cinele cu feluri care de care mai delicioase, udate din plin cu vin local servit la gura șemineului, au încununat perfect zilele petrecute pe drumurile toscane.
Chiar dacă nu vă cazați la Relais Osteria dell’Orchia, recomand o oprire pentru servirea mesei. Proprietara creează cele mai apetisante feluri de mâncare locale!
Și tot la capitolul gastronomic, un alt loc care ne-a luat prin surprindere este Trattoria Il Pozzo din Sant’Angelo in Colle. L-am descoperit de-a dreptul întâmplător. Plecând de la Abația Sant’Antimo, lui Claudiu i-a atras atenția un drum neasfaltat, pierdut printre podgorii, dar aparent destul de circulat. Curiozitatea a câștigat teren așa că nu a stat pe gânduri și a virat dreapta, doar ca să vadă unde duce acesta. După incursiunea în inima podgoriilor ce dau naștere mult apreciatului Brunello, ne-am trezit la baza unui orășel cocoțat pe un deal.
Am oprit, mai mult conduși de foame și am făcut rondul micului orășel. Aceleași alei pietruite, aceleași case vechi, aceleași priveliști încântătoare asupra văii. Însă în aparență niciun restaurant deschis. De altfel, orășelul părea pustiu. Când ne întorceam resemnați la parcare, o clădire cu un baric la intrare m-a determinat să mă apropii pentru o fotografie. Însă nu mică mi-a fost mirarea să zăresc, dincolo de geam, un adevărat univers paralel. Am intrat și uimirea a atins cote maxime când m-am trezit asaltată de adevăratul spirit italian. Mulțimi așezate în jurul meselor, rumoare, platouri cu paste trecând în grabă pe dinaintea ochilor și cea mai îmbietoare aromă! Salivez pe măsură ce scriu! Aici am servit una dintre cele mai autentice mese din Italia.
- Lista orășelelor demne de atenție ar putea continua cu altele asemenea, precum Monteriggioni ori Monticchiello. După cum vă spuneam, oriunde veți poposi, veți avea surpriza să găsiți locuri care vă vor intra în suflet și vor da naștere unei noi dependențe. Toscana este ca un drog. Odată ce ai descoperit-o, îți dorești să o revezi necontenit! Și încă nu v-am povestit de marile orașe ce au marcat istoria zonei!
Dacă ți-a plăcut articolul, încurajează-mă să scriu și altele, distribuindu-l pe oricare dintre rețelele de mai jos!